“İyot, tiroid hormonu üretimi için gerekli bir elementtir. Vücudumuzda bulunmadığı, için de mutlaka dışarıdan gıda ile alınması gerekir.
İyot toprakta ve deniz suyunda bol miktarda bulunur. Topraktaki miktar erozyona bağlı olarak değişebilmektedir. Başlıca iyot kaynakları; et, süt, yumurta, balık, kabuklu deniz hayvanları, yeşil yapraklı sebze ve meyvelerdir. Besinlerin içindeki iyot miktarı yetiştikleri bölgedeki toprağın içerdiği iyot miktarına bağlı olarak değişkenlik gösterebilmektedir.
GÖRÜLEN RAHATSIZLIKLAR NELERDİR?
Erişkin bir insanın günlük iyot ihtiyacı 100-150 mikrogramdır. Gelişme çağında, gebelik ve emzirme dönemlerinde ise bu ihtiyaç 40-50 artmaktadır. Gebelik ve emzirme döneminde 200-300 mikrogram iyot alımı olmalıdır. Bu miktar iyotlu tuz ile karşılanamayacağı için günlük 100-150 mikrogram takviye gerekmektedir.
ZEKA GERİLİĞİ EN SIK RASTLANAN DURUMLAR
İyot eksikliğine bağlı konjenital hipotiroidizm dünyada önlenebilir zeka geriliğinin en sık nedenleri arasında yer almaktadır. Dünya Sağlık Örgütü’nün yaptığı araştırmaya göre Türkiye orta düzeyde iyot eksikliği olan ülkeler sınıfındadır. Bu durum bizlere Türkiye’deki gebelerde hafif veya orta düzeyde iyot eksikliğinin olduğunu göstermektedir. İyot anne karnındaki fetüsün beyin - sinir gelişimi için de çok önemlidir. İyot takviyesi ile bebeğin yeni doğan döneminde beyin sinir sistemi gelişiminin daha iyi olması sağlanabilir.
Gebelere demir ve folik asit verilmesi tartışmasızdır. Ancak omega3, kalsiyum ve D vitamini içeren multivitaminlerin verilmesi hala tartışma konuları arasında yer almaktadır. Türkiye’de gebelikte kullanılan multivitaminlerin içinde iyot yoktur. Gerekli durumlarda İyot içeren bazı preparatlar kullanılabilmektedir.