Evcil hayvan sahipleri dikkat!

Yeni tip koronavirüs salgınının yaşandığı süreçte, evcil hayvanların da Kovid-19’a yakalanabildiği, fakat evcil hayvanlardan insanlara geçebildiği ile ilgili herhangi bir kanıt olmadığı bilinse de evcil hayvanı olanların uyması gereken bazı tedbirler mevcut.

Evcil hayvan sahipleri dikkat!

Yeni tip koronavirüs salgınının yaşandığı süreçte, evcil hayvanların da Kovid-19’a yakalanabildiği, fakat evcil hayvanlardan insanlara geçebildiği ile ilgili herhangi bir kanıt olmadığı bilinse de evcil hayvanı olanların uyması gereken bazı tedbirler mevcut.

23 Ekim 2020 Cuma 15:54
Evcil hayvan sahipleri dikkat!

Kovid-19 salgını yaşanırken, evcil hayvanlara virüsün bulaşabildiği bilinse de, evcil hayvanlardan insanlara virüsün geçebildiğine dair herhangi bir kanıt olmadığı ve bu ihtimalin düşük olduğu biliniyor. Yine de evcil hayvanı olan kişilerin dikkat etmesi gereken bazı tedbirler bulunmakta.

Kovid-19 kapsamında evcil hayvanlar ile ilgili yapılan araştırmada, hayvanların virüsle enfekte olmuş kişiyle temas etmesi durumunda, virüsü kaptığı tespit edildi. Ancak şimdiye kadar hayvanlarda bulunan virüsün, kürklerinden, kıllarından insanlara geçeceğine dair bir kanıt bulunmamakta. Bu sebeple evcil hayvanlardan insanlara virüsün geçme ihtimali oldukça düşük.

Enfekte olmuş evcil hayvanlarda herhangi bir semptom olmayabilir veya hastalanma ihtimali var. Ayrıca çoğu evcil hayvan hastalığı hafif geçirir ve tamamen iyileşirler.

EVCİL HAYVANINIZI KENDİNİZDEN KORUYUN

Eğer hastaysanız ve evcil hayvanınızla bir arada olmanız gerekliyse, muhakkak maske takın ve onlar ile etkileşime girmeden önce ve sonra muhakkak ellerinizi dezenfekte edin. Ayrıca evcil hayvanınıza sarılmaktan, öpmekten veya yiyecek paylaşıp, aynı yatakta uyumaktan kaçının. Kovid-19 hastasıysanız ve evcil hayvanınız hastalandıysa, evcil hayvanınızı veteriner kliniğine siz değil, başkası götürmeli.

EVCİL HAYVANI OLANLAR BUNLARA DİKKAT ETMELİ

Özellikle hayvanları, yiyeceklerini, atıklarını veya malzemelerini ellediyseniz, sonrasında muhakkak ellerinizi güzelce yıkayın. Evcil hayvanınızın sağlığı ile ilgili şüpheleriniz varsa veterineriniz ile iletişime geçin. 5 yaşından küçük, bağışıklık sistemi zayıf ve yaşlı kişilerin mikroplardan etkilenme olasılığının daha fazla olduğu bilindiği için, bu konuya da dikkat edin. Kovid-19 olan kişilerden evcil hayvanlara virüsü yayma riski olduğu için, hayvanın insanlarla etkileşimi sınırlanmalı. Kediler mümkün olduğunca evde tutulmalı ve serbest bırakılmamalı. Diğer kişilerden en az 2 metre mesafeli olacak biçimde köpeklerinizi gezdirmelisiniz.

Kalabalık yerlerden uzak durun.

Evcil hayvanınıza maske takmayın çünkü maske hayvanınıza zarar verebilir.

Evinizde bir kişi hastalandığı takdirde, o kişiyi evcil hayvanınız dahil herkesten ayrı tutun.

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner81