Bayramda sağlıklı beslenme tavsiyeleri

Bayramda sağlıklı beslenme tavsiyeleri

31 Ağustos 2017 Perşembe 00:54
Bayramda sağlıklı  beslenme tavsiyeleri
Diyetisyen Yavuz Çetin Kurban Bayramı'nda dikkatli beslenme konusunda vatandaşlara tavsiyelerde bulundu. Çetin, "Kurban bayramında genel olarak konuklarımıza et ağırlıklı besinler ikram ederiz; ancak yapılacak bazı hatalar bayramı pek de istemeyeceğimiz bir şekilde geçirmemize neden olabilir. Kurban bayramını daha sağlıklı geçirmek istiyorsak birkaç tane püf noktasına dikkat etmeliyiz" dedi.  Konuşmasına devam eden Çetin şunları söyledi: "Kurban etini hayvan kesildikten hemen sonra yememelisiniz. Çünkü kurbanlık kesildikten hemen sonra et sert ve lezzetsiz olur; ayrıca sindirimi de oldukça zordur. Bu nedenle özellikle sindirim sistemi rahatsızlığınız varsa buna daha çok dikkat edin. Etler, hayvan kesildikten ortalama 24 saat sonra tüketilirse hem lezzeti hem de sindirim için çok daha iyi olur. Etleri hazırken çok dikkatli olun ve etlerin görünür yağları tamamen ayırın. Hazırlama işlemi sırasında etler ve diğer besinler ayrı doğrama tahtalarında ayrı bıçaklarla doğranmalıdır, aksi halde kurban bayramında sıklıkla karşılaştığımız gıda zehirlenmesi ile karşı karşıya kalabiliriz. Çiğ etlerden damlayan suların hiçbir besinle temas etmediğinden emin olun. Et doğramadan önce ve et doğradıktan sonra elinizi çok iyi yıkadığınızdan emin olun.
KANSIZLIK SORUNUNA ÇÖZÜM
Etleri pişirirken daha sağlıklı pişirme yöntemlerini tercih edin. Kızartma ve kavurma sağlık risklerini artıran pişirme yöntemleridir. Bu nedenle etleri bu pişirme yöntemleri yerine haşlama, ızgara, fırında veya sebzelerle birlikte tencerede pişirme yöntemlerini tercih edin. Izgara yaparken lezzeti korumak, vitamin kaybını en aza indirmek ve dumanın içinde yer alan zehirli maddelerin ete geçmesini engellemek için etlerin ateşten en az 15 cm uzakta olmasına dikkat edin.  Etleri, kömür tamamen yandıktan ve yarı kor halini aldıktan sonra pişirmeliyiz. Et yemekleri yaptığınızda yanında mutlaka salata da yapın. Sebze tüketiminin azalıp et tüketiminin normalin çok üzerine çıkması bayramda kabızlık sorunu ile de karşılaşmanıza neden olabilir. Ayrıca etlerin yanında yiyeceğiniz sebzeler C vitamini içerdiğinden dolayı etteki demirin emiliminin de artmasına yardımcı olarak kansızlık sorununun çözümü için de size yardımcı olur. 
'ETLERİ EN FAZLA 3 AYDA TÜKETMENİZ LAZIM'
İçerisine et veya kıyma giren yemekler ekstra yağ eklenmesine gerek yoktur. Çünkü etlerin dokuları arasında yer alan yağlar ısının etkisi ile erir ve yemeklere lezzet katar. Bu nedenle pişirdiğiniz etli sebze ve kuru baklagil yemeklerine ekstra yağ eklemenize gerek yok. Kuyruk yağı ve iç yağı, kalp ve damar sağlığını tehdit eden yağlardır. Bu nedenle bu tür yağların tüketimini en aza indirmeye çalışın. Etler çok yüksek ısıda pişirilmemelidir. Çünkü yüksek ısıda etin sadece dış yüzeyi pişer ve hızla katılaşır. bu nedenle iç yüzeyi çiğ kalabilir. Çiğ etin tüketilmesi ise besin zehirlenmesine neden olur. Et ve et ürünleri protein açısından zengin olduklarından sıcaklık değişikliklerinden daha çok etkilenirler ve daha çabuk bozulurlar. Bu nedenle etleri buzdolabında en fazla 4 derecede  2-3 gün, buzlukta -2 derecede 7 gün, derin dondurucuda -32 derecede dondurulduğunda maksimum 3 ay saklamalıyız. Dondurulmuş etleri çözdürme işlemini ise balkona veya mutfak tezgahına koyarak, kaynar suya atarak değil; mikrodalga fırında, buzdolabının soğutucu bölümünde veya akan su altında yapın. Çözdürdüğünüz etleri ise asla tekrar dondurmayın. 
Sevdiklerinizle geçireceğiniz mutlu ve sağlıklı bayramlar."
 
Son Güncelleme: 31.08.2017 00:55
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner81