Çocuğunuz ağzı açık uyuyorsa dikkat!

Uzmanlar, ebeveynleri çocuklarının ağzı açık uyumasına karşı uyardı. Ağzı açık uyuyan çocuklarda geniz eti problemi olabileceğine dikkat çekilerek, bu durumun işitme kaybına ve kulak akıntısına yol açabileceği belirtildi.

Çocuğunuz ağzı açık uyuyorsa dikkat!

Uzmanlar, ebeveynleri çocuklarının ağzı açık uyumasına karşı uyardı. Ağzı açık uyuyan çocuklarda geniz eti problemi olabileceğine dikkat çekilerek, bu durumun işitme kaybına ve kulak akıntısına yol açabileceği belirtildi.

17 Eylül 2020 Perşembe 16:04
Çocuğunuz ağzı açık uyuyorsa dikkat!

Kulak Burun Boğaz Uzmanı Emel Peru Yücel, çocuklarda görülen burun tıkanıklığı, açık ağız uyuma, horlama, sık üst solunum enfeksiyonu geçirme gibi şikayetlerin geniz eti belirtisi olabileceğini söyleyerek, önemli uyarılarda bulundu. Burnun gerisinde geniz adı verilen bölgede yer alan lenf dokusu kümesi olarak nitelendirilen geniz etinin, bademcikler ve dil kökü bademcik dokusu ile birlikte bir koruyucu lenf halkası meydana getirdiğini belirten Yücel, bu durumun çocuklarda sık hastalanmaya neden olduğunu ve tedavi edilmediğinde işitme kaybına neden olabileceğini dile getirdi.

Yücel, geniz eti ve bademcik hastalıklarının toplumda sık görülen bir sağlık sorunu olduğuna dikkat çekerek, ‘Özellikle geniz eti çocuklarda sık görülür. Her çocukta geniz eti şikayeti olmaz. Bakterilerle, enfeksiyonlarla solunum sistemiyle alakalı anominlere bağlı olarak geniz eti daha büyük olabilir. Geniz etinde çocuklarda burun tıkanıklığı, ağzı açık uyuma, horlama, sık üst solunum enfeksiyonu geçirme şikayetleri olur. Sık sık enfeksiyon geçirdikleri için beslenmeleri bozulur. Kulak enfeksiyonları olur. İşitme azlığı olur. Kulak akıntısı olur. Geniz etinde fizik muayene yapıyoruz. Burun muayenesi yapıyoruz. Endoskoplarla genze bakıyoruz. Beraberinde işitme problemi var mı diye işitme testi yaparak, değerlendiriyoruz. Her geniz eti ameliyat değildir. Ameliyata karar vermek gerekir. Eğer burun tıkanıklığı çok fazla ise altın kural, geniz eti ameliyatıdır. Ama burun tıkanıklığı azsa, beraberinde kulak enfeksiyonları şikayeti yoksa medikal tedaviler verilerek hasta takip edilir’ ifadelerini kullandı.

'HER HORLAMANIN NEDENİ GENİZ ETİ DEĞİL'

Her horlamanın nedeni geniz eti olmayabilir diyen Kulak Burun Boğaz Uzmanı Emel Peru Yücel, konuşmasına şöyle devam etti:

‘Horlamayı yaş grubuna göre değerlendirmek lazım. Çocukluk yaşlarında daha çok geniz eti olduğunu düşünürüz. Ama erişkin yaş grubundaysa burunla ilgili kıkırdak eğrilikleri, burun eti büyüklükleri buna sebep olabilir. Yine yumuşak damak problemleri sebep olabilir. Çocuklarda sadece geniz eti değil bademciklerin büyüklüğü de horlama, gece solunum durması, uyku bozukluklarına sebep olabilir. Ayrımını yapmak lazım. Yaş grubuna ve fizik muayene kontrolüne göre değerlendirmelidir. Tam bir kulak, burun, boğaz muayenesi yapmak gerekiyor. Problem neredeyse ona göre değerlendiriliyor.’

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner81