‘Alanya için tarihi karar!’

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın imzasıyla Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren yasa çerçevesinde dövizle alım satım ve kiralama sözleşmesi yapılamayacak. Geçmiş anlaşmalar ise 30 gün içerisinde TL’ye döndürülecek. Alınan bu kararı değerlendiren oda başkanları kararın Alanya için tarihi bir karar olduğunu söylediler.

‘Alanya için tarihi karar!’

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın imzasıyla Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren yasa çerçevesinde dövizle alım satım ve kiralama sözleşmesi yapılamayacak. Geçmiş anlaşmalar ise 30 gün içerisinde TL’ye döndürülecek. Alınan bu kararı değerlendiren oda başkanları kararın Alanya için tarihi bir karar olduğunu söylediler.

13 Eylül 2018 Perşembe 20:04
‘Alanya için tarihi karar!’

Dövizdeki artışla birlikte özellikle mülk alım – satım ve kiralamalarında yaşanan krizin önüne geçilmesi ve Türk Lirası’nın değerinin korunması için, Türk Lirası’nın Değerinin Korunması Yasası2nın 32’nci maddesinde değişikliğe gidildi. Bu değişiklik kapsamında menkul ve gayrimenkul alım – satım ve kiralamasında döviz kullanılamayacak. Resmi Gazete’de yayınlanarak yürürlüğe gire yasa kapsamında geçmiş dönemde döviz üzerinden yapılan anlaşmaların 30 gün içerisinde TL’ye dönüştürülmesi de gerekiyor. TL’ye dönüştürme sırasında ise mevcut kur baz alınacak. 
ANLAŞMALARDAKİ BEDELLER TÜRK LİRASI'NA ÇEVRİLECEK
Kararın yürürlüğe girdiği tarihten itibaren 30 gün içinde, daha önce akdedilmiş yürürlükteki sözleşmelerde döviz cinsinden kararlaştırılmış bulunan bedeller, Bakanlıkça belirlenen haller dışında, Türk parası olarak taraflarca yeniden tespit edilecek.
‘BU KARARBİZLERİ ÇOK MUTLU ETTİ
Ankara’da gerçekleştirilen toplantıda Cumhurbaşkanı Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın müjdeyi kendilerine verdiğini dile getiren Bakkallar Odası Başkanı Velittin Yenialp, “Özellikle bizi çok mutlu eden bir karar oldu. Biz döviz üzerinden yapılan anlaşmalardan büyük zorluklar çektik. Ancak artık kira anlaşmaları TL üzerinden yapılacak. Daha önce yapılmış olanlar ise 30 Gün içerisinde TL’ye dönüştürülecek. İlçemiz için tarihi bir karar” Dedi. 
ETİKET UYGULAMASINI DA İSTİYORUZ”

Bakkallar Odası Başkanı Yenialp, döviz kararı ile birlikte etiket uygulamasını da istediklerini dile getirdi. Yenialp, “Biz marketlerdeki ürünlerde yerli malı ise farklı bir sembol kullanılması taraftarıyız. Aldığımız ürünün nerenin malı olduğunu bilmemiz iyi olur” Diye konuştu. 
“KARAR BÜYÜK ÖNEM TAŞIYOR”
Alanya Pansiyoncular Odası Başkanı Hüseyin Değirmenci de değerlendirdi. Değirmenci, “Benim üyelerimin içerisinde de kira anlaşmalarını dövizle yapmış olanlar vardı. Bu artış onları büyük sıkıntıya sokmuştu. Alınan bu karar ilçemiz için büyük önem taşıyor. TL’nin değerinin artması da sağlanmış olacak. Biz karardan memnunuz” İfadelerini kullandı. 
‘DÖVİZE KÖKTEN ÇÖZÜM’
Esnaf Odası Başkanı Nuri Demir’de kararın son derece olumlu olduğunu belirterek, “Uzun zamandır esnafımızı zor durumda bırakan dövizle kira sorununun bir çözüme kavuşmasını istiyorduk. Daha önceki açıklamalarımızda iş yeri sahiplerine de kolaylık sağlanması yönünde çağrımız olmuştu. Ancak hükümet dolar  ve Euro da yaşanan artışın ardından dövizle kira ödeme sorununa kökten çözüm sağladı. Ben başta Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan olmak üzere Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak’a esnafımız adına teşekkür ederim” dedi. 
‘KAPSAMLARINI NET BİR ŞEKİLDE ANLAMAMIZ GEREK’
Alanya Turistik işletmeciler Derneği Başkanı Burhan Sili ise “Karar bir anda geldi. Bakanlık ile görüşmelerimiz sürüyor. Karar olumlu ancak kapsamlarını net şekilde anlamamız gerek. Biz anlaşmalarımızı döviz ile yapıyoruz. Seyahat acentesinin merkezi yurt dışında ise sanıyorum sorun olmayacak ancak yurt dışındaki tur operatörlerinin buradaki partnerleri ile yapılacak anlaşmalarda durum nasıl olacak biz de henüz bilmiyoruz. Konuyla ilgili kararın detaylı incelemesinin ardından konuyu değerlendirebiliriz” Dedi.

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner81