OPEC Zirvesi Petrolü Kurtaracak mı?

OPEC Zirvesi Petrolü Kurtaracak mı?

04 Aralık 2016 Pazar 15:51
OPEC Zirvesi Petrolü Kurtaracak mı?
piyasalarının en önemli gündem maddesi Viyana'da düzenlenen OPEC Zirvesi'ydi. Aylardır beklenen toplantı en sonunda gerçekleşti ve OPEC beklendiği gibi üretimi 1.2 milyon varil indirme kararı aldı. Anlaşma 2016 Ocak ayından itibaren altı ay geçerli olacak. Üyeler gerek görülmesi durumunda anlaşmayı uzatacak.



Nijerya, Libya ve İran anlaşmadan muaf tutuluyor. İran'ın anlaşma dışında tutulması kritik çünkü Suudi Arabistan daha önceleri İran'ın da üretimi indirme anlaşmasına katılmasını şart koşuyordu fakat ekonomik kaygılar politik duruşun önüne geçerek Suudi Arabistan'ın İran konusunda taviz vermesine neden oldu.



Anlaşmaya OPEC dışı petrol üreten ülkelerin de katılması gerekiyor. Dünkü toplantıdan çıkan karar bu ülkelerin de günlük 500 bin varil üretimi indirmesine şartlandı. OPEC dışı petrol üreten ülkelerin başını günlük 11 milyon varilden fazla üretimle Rusya çekiyor. Bu ülkeler on gün içerisinde bir araya gelerek anlaşmaya katılıp katılmama konusunda son kararı verecek.

fiyatları OPEC Zirvesi'nden çıkan kararla birlikte bir günde %8'den fazla yükseldi ve 50 dolar üzerine kadar tırmandı. Fakat bu yükselişin devam edip etmeyeceği konusunda şüpheler mevcut. İlk şüphe üyelerin bu kesinti kararına tam anlamıyla uyup uymayacağı ile ilgili. Daha önceleri de OPEC üyelerinin üretim kotalarına pek fazla uymadığını hatırlıyoruz.

Diğer şüphe ise OPEC dışı petrol üreten ülkelerin anlaşmaya katılıp katılmayacağı ile ilgili. Eğer bu ülkeler arasındaki toplantıda bir pürüz çıkar ve üretim kesintisine katılma kararı çıkmazsa OPEC üyelerinin de anlaşması çökebilir.

Ayrıca petrol fiyatlarında yükselişle birlikte ABD kaya gazı üreticileri tekrar gündeme gelecek. Yüksek maliyet nedeniyle kapalı olan sondaj kuyuları tekrar açılarak üretime başlayacak ve bu da petrol fiyatları üzerindeki baskının artmasına neden olacak önemli bir faktör.
Son Güncelleme: 05.12.2016 15:55
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner81