Diş tedavisi orucu bozar mı?

Oruçluyken diş tedavisi olmak orucu bozar mı? Oruçluyken ağız kokusu nasıl önlenir? Oruçluyken ağız ve diş sağlığı nasıl olmalıdır? Konuyla ilgili detayları haberimizin içeriğinde bulabilirsiniz…

Diş tedavisi orucu bozar mı?

Oruçluyken diş tedavisi olmak orucu bozar mı? Oruçluyken ağız kokusu nasıl önlenir? Oruçluyken ağız ve diş sağlığı nasıl olmalıdır? Konuyla ilgili detayları haberimizin içeriğinde bulabilirsiniz…

07 Mayıs 2020 Perşembe 21:41
Diş tedavisi orucu bozar mı?

Özellikle Covid-19 pandemisinin tüm dünyayı ve ülkemizi etkisi altına aldığı bu dönemde, oruç tutarken ağız ve diş sağlığını nasıl korumalıyız? Ramazan ayında ağız ve diş sağlığına dair merak ettiklerinizi sizin için bir araya getirdik. İşte detaylar…

DİŞ TEDAVİSİ ORUCU BOZAR MI?

Konuya ilişkin açıklamalarda bulunan Gazi Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Nurdan Özmeriç Kurtuluş   “Covid-19 pandemisi sebebiyle TC Sağlık Bakanlığı Bilim Kurulu önerisiyle sadece acil olan diş tedavilerinin bu dönemde yapılabileceği, diğer elektif tedavilerin ertelenmesi gerektiği daha önceden bildirilmişti. Dolayısıyla Ramazan süresince oruç ibadetini gerçekleştirirken,diş tedavileri ile ilgili konuda pandemi sebebiyle sadece acil diş tedavilerinin yapılabileceğinin bilinmesi çok önemlidir,” dedi.

Din İşleri Yüksek Kurulu’nun konuya ilişkin yaptığı açıklama ise şu şekildedir;

“Sırf diş tedavisi sebebi ile oruç bozulmaz. Tedavinin ağrısız gerçekleşmesi için yapılan enjeksiyonlar da beslenme amacı taşımadığı için orucu bozmazlar. Ancak tedavi sırasında yapılan başka işlemler sebebiyle mesela ağız su ile çalkalanırken boğaza su, kan veya tedavide kullanılan maddelerden biri kaçarsa oruç bozulur ve kaza edilmesi gerekir.”

SAHUR VE İFTARDAN SONRA DİŞLER FIRÇALANMALI

Prof. Dr. Özmeriç Kurtuluş “ Bütün bunlara ilave olarak ağız bakımının Ramazan ayı süresince ihmal edilmemesi ve ağız ve diş bakım kurallarına dikkat edilmesi, özellikle şekerli gıda alımının sınırlı olması ağız ve diş sağlığının devamı için gerekli olan kurallardır.

Özellikle iftar ve sahur sonrası hem diş fırçalamayı hem de diş ipi, ara yüz fırçası gibi dişarası temizlik işlemlerini uygulamak uzun süren açlık dönemlerinde oluşabilecek ağız kokusunu azaltacak ve daha da önemlisi diş ve dişeti hastalığı oluşma ihtimalini ortadan kaldıracaktır,” ifadelerini kullandı.

Din İşleri Yüksek Kurulu ise bu konuda tedbirli olmak gerektiğini belirterek şu önerilerde bulundu:

“Boğaza su kaçırmadan ağzı su ile çalkalamak orucu bozmadığı gibi diş fırçalamakla da oruç bozulmaz (el-Fetâva’l-Hindiyye, I, 220). Bununla birlikte, diş macununun veya suyun boğaza kaçması hâlinde oruç bozulur. Orucun bozulma ihtimali dikkate alınarak, dişlerin imsakten önce ve iftardan sonra fırçalanması, oruçluyken fırçalanacaksa macun kullanılmaması uygun olur.”

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner81