Mimari Projelerinde Süreç Yönetimi

Mimari Projelerinde Süreç Yönetimi

16 Ocak 2017 Pazartesi 11:14
Mimari Projelerinde Süreç Yönetimi

Mimari tasarım, yapının en önemli aşamalarından bir tanesidir. Uygulamanın ve projelerin başlangıç aşamasıdır. Mimari proje yönetimi tasarım aşamasında başlar ve revizyonlarla kesin bir hal alır. Her ne kadar yapının görsel anlamda güzel olması gerekse de, fonksiyonel anlamda da işlevsel olması gerekir.
Mimari projede yer alan her elemanın görselliğinin yanı sıra bir işlevi olması gerekir. Herhangi bir işlevi olmayan yapı elemanı, zamana ve paraya mal olur. Bu yüzden iyi bir mimarın tasarımında hiçbir şey boş yere yapılmaz.
Projelerin uygulanmasında ortaya çıkabilecek sorunların çözümünde, sürecin iyi yönetilmesi gerekir. Sürecin yönetilmesi bir ekip işidir. Süreç yönetimi aşamasında görev alan ekibin tamamının teknik personelden oluşması ve deneyimli olması gerekir.
İnşaat projelerinde arazinin ve yapının yapılacağı yerin konumundan dolayı beklenmeyen sorunların çıkacağı ortadadır. Bu yüzden teknik ekipte yer alan kişiler deneyimleri ile bu sorunların üstesinden gelmeye çalışırlar.

Statik Projelerin Önemi
Mimari ve statik projeleri, mimarın ve mühendisin koordineli bir şekilde çalışmalarını gerektirir. Mimari projede tasarlanan taşıyıcı elemanlar görsel anlamda güzel olsalar da statik anlamda yetersiz kalabilir ya da fazlalığa sahip olabilir.
Bu yüzden mühendis, statik hesaplarını yaparken böyle bir durumla karşılaştığında mimarı uyarır ve tasarımını gözden geçirmesini isteyebilir. Burada önemli olan yapının sağlamlığıdır ve öngörülen süre içerisinde dayanımının sağlanmasıdır.
Betonun türüne göre ortalama bir betonun ömrü 50-70 yıl kadardır. Bu zamandan sonra yapı hala ayakta kalsa bile kullanılması risklidir ve yıkılıp yenisinin yapılması gerekir. Birçok statik hesap, bu zaman aralığına göre yapılır. Malzemenin cinsine ve yoğunluğuna göre dayanım süreleri değişir.
Statik projelerde; zemin durumu, deprem yükü, kar yükü, hareketli ve hareketsiz yük gibi etkenler hesaplanır. Yapılan hesaplamalar doğrultusunda taşıyıcı elemanlarda kullanılacak olan inşaat demiri ve beton miktarı belirlenir ve aynı zamanda karışımın nasıl olacağı da belirlenir.

Uygulamanın Başarısı
İnşaat yapılarında uygulamanın başarısı yüksek oranda ekip çalışması ve koordinasyon ile mümkündür. Proje ve uygulama aşamasında da sürecin iyi yönetilmesi gerekir.
Süreç ve proje yönetimi ile ilgili, http://sigmamuhendislik.com.tr/proje-yonetimi/ adresinde faydalı bilgileri bulabilirsiniz.
Son Güncelleme: 17.01.2017 11:16
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner81