Plastik palet kalite standartları

Plastik palet kalite standartları

19 Ocak 2017 Perşembe 16:25
  Plastik palet kalite standartları

Plastik palet hem pratikliği hem de sağlık standartlarına uyumu ile en çok tercih edilen ürün gruplarındandır. Gündelik hayatta çokça tercih edilen plastik palet plastik ambalaj sanayisinin en önemli üretim koludur.

Ahşap ve kâğıt ambalajların oldukça önüne geçen , ülkemizde de hem üretim hem kullanım skalasında önde gelir ve geniş müşteri portföyüne sahiptir. Çeşitli yan sanayi üretim argümanı olarak tercih edilen plastik palet toptan ve perakende sektöründe de kullanım alanlarında birinci tercih sırasındadır.

Plastik palet kullanım alanlarına göre ve isteğe göre çeşitli boyutlarda üretimi sağlanabilir. Ayrıca geri dönüşümü mümkün olduğu için devlet teşviğine tabidir.

Plastik palet üretiminde öncü firma olan Benoplast’ın üretim kalitesine bakıldığında plastik palet,

  • Temin edilen hammadde, yarı mamul ve mamullerin yoğunluk ölçümleri ASTM D 1505-03 Test standardına göre yapılmaktadır. İçerisinde boşluk içermeyen malzemenin ağırlığı önce hava sonra yoğunluğu belli olan alkol içinde ölçülerek malzemenin yoğunluğu tespit edilir.
 

  • Erime Akış İndeksi Ölçüm Cihazı ile firmamıza gelen orijinal ve geri dönüşüm plastik hammaddelerin Erime Akış İndeksleri (MFI) ASTM D 1238-04 standartlarına uygun olarak belirli sıcaklık ve basınç koşulları altında g/10 dk. olarak ölçülmektedir. Bu testte, malzeme ısı ile eritilerek üzerine belirli bir yük uygulanır ve bu yük altında kılcal bir borudan 10 dakika içerisinde ne kadar malzemenin aktığı belirlenir. Akışkanlık, ürünün işlenmesinde ve kalıplanmasında önemli parametrelerden biridir.
 

  • İzod darbe deneyi, büyük ani bir darbe nedeniyle malzemenin absorbe ettiği enerjinin miktarını ölçer ve malzemenin gevrekliğini değerlendirmede kullanılır. Orijinal ve geri dönüşüm hammaddelerin mevcut standarda uygun çentikli ve çentiksiz test çubukları numune kalıplarımız ile üretilip bunlar üzerinden ölçüm ISO 180/A standardına göre kj/m² cinsinden yapılmaktadır. Ani darbelere karşı dayanımı yüksek olan malzeme seçimi için, malzemenin kırılmaya karşı olan direnci darbe testi ile ölçülmelidir.
 

  • Charpy darbe deneyi, büyük ani bir darbe nedeniyle malzemenin absorbe ettiği enerjinin miktarını ölçer ve malzemenin gevrekliğini değerlendirmede kullanılır. Orijinal ve geri dönüşüm hammaddelerin mevcut standarda uygun çentikli ve çentiksiz test çubukları numune kalıplarımız ile üretilip bunlar üzerinden ölçüm ISO 179 standardına göre kj/m² cinsinden yapılmaktadır. Ani darbelere karşı dayanımı yüksek olan malzeme seçimi için, malzemenin kırılmaya karşı olan direnci darbe testi ile ölçülmelidir
 

  • Enjeksiyon üretimi sonucunda proses parametreleri ve hammadde nedeni ile ürünlerde kalan iç gerilme kaynaklı stresi tespit etmek amacı ile yapılır. Mamuller min -40ºC ve max. +200ºC’ye kadar ayarlanabilen kabinlerde belirli süreler ile stres testine tabi tutulur.
 

  • Orijinal ve geri dönüşüm hammaddelerin dolgu maddesi miktarı Kül Fırını cihazı ve ekipmanları ile ALKT-509 standardına göre % cinsinden tespit edilmektedir. Malzemenin içerdiği dolgu oranı mekanik özellikler başta olmak üzere tüm özelliklerini etkilemektedir.
 

  • Temin edilen hammaddelerin, üretilen yarı mamul ve mamullerin Shore D cinsinden sertlikleri ASTM D 2240 standardına göre ölçülmektedir. Ucun gerisinde bulunan yay lastiğin sertliğine göre gerilir ve yayın gerilmesine bağlı olarak lastiğin sertliği belirlenir. Sertlik plastiğin deformasyona karşı direncini gösterir.
 

  • Aquatrac yöntemi ile granül haldeki orijinal ve geri dönüşüm hammaddelerin çekirdeğinin içerdiği nem miktarı % cinsinden tayin edilmektedir. Granül içinde bulunan nem miktarı ürün kalitesini etkilemektedir.
 

  • Düzenli olarak kalibrasyonları yapılan ölçüm cihazlarımız ile yarı mamul ve mamullerin boyutsal ölçümleri teknik resimleri ile karşılaştırılarak yapılmaktadır.
 

  • Ürünlerimizin mukavemet testleri Beno Plastik Kalite Talimatlarına göre yapılmaktadır. Düşürme testleri ile ürünlerimizin darbeye karşı dayanımı ve basınç uygulama aparatı ile el tutma yerleri test edilmektedir. Ayrıca paletlerimizin BS EN ISO 8611-1:2004/DIN 55423-5 standardına göre raftaki performansı ve BS EN ISO 8611-1:2004 standardına göre paletlerimizin düşürme testi sonucundaki darbe dayanımı test edilmektedir.
 

  • Elektronik sanayi için üretilen tüm ürünlerimizin ESD ölçümleri EN 50081-1 ve EN 50082-1 standartlarına göre MEGAOHMMETRE ile yapılmaktadır. (1 KOhm-1TOhm) ESD katkı maddesi ile üretilmiş paletlar, içindeki malzemeyi statik elektrikten ve elektrik deşarjdan korur, değerli elektronik ürünlerinizin imalat, nakliye ve depolama esnasında hasar görmesini engeller.
 

 



 
Son Güncelleme: 19.01.2017 16:28
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner81