Bebeklerde çilek alerjisi

Çilek tüm meyve türleri içinde alerjik reaksiyona neden olma olasılığı en yüksek olan meyvedir. Çilek alerjileri her yaştan insanda görülür, ancak bebekler yaşları ve olgunlaşmamış bağışıklık sistemi nedeniyle en yüksek ve ciddi risk grubudur…

Bebeklerde çilek alerjisi

Çilek tüm meyve türleri içinde alerjik reaksiyona neden olma olasılığı en yüksek olan meyvedir. Çilek alerjileri her yaştan insanda görülür, ancak bebekler yaşları ve olgunlaşmamış bağışıklık sistemi nedeniyle en yüksek ve ciddi risk grubudur…

22 Haziran 2020 Pazartesi 15:42
Bebeklerde çilek alerjisi

Bebeklerde Çilek Alerjisi- tıpkı herhangi bir besin alerjisi gibi- bağışıklık sistemiyle ilgili olarak ortaya çıkar. Genel olarak alerjik olunan bir besin sindirim sistemine alındığı durumda ve bazı durumlarda da alerjik olunan bir madde kokusu veya dokunuşu olduğunda vücut salgıladığı histaminler yardımıyla alerjik olunan maddeye saldırmaya başlar. Çileklere karşı toleranssızlık veya hassasiyet, benzer fiziksel semptomlar üretir; ancak farklı bir kaynağı vardır. Çilek alerjileri bağışıklık sistemini içerirken, çilek intoleransı sadece bağışıklık yanıtı olmayan sindirim sistemini içerir.

Bebeklerde Çilek Alerjisi Belirtileri

Çilek alerjisinin belirtileri bebeklerde, çocuklarda ve yetişkinlerde benzerdir. Çileklere aşırı aktif bağışıklık tepkisi, vücudun işleyebileceğinden daha fazla histamin salınmasına yol açar. Bebeğin çilekle temas ettiği deride kurdeşen, karıncalanma ağız, dil, dudak, yüz veya boğazın şişmesi gibi belirtiler görülür. Semptomlarda bir sonraki aşama sindirim sisteminde oluşur ve bulantı, mide krampı, ishal ve kusma gibi belirtiler üretir. Anafilaksi hayatı tehdit eden alerjik bir reaksiyondur; alerjen nefes alma zorluklarına ve kan basıncında keskin bir düşüşe neden olduğunda ortaya çıkar.

Çilek Alerjilerinden Kaçınma

Çilek bilinen bir alerjen olduğundan, ebeveynler çocuk 6 ila 12 aylık olana kadar çocuklarına çilek vermekten kaçınmalıdır. Bazı ticari bebek gıdaları, bileşen listelerinde çilek içerir, çünkü meyveyi yüksek sıcaklıklarda pişirmenin, çileklerdeki belirli bir proteinin alerjik etkisini ortadan kaldırdığına inanılmaktadır. Alerjiler genellikle genetik olduğundan ve ebeveynden çocuğa geçtiği için, bebeğin ebeveynlerinden veya kardeşlerinden birinde çilek alerjisi varsa, çileğin beslenme diyetine eklenmesi geciktirilmelidir. Ayrıca huş ağacı poleni de dahil olmak üzere çilek alerjileri ile ilişkili olan diğer maddelere maruz kalması da önlenmelidir; yaygın olarak, birine alerjisi olan bir bebek de diğerine de alerji görülmektedir.

Tıbbi müdahale

Bebeklerde Çilek Alerjisi tıbbi müdahale gerektirecek durumlar yaratabilir. Bebeğin çileklere karşı alerjik reaksiyonu varsa- cilt tahrişi gibi küçük görünen bir şey bile – doktora başvurmak için yeterli bir sebeptir. Alerjiler zamanla kötüleşir; vücut alerjene her maruz kaldığında, bağışıklık tepkisini arttırır ve her maruziyette semptomların şiddeti artar. Doktor, alerjenin varlığının cilt üzerinde alerjik reaksiyon üretip üretmediğini görmek için bir deri testi- bir prick testi veya intradermal cilt testi- yapabilir. Alerjiler için en yaygın kan testi tipi, belirli bir alerjene karşı antikorların varlığını arar. Şiddetli vakalar için çocuk doktoru hastayı bir alerji uzmanına yönlendirebilir.

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner81