2. El Araba Fiyatları Hangi Kriterlere Göre Belirlenir?

2. El Araba Fiyatları Hangi Kriterlere Göre Belirlenir?

23 Temmuz 2019 Salı 12:12
2. El Araba Fiyatları Hangi Kriterlere Göre Belirlenir?

Günümüzde 2. el araba sayısı arttıkça, bu arabalara olan talep de gün geçtikçe artmaktadır. Bu da beraberinde, dolandırıcılık ve kötü araçları yüksek fiyata satmaya çalışma gibi sorunları da getirmiştir. Bu nedenle 2. el araç fiyatlarının neye göre belirlendiğini bilmekte büyük yarar bulunmaktadır. Böylece hem dolandırıcılık gibi olumsuz durumların önüne geçmek hem de uygun fiyata araç satın almak mümkün olmaktadır. Peki 2.el araba fiyatları hangi faktörlere göre belirlenir?

2. El Araba Fiyatlarını Etkileyen Kriterler

Değişen ve Boya Durumu

fiyatlarını etkileyen en önemli kriterlerden birisi, araçta hasar kaydının ya da değişeninin olup olmadığıdır. Bir aracın değişen parçası ne kadar çoksa, değeri de doğru orantılı olarak düşecektir. Bunun yanında eğer almayı düşündüğünüz aracın pert kaydı varsa kesinlikle uzak durmalısınız. Çünkü ilerleyen dönemlerde tekrar toparlanması gereken bir aracı satın almak, ciddi masraflar yapmanızı gerektirebilir.

Ayrıca hasar kayıtlarında yüksek fiyatlarda kazaları bulunan araçlarda da büyük sorunlar meydana gelebilmektedir. Özellikle aracın kaportası ile alt takımındaki sorunlar başınızı ciddi derecede ağrıtabilir. Bu nedenle eğer mümkünse hasar kaybı bulunmayan ya da çok düşük tutarlarda hasar kaydı bulunan araçları tercih etmelisiniz.

Model Yılı ve Aracın Popülaritesi

Aracın ikinci el piyasa değerine göre değişiyor. Çünkü rağbet gören bir araba, emsallerine göre daha yüksek fiyatlara satılabilmektedir. Bunun yanında aracın model yılı da, fiyatlar üzerinde etkili olmaktadır. Aslına bakılırsa bir otomobil modelinin sürücüler arasından tutması büyük önem taşımaktadır. Bu anlamda bazen çok iyi otomobillerin rağbet görmediğini, kötü olarak nitelendirilenlerin ise rağbet gördüğüne rastlamaktayız. Bu tarz arz-talep dengesi nedeniyle de araçların fiyatlarında farklılıklar oluşmaktadır.

Aracın Kilometresi ve Şehir Farklılıkları

İkinci el araba fiyatları, aracın marka ve modelinden etkilendiği gibi, aynı zamanda km’sinin yüksek olup olmamasına göre de fark etmektedir. Bu anlamda özellikle 20 bin km’den daha düşük araçlar seçmeniz, motor durumu ve aracın yorgunluğu açısından oldukça önemlidir. Ancak bu, km’si düşük aracın motoru mutlaka iyi olacak demek değildir. Çünkü alacağınız ikinci el araç, hor kullanılmış ancak 50 bin km’de ise bundan da uzak durmaya çalışmalısınız. Aksi halde sorun yaşama ihtimalini göz almalısınız.

Tüm bunların yanında ikinci el aracın fiyatını hangi şehirde olduğu da belirler. Örneğin, İstanbul’da satılan bir araç ile Anadolu’nun bir şehrinde satılan aynı modeldeki araç aynı fiyatta olmayabilir. Çünkü büyük şehirlerde alıcı sayısı çok olduğu için araçlar yüksek fiyata satılabilmektedir. Anadolu’daki bir şehirde satılan aracın fiyatı ise talep az olacağından düşük olabilir. Fiyatları önemli ölçüde etkileyen bu durum, Anadolu şehirleri daha uygun fiyatlara ikinci el araba satın alma imkânı sunmaktadır. Araba fiyatlarını araba seri ilan sitelerinden takip edebilirsiniz. 2.el araba seri ilan sitelerinden biride . İlan verme ve araç arama konusunda size yardımcı olacaktır. Elinizdeki 2.el arabayı ilan vererek satıp, yerine daha üst model bir araba alabilirsiniz.

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner81