Çocukları gripten korumanın yolları

Kış aylarındaki şu günlerde Alanya Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde çocuk hasta sayısında artış olduğu gözlendi.

Çocukları gripten korumanın yolları

Kış aylarındaki şu günlerde Alanya Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde çocuk hasta sayısında artış olduğu gözlendi.

01 Şubat 2017 Çarşamba 21:44
Çocukları gripten  korumanın yolları
Peki, çocuklarımızı gripten nasıl koruyabiliriz? Üst solunum yolu enfeksiyonu (soğuk algınlığı) nedir? Nasıl bulaşır? Destekleyici tedavi yöntemleri nelerdir? Tüm bu soruların cevabını ve daha fazlasını Antalya Kamu Hastaneleri Birliği’ne bağlı Alanya Eğitim ve Araştırma Hastanesi Çocuk Hastalıkları Uz. Dr. Tamer Kuyucu cevapladı.

Alanya Eğitim ve Araştırma Hastanesi Çocuk Hastalıkları Uz. Dr. Tamer Kuyucu, ateş, öksürük, burun akıntısı, hapşırma şikâyetleri ile Alanya Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne başvuran çocuk hasta sayısında artış meydana geldiğini söyledi. Sanılanın aksine grip ve soğuk algınlığının hastalık olmadığını, benzer belirtiler gösterseler de farklı hastalıklar olduğunu vurguladı. Kuyucu, “Üst solunum yolu enfeksiyonu (ÜSYE) soğuk algınlığı olarak da bilinmektedir. Hem dünyada hem de ülkemizde sık olarak doktor ziyaretlerine neden olan hastalıklardan biridir. Burun ve boğazda iltihaba yol açan 200’den fazla virüs ‘ÜSYE’ye yol açar. Çocukların birçoğu yılda 5-8 kez Üst solunum yolu enfeksiyonu geçirirler. Kreşe ve okula giden çocuklarda ise bu sayı 10-12’yi bulabilir. 6 yaşından büyük çocuklarda ise ÜSYE sıklığı azalır” dedi.
Üst solunum yolu enfeksiyonlarının genellikle sonbahar ve kış mevsimlerinde ortaya çıktığına vurgu yapan Dr. Kuyucu, “Üst solunum yolu enfeksiyonları semptomları, çocuk virüsü aldıktan 1 ile 3 gün arasında belirti gösterir ve genellikle 1 hafta sürmektedir. Bu sürede çocuktan çocuğa da değişkenlik göstermekte olup, belirtiler; Bebeklerde, huzursuzluk, hafif ateş, burun tıkanıklığı, uyku sorunları, bazen kusma, ishal olabildiği, daha büyük çocuklarda ise burun akıntısı, burun tıkanıklığı, boğazda kaşıntı, boğaz ağrısı, halsizlik, hapşırık, geniz akıntısının yol açtığı hafif öksürük şeklindedir” diye konuştu.
ÜST SOLUNUM YOLU ENFEKSİYONLARI ( ÜSYE/ SOĞUK ALGINLIĞI ) NASIL BULAŞIR?
Uzm. Dr. Tamer Kuyucu, “Üst solunum yolu enfeksiyonu olan bir kişi, hapşırık ya da öksürük ile hastalığa yol açan virüsü yaymaktadır, virüs havadan damlacık yolu ile bir kişiden diğerine yayılabileceği gibi direkt temas yolu ile ya da oyuncak gibi ortak kullanılan objeler ile de bulaşabilmektedir” dedi.
SOĞUK ALGINLIĞININ GRİPTEN AYIRIMI ÖNEMLİDİR
Soğuk algınlığı ile gripin genellikle birbirine karıştırıldığı aradaki ayrımın önemli olduğunu belirten Uzm. Dr. Tamer Kuyucu aradaki farkları şöyle belirtti: Soğuk Algınlığında, ateş azdır, ara sıra baş ağrısı olur, tıkalı ve akan burun, hapşırık, hafif öksürük, hafif ağrı, hafif kırgınlık, kuru boğaz vardır ve enerji normalken; Gripte, yüksek ateş, sürekli baş ağrısı, temiz burun, ara sıra hapşırma, şiddetli öksürük, şiddetli ağrı, günlerce süren kırgınlık, hafif kuru boğaz ve yüksek derecede bitkinlik bulunmaktadır.
Peki çocuklarımızı üst solunum yolu enfeksiyonlarından nasıl koruyabiliriz
Çocuklarımız hasta kişilerden uzak tutmalı, ellerinin sık sık yıkanmasına özen gösterilmeli, Ortak kullanım oyun alanlarının ve oyuncakların uygun şekilde temizlenmesine dikkat edilmelidir. Önemli olanın destekleyici tedavi olduğunu belirten Uzm. Dr. Tamer Kuyucu, “Sıvı tüketimi arttırılmalı, sigaraya maruziyet önlenmelidir. Antibiyotikler ise sadece Sağlık Bakanlığı tarafından Akılcı İlaç Kullanımı kapsamında sağlık kuruluşlarına gönderilen “Hızlı Antijen Testi” sonrası hekim tarafından gerekli görülüp reçete edildiği takdirde kullanılmalıdır” dedi.
Son Güncelleme: 01.02.2017 21:51
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner81