Lavrov: Alanya sevgisini anladım

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nun davetlisi olarak Alanya'ya gelen Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, basın toplantısında hemşerilerinin Alanya’yı neden bu kadar sevdiklerini anladığını dile getirerek, "İnsanlar sıcak, samimi ve misafirperver. Ruslar Alanya'yı çok sevmekte haklıymış" dedi. Bakan Çavuşoğlu da Lavrov'u memleketi Alanya'da ağırlamaktan mutlu olduklarını söyleyerek turizm ve vize konularında müjde verdi.

Lavrov: Alanya sevgisini anladım

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nun davetlisi olarak Alanya'ya gelen Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, basın toplantısında hemşerilerinin Alanya’yı neden bu kadar sevdiklerini anladığını dile getirerek, "İnsanlar sıcak, samimi ve misafirperver. Ruslar Alanya'yı çok sevmekte haklıymış" dedi. Bakan Çavuşoğlu da Lavrov'u memleketi Alanya'da ağırlamaktan mutlu olduklarını söyleyerek turizm ve vize konularında müjde verdi.

01 Aralık 2016 Perşembe 21:42
Lavrov: Alanya  sevgisini anladım
5’incisi gerçekleşen Türkiye-Rusya Ortak Stratejik Planlama Grubu Toplantısı için Alanya'ya gelen Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, toplantı öncesinde yaklaşık 30 dakikalık ikili görüşme gerçekleştirdi. Daha sonra Türkiye-Rusya 'Ortak Stratejik Planlama Grubu Toplantısı’na geçen Çavuşoğlu ve Lavrov, toplantı sonrası Türkiye-Rusya arasındaki ikili ilişkiler ile bölgesel ve kürsel sorunların yanı sıra Suriye kriziyle alakalı önemli açıklamalarda bulundu. Ortak basın toplantısında ilk konuşmayı yapan Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Alanya’nın kendi şehri olduğunu belirterek, “Alanya benim şehrim ama artık Rus dostlarımızın da yaşadığı çok kültürlü ve dinli bir şehir. Haftaya Başbakanımız Binali Yıldırım Moskova’da Rusya Başbakanı Dmitriy Medvedev’le görüşecek. Amacımız iki ülke arasındaki ilişkileri eskisinden daha da öteye götürmek. Türkiye ve Rusya işbirliği hem iki ülke hem de bölge için çok önemli. Suriye'nin toprak bütünlüğü konusunda Rusya ile aynı fikirdeyiz. Bu konuda ortak çalışmalarımız var. Var olan sorunların çözümü için aktif çaba sarf ediyoruz ama göstermelik değil” diye konuştu.

'ALANYA'YI NEDEN BU KADAR SEVDİKLERİNİ ANLADIM'
Bakan Çavuşoğlu'nun ardından konuşan Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov hemşerilerinin Alanya’yı neden bu kadar sevdiklerini anladığını dile getirerek, "Alanya ve Antalya’ya çok teşekkür ederim. 5. toplantıyı gerçekten çok konforlu yaptık. İnsanlar sıcak, samimi ve misafirperver. Halkımızın Alanya’yı neden çok sevdiğini anladım. Ruslar Alanya'yı çok sevmekte haklıymış. Beni vatandaşlarım karşıladı. Gerçekten çok mutlu oldum. Bence çok güzel bir görüşme oldu" dedi.

'SORUNLARIN ÇÖZÜLMESİ LAZIM'
Çok ciddi bölgesel konuların olduğunu da ifade eden Lavrov, "Özellikle Suriye konusunda hemfikiriz. Bu bölgede kanın durması lazım. Bir önce sorunların çözülmesi lazım. İnsani yardımın da sürekliliğini temin etmemiz gerekiyor. 24 no'lu doküman esasında da bu kontekste de devam edeceğiz çalışmalara. Ayrıca diğer ülke ve bölgelerde neler olup bitiğini konuştuk. Libya, Irak ve diğer ülkeler de yine tutumumuz oldu.

'NORMALLEŞME KONUSUNDA HEMFİKİRİZ'
Burada gerçekten bölgenin de özelliğini göz önünde bulundurarak din adamlarıyla, halkla bağlantı kurarsak barışı sağlayabiliriz. Ayrıca bu bölgede yaşayan azınlıkların da sesinin duyulmasını sağlayacağımız konusunda hem fikiriz. Kafkaslarda ve Karadeniz'deki durum hakkında da konuştuk. Ukrayna-Rusya arasındaki anlaşmazlık konusunda da iş birliğine destek vereceğini söyledi sevgili meslektaşım. Her iki taraf da normalleşme konusunda hemfikiriz" diye konuştu.

'TURİZM KONUSU HIZ KAZANACAK'
Bundan sonraki süreçte ekonomide yaşanan aksaklıkları da ortadan kaldırmak için çalışmalar yapılacağını da sözlerine ekleyen Lavrov, "Lojistik konuları ele aldık. Bundan sonra yaptırımları ortadan kaldırma konusunda hem fikir olduğumuzu konuştuk. Biz Rusya tarafı olarak Türk akımı konusunda olumlu bir gelişmeyi dile getirdik. Türkiye Cumhuriyeti'nin de Akkuyu Enerji Santrali'nde ki çalışmaların da devam etmesini söyledik. Biz halk diplomasisinin de gelişmesini çok istiyoruz. Turizm konusu da hız kazanacak buna eminiz. Güvenlik konusunda da daha önceki tavsiyelerimiz de göz önünde bulundurulacak. Turizm'in gelişmesini de destekliyoruz. Ayrıca vize konusunu da ele aldık. Suriye’de akan kan durmalı ve Türkiye ile işbirliğimiz sürecek. İkili ilişkilerimizi büyüteç altına aldık. Normalleşmenin hızlı olması konusunda hemfikiriz ticaret ve ekonomideki aksamaları ortadan kaldırmak için çalışacağız. Vize konusunu da görüştük ve olumlu geçti görüşmeler. Artık bu görüşmelere içerik katma zamanı" dedi.

‘YAPTIRIMLAR AŞAMA AŞAMA KALKACAK’
Lavrov, tüm yaptırımların da aşama,  aşama kaldırılacağına işaret ederek, “Şu an ticareti geliştirme için bir engel yok. Tarımsal kısıtlama konusu da çözülüyor. Tarım ürünlerinde sağlıklı ürün istiyoruz” şeklinde konuştu. Lavrov, vizesiz uygulama öncesi güvenlik sorunlarının çözülmesi gerektiğini de belirterek, “Güvenliğin sağlanması ile somut adımlar atacağız. Genel itibarıyla toplantımız güzel geçti. Teşekkür ederim Sayın Bakan Çavuşoğlu’na” diye konuştu.

'ARTIK UÇAK KRİZİNİ KONUŞMAK İSTEMİYORUZ'
Bakan Çavuşoğlu’da Rusya ile ikili ilişkilerin gün gittikçe kuvvetlendiğine değinerek, vize konusunda da önemli açıklamalarda bulundu. Amaçlarının iki ülke arasındaki ilişkileri daha ileriye götürmek olduğunu kaydeden Bakan Mevlüt Çavuşoğlu, 100 milyar dolarlık ticaret hacmi hedefinin olduğunu belirtti. Bakan Çavuşoğlu, "Biz artık uçak düşürme hadisinin öncesi veya sonrasını konuşmak istemiyoruz. Sayın Vladamir Putin ve Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan bunun ikili ilişkiler için büyük çaba sarf ediyorlar. Sorunları aşmak ikili ticaret hacmimizi ileriye götürmek istiyoruz. Rusya bu konuda bazı adımlar attı, bazı engelleri kaldırdı. Beklentimiz başta tarım olmak üzere birçok alandaki engelleri ve sorunları ortadan kaldırmak" dedi.

'VİZELERİ EN KISA SÜREDE KALDIRMAYA ÇALIŞACAĞIZ'
Rus turistlerin en çok tercih ettiği şehrin Antalya olduğunu belirten Çavuşoğlu, iki ülke arasında vizelerin tamamen kaldırılmasını istediklerini söyledi. DEAŞ, PKK gibi terör örgütlerinin herkes için bir tehdit olduğuna dikkat çeken Bakan Çavuşoğlu, vizelerin kaldırılması konusunda güvenlik konularının ele alındığını belirterek, "Engellerin tamamen kalkması lazım. Türkiye ve Rusya arasında sermaye engeli, hizmet önündeki engel, kişilerin ve malların önündeki engelleri kaldırmamız lazım. Bu konuda irademiz var. Ancak vize kaldırılmasının ne zaman nasıl olacağı konusunda güvenlik birimlerimiz bir araya gelecekler ve bu konuları değerlendirecek ve en kısa sürede bunu yapmaya çalışacağız" ifadelerini kaydetti.

'BÖLGENİN DAEŞ'TEN TEMİZLENMESİNİ İSTİYORUZ'
Fırat Kalkanı Operasyonu hakkında açıklamalarda bulunan Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Türkiye'nin amacının son derece net olduğunu vurgulayarak, "Esasen Türkiye'nin Fırat Kalkanı Operasyonunun amacı son derece nettir. Biz bu bölgeyi DAEŞ terör örgütünden temizlenmesini istiyoruz, esasen tamamen Suriye’den temizlenmesi gerekiyor" dedi.  Tüm terör örgütleriyle mücadelenin süreceğini belirten Bakan Çavuşoğlu, "Terör örgütünün hepsiyle mücadelemiz devam ediyor. Siyasi bir çözüm olmazsa Suriye'nin milli birliği toprak bütünlüğü olmazsa bugün DEAŞ'ı temizlersiniz başka çıkar. Siyasi çözümdür en büyüğü. Bizim Cumhurbaşkanımızın, Esad konusundaki görüşü belli. Bugün 600 bin insanın öldürülmesinden sorumlu olduğunu biliyoruz. Yer yer Rusya konusunda ayrı düşündüğümüz doğrudur ve bu doğaldır. Ancak diğer faktörlerde Rusya'yla hem fikiriz. Bizim o bölgedeki yerlerde topraklarda gözümüz yok. İnsanı yardım, ateşkes ve terör konusunda Rusya ile hem fikiriz" ifadelerini kullandı.

'NEDEN İNSANİ YARDIMLARIN ULAŞTIRILMASI İÇİN BİR ŞEY YAPILMIYOR'
Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, bir Rus basın mensubunun Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın 'Suriye'ye Esad'ın hükümdarlığına son vermek için girdik' şeklindeki açıklamasını nasıl değerlendiriyorsunuz?' sorusuna, "Rusya olarak sadece anlaşmalarımız çerçevesinde devam edeceğiz. Suriye’ye barış için işbirliğine devam edeceğiz" diye cevap verdi. Rusya ve Türkiye işbirliğinin Suriye’de barışın gelmesine ivme kazandıracağını kaydeden Lavrov şunları söyledi: "Şuanda bir duraklama var uluslararası kuruluşlar ve grupların bu konuyu hızlandırmaları lazım. Nedense somut bir adım gelmiyor. Türkiye ve Suriye işbirliği için şuanda bir eleştiri bombardımanı vardı. Doğu Halep’le ilgili Musul’da ve Irak’ta da farklı olmadığını anladılar. Biz tabi ki desteklerimize devam edeceğiz. Halep’i teröristlerden kurtaracağız. Şu anda Musul’da daha halk evlerinde yaşıyor. Biz onların orayı boşalmasını istedik. Çünkü teröristlerden boşaltmak için onları harekete geçirmemiz lazım fakat bizim batı meslektaşlarımız buna itiraz etti. Oradaki insanlar kullanılıyor. Biz Suriye hükumetine çıkışların da kapatılması için de yardımcı olduk. Gerçekten birçok insan o koridora ulaşarak hayatını kurtardı. El Nusra ile ilgili mücadelemiz de devam edecek. Dolayısıyla bize yönlendiren eleştiriler, özellikle batı taraftan sunu gösteriyor Gerçekten bundan önce siyasetleri doğru ve olumlu olmamıştır. Biz silahsız olan Suriye halkına yardım etmeye devam edeceğiz. Sürekli insanı yardım edilmesi için çalışmalara devam edeceğiz. Şuanda bunun için bir engel yok. Ben anlamıyorum neden bu insani yardımların oraya konvoylar şeklinde ulaşması için bir şeyler yapılmıyor. İnşallah batı tarafı da bizim gibi buna devam eder ve bu soruna devam eder."

ÇAVUŞOĞLU'NUN AĞABEYİNDEN LAVROV'A JEST
Mevlüt Çavuşoğlu'nun ağabeyi ve aynı zamanda da Aytemiz Alanyaspor'un Başkanı olan Hasan Çavuşoğlu da Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov'a üzerinde Sergey Lavrov yazan 07 numaralı Alanyaspor formasını hediye etti.

OTEL TOPLANTI İÇİN AÇILDI
Turizm sezonunun bitmesi nedeniyle kapalı olan Rubi Platinum Otel'in toplantı için açıldığı belirtildi. Önceki gün akşam özel uçakla Gazipaşa- Alanya Havalimanı'na inen Rus Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov'un geceyi otelin kral dairesinde geçirdiği, Lavrov ve ekibiyle toplantıya katılanlar için otelin 160'a yakın personelinin görev yaptığı kaydedildi.
Son Güncelleme: 01.12.2016 21:49
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner81