Çağın hastalığı anksiyete için alternatif tedavi yöntemleri

Günümüzde anksiyetesi olmayan birine rastlamak, olan birine rastlamaktan çok daha nadir bir durum. Peki anksiyeteniz olduğunu nasıl anlarsınız? Anksiyete belirtilerini sizin için derledik ve anksiyete için alternatif tedavi yöntemlerini paylaştık.

Çağın hastalığı anksiyete için alternatif tedavi yöntemleri

Günümüzde anksiyetesi olmayan birine rastlamak, olan birine rastlamaktan çok daha nadir bir durum. Peki anksiyeteniz olduğunu nasıl anlarsınız? Anksiyete belirtilerini sizin için derledik ve anksiyete için alternatif tedavi yöntemlerini paylaştık.

13 Şubat 2020 Perşembe 23:12
Çağın hastalığı anksiyete için alternatif tedavi yöntemleri

1

Anksiyete çeşitleri

Elbette anksiyete birçok farklı mental hastalığı içine alan kapsayıcı bir terim. Anksiyete çeşitleri arasında panik bozukluk, sosyal anksiyete bozukluğu, spesifik fobiler ve yaygın anksiyete bozukluğu yer alıyor.

Panik bozukluk: Birdenbire gelen panik ataklarda terleyebilir, göğüs ağrısı hissedebilir ve kalp atışlarınız bir anda çok güçlü veya düzensiz hale gelebilir. Bazen boğuluyormuş veya kalp krizi geçiriyormuş gibi hissetmeniz muhtemel.

Sosyal anksiyete bozukluğu: Aynı zamanda sosyal fobi de denen bu anksiyete türü, günlük sosyal durumlarda çok yoğun endişe ve bireysel farkındalıkla kendini gösteriyor. Herkesin sizi yargıladığını düşünebilir, utanıp sıkılabilir veya sizinle alay edildiğini düşünebilirsiniz.

Spesifik fobiler: Yükseklik veya uçma gibi spesifik bir obje veya duruma karşı hissedilen yoğun korku.

Yaygın anksiyete bozukluğu: Basit sebeplerden veya sebepsizce abartılı, gerçek dışı endişe veya gerilim.

2

Anksiyete belirtileri

Bütün anksiyete bozuklukları benzer semptomlarla kendini gösterir. İşte yaygın olarak görülen anksiyete belirtileri:

-Panik, korku ve huzursuzluk

-Uyku problemleri
-Sakin ve dingin olamama durumu
-Ellerde ve ayaklarda üşüme, terleme, hissizleşme veya karıncalanma
-Nefes darlığı
-Kalp çarpıntısı
-Ağız kuruluğu
-Mide bulantısı
-Kaslarda gerilme
-Baş dönmesi

3

Anksiyete için alternatif tedavi yöntemleri

Egzersiz

Araştırmalara göre egzersiz sadece kalorileri değil, endişeli enerjinizi de yakıyor. Egzersiz sonrası salgılanan seratoninin bunda elbette etkisi büyük.

4

Meditasyon

Meditasyon bir türlü durduramadığınız düşüncelerinizi yavaşlatarak stres ve anksiyete ile mücadele etmenizi kolaylaştırıyor. Bilinçli farkındalık, yoga sırasında yapılan meditasyon ve diğer pek çok meditasyon stilinden birisi faydalı olabilir. Terapilerde de bilinçli farkındalığa sıkça başvuruluyor.

5

Yazmak

Kaygılarınızı yazmak, onlarla baş etmeyi kolaylaştırabilir. Bazı araştırmalar günlük tutmanın veya diğer yazı türlerinin anksiyeteyle savaşmayı kolaylaştırdığını gösteriyor.

6

Zaman yönetimi stratejileri

Hayatınızın yoğunluğu anksiyetenizi tetikliyor olabilir. Aileniz, işiniz, sağlıkla ilgili konularda halletmeniz gereken şeyler fazla stres yaratabilir. En azından anksiyeteyi ötede tutmak için planlı ilerlemek zihninizi rahatlatarak yardımcı olabilir.

7

Aromaterapi

Yatıştırıcı doğal yağlar koklamak, stresi ve anksiyeteyi rahatlatabilir. Hangi kokunun etkili olacağı kişiden kişiye değişiklik gösterebilir ancak 2012'de yapılan bir araştırma lavantanın özellikle etkili olduğunu gösteriyor. Uyku sorunu tedavisinde yardımcı olan lavanta, kalp atışlarını yavaşlatmaya da yardımcı oluyor.

8

Bitki çayları

Pek çok bitki çayı anksiyeteyi yatıştırmak ve uykuyu kolaylaştırmak konusunda etkili. Bazı insanlar çay demleme ve içme sürecini rahatlatıcı buluyor ancak bazı çayların beyinde doğrudan etkisi oluyor. 2018'de yapılan bir deney, papatya çayının stres hormonuna etki ettiğini doğruluyor.

9

Hayvanlarla zaman geçirmek

Evcil hayvanlar yoldaşlık, sevgi ve destek için en yakın arkadaşlarımız. 2018'deki yapılan bir araştırmaya göre, evcil hayvanlarla vakit geçirmek sadece anksiyeteye değil pek çok mental hastalığa iyi geliyor.

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner81