Bilim insanları kafatasında yeni organ keşfetti

Bilim insanları, daha önce ne olduğunu tanımlayamadıkları bir organ bulduklarını bildirdi. Kafatasında yer alan bu organ, tükürük bezi olarak görev yapıyor.

Bilim insanları kafatasında yeni organ keşfetti

Bilim insanları, daha önce ne olduğunu tanımlayamadıkları bir organ bulduklarını bildirdi. Kafatasında yer alan bu organ, tükürük bezi olarak görev yapıyor.

21 Ekim 2020 Çarşamba 15:41
Bilim insanları kafatasında yeni organ keşfetti

Son derece karmaşık bir yapıya sahip olan insan vücudunun sırlarını çözmek için bilim insanları yıllardır çalışıyor.

İnsan vücudunda bulunan dokuları yüksek çözünürlüklü bir makine yardımıyla tarayan bilim insanları, kafatasında burun boşluğu ile boğazın birleştiği alana sıkışmış vaziyette bir çift büyük tükürük bezi bulduğunu açıkladı.

‘ÜÇ ANA TÜKÜRÜK BEZİNE DÖRDÜNCÜSÜ EKLENDİ’

Araştırma ekibinden Hollanda Kanser Enstitüsü Doktoru Matthijs Valstar, '’Herhangi bir modern anatomi kitabında kulaklara yakın, çenenin altında ve dilin altında olmak üzere sadece üç ana tür tükürük bezi vardır. Şimdi dördüncüsünün olduğunu düşünüyoruz’ şeklinde konuştu.

‘YEDEK ORGAN GÖREVİ GÖRÜYOR’

Valstar, radyasyon tedavisinde zarar gören tükürük bezlerinin yerine yeni bulunan tükürük bezinin bir ‘yedek organ’ görevi görebileceğini söyledi.

KEŞİF DOĞRULANDI

Bilim insanları, bu yeni organın varlığının doğrulanması için 100 hastayı inceleyerek hepsinin söz konusu tükürük bezine sahip olduğunu tespit etti.

KANSER TEDAVİSİ İÇİN ÖNEM TAŞIYOR

Keşfedilen yeni tükürük bezi, kanser tedavisi için de oldukça önemli bir yere sahip. Bilim insanları, kanseri tedavi edebilmek için baş ve boyuna radyasyon uygulayan doktorların tükürük bezlerinin zarar görmemesi için bu bölgelerden hep kaçındıklarını söylüyor.

Ancak şimdiye kadar yeni keşfedilen tükürük bezi bilinmediğinden, kimse bu bölgeye radyasyon uygulamaktan kaçınmamıştı.

Araştırmacılar, Groningen Üniversitesi Tıp Merkezi'nde tedavi altında olan 700'den fazla kanser hastasının kayıtlarını tekrar inceledi. İncelemenin sonucuna göre, şimdiye kadar bilinmeyen tükürük bezlerine maruz kalan radyasyon miktarı fazlalaştıkça, hastaların daha fazla yan etki şikâyeti bildirdikleri ortaya çıktı.

Fakat artık tükürük bezlerinin konumunun bilinmesiyle, hastalar daha az radyasyona maruz kalacak ve görülen yan etkiler azalmaya başlayacak.

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner81