Bebeğinizde besin alerjisi olabilir!

Antalya Kamu Hastaneleri Birliği’ne bağlı Alanya Eğitim ve Araştırma Hastanesi Çocuk Gastroenteroloji Uzmanı Yrd. Doç. Dr. Ersin Sayar, aileleri besin alerjisine karşı uyardı.

Bebeğinizde besin alerjisi olabilir!

Antalya Kamu Hastaneleri Birliği’ne bağlı Alanya Eğitim ve Araştırma Hastanesi Çocuk Gastroenteroloji Uzmanı Yrd. Doç. Dr. Ersin Sayar, aileleri besin alerjisine karşı uyardı.

09 Haziran 2017 Cuma 22:44
Bebeğinizde besin  alerjisi olabilir!
Yrd. Doç. Dr. Ersin Sayar, kusma, ishal, huzursuzluk, kabızlık gibi şikayetlerin ilk 1 yaştaki bebeklerde sık görülebileceğine dikkati çekerek besin alerjisinin bu tip şikayetlere neden olabileceğini belirtti. Yrd. Doç. Dr. Ersin Sayar; “Besin alerjileri iki tipte görülebilir. IgE aracılı alerjiler daha çok vücutta kızarıklık gibi cilt bulguları veya hırıltılı solunum gibi akciğer bulguları şeklinde seyreder. Bu tip bulguları olan bebeklerde kan veya deri testleri yapılarak hangi besine karşı alerjisi olduğu anlaşılabilir” dedi.
Kusma, sümüksü ishal, huzursuzluk, kabızlık gibi mide-bağırsak sistemi bulguları ile seyreden non-IgE tipi alerji ise genellikle testlerde tespit edilemez diyen Yrd. Doç. Dr. Ersin Sayar; “Israr eden bu bulguları olan bebeklerde tanı, şüpheli besinin diyetten çıkarıldıktan sonra şikayetlerin gerilemesi ve yeniden diyete eklendikten sonra şikayetlerin tekrar etmesiyle teşhis konulur. Ancak anne sütü alan bebeklerde annenin diyet yapması gerekli iken, mama ile beslenen bebeklerde mama değişikliği gerekmektedir” dedi.
Alerjiye en sık neden olan besinlerin sırasıyla, inek sütü, yumurta, buğday, fındık, fıstık ve deniz ürünleri olduğunu belirten Yrd. Doç. Dr. Ersin Sayar; “Nadir görülmekle birlikte bebeğin her türlü besine karşı alerjisi gelişebilir. Besin alerjilerinin %70’i ilk iki yaşta düzelirken, 5 yaşından önce % 95’inin düzeldiği görülmektedir. Bununla birlikte uzun dönem sonuçları, yani erişkin dönemdeki mide-bağırsak hastalıklarına yatkınlık oluşturup oluşturmadıkları tam anlamıyla netlik kazanmadığı için hasta çocuklarımızın diyetine tam uyulması gerekmektedir” dedi.
 
Son Güncelleme: 09.06.2017 22:45
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner81