Sağlık turizminde hedef 20 milyar $

Sağlık turizminde hedef 20 milyar $

06 Kasım 2017 Pazartesi 20:28
Sağlık turizminde  hedef 20 milyar $
ALKÜ Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekimi Tevfik Yazan’ın başkanı olduğu TURSAF’ın çalıştayında konuşan Prof. Dr. Necdet Ünüvar, 1 milyar dolar civarında olan Türkiye'nin sağlık turizmi gelirini, 20 milyar dolara çıkarmayı hedeflediklerini söyledi.
 
Adana Sağlık Turizmi Derneği (ASTD) tarafından organize edilen Türkiye Sağlık Turizmi Dernekleri Federasyonu (TURSAF) İslam Ülkeleri Sağlık Turizmi ve 4. Olağan Çalıştayı'nda konuşan Prof. Dr. Necdet Ünüvar, konunun taraflarını bir araya getiren bu toplantının, tam yerinde ve zamanında yapılmış bir organizasyon olduğunu ifade etti. Ünüvar, ele alınan konuların, sağlık turizmine çok olumlu yansımaları olacağının altını çizdi. Ünüvar, "Hem sağlığın direkt kendisi hem de yardımcı diğer enstrümanlarla ilişkili baktığınızda vatandaşların sağlık hizmetleri ile ilgili memnuniyetinin çok arttığını görüyoruz" dedi.
VATANDAŞ MEMNUNİYETİ YÜZDE 75
Dünyada sağlık hizmetlerinin gidişini değerlendirmek için üç önemli kriter bulunduğuna dikkati çeken Ünüvar şöyle konuştu:
"Bunlardan bir tanesi temel sağlık göstergeleri. Yanı anne-bebek ölüm oranları bunların en başında geliyor. Baktığınızda bebek ölüm oranının 2003 yılı başında binde 31 civarında olduğunu ama bugün binde 7.8 oranına indiğini biliyoruz. Anne ölüm oranına baktığınızda yüz binde 64'ten, yüz binde 15.5'e indiğini görüyoruz. Ki benim müsteşarlığım dönemimde bizim bir öngörümüz vardı. Bebek ölüm oranını binde 10'un, anne ölüm oranını da yüz binde 25'in altına indirmek için koyduğumuz hedef 2015'ti. Ama biz bu hedeflere 2015'ten 7-8 yıl önce erişebildik. Bir başka kriter ise yıkıcı sağlık harcamaları. Geçmişte her 100 liranın 31 lirası harcanırken, bugün her 100 liranın 18-19 lirasının sağlık harcamalarına gittiğini biliyoruz. Bir diğeri de vatandaş memnuniyeti. Vatandaş memnuniyetinin de yüzde 39'den yüzde 75'lere çıktığını görüyoruz."
DAHA GİDECEK ÇOK YOLUMUZ VAR
Sağlık turizmi için detayların çok iyi hesaplanması gerektiğine işaret eden Ünüvar sözlerini şöyle sürdürdü:
"Sonuçta bizim hizmet sunduğumuz alan hizmet alan kişinin memnuniyetinin üst düzeyde olmasını öngörüyorsa ona uygun davranışlara girmemiz gerekiyor. Dünyanın gittiği nokta şu. En ekonomik, en kaliteli sağlık hizmeti ama en ekonomik, en kolay yoldan, sosyal donatıları da içine alan bir sağlık hizmeti olacak. Gidecek çok yolumuz var. Şu anda 1 milyar dolar civarında bir sağlık turizmi gelirimiz var. Ama hedefimiz çok daha yukarısı, 20 milyar dolarlık bir sağlık turizmi geliri hedefliyoruz. Dünyada sağlık turizmi için harcanan para 100 milyar doların üzerinde. Belki insanların imkanları, ihtiyaçları ve beklenen yaşam süresi arttıkça daha çok sağlık hizmeti ihtiyacı olacak. Dolayısıyla bizim her detayı konuşmamız, problemlerimizi çözmemiz lazım."
Son Güncelleme: 06.11.2017 20:30
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner81