Kriz pazarı vurdu

Rusya'nın ambargo koymasının ardından düşeceği söylenen meyve-sebze fiyatları aksine vatandaşın cebini daha da yakmaya başladı. Portakal kilosu 5 lirada satılıyor.

Kriz pazarı vurdu

Rusya'nın ambargo koymasının ardından düşeceği söylenen meyve-sebze fiyatları aksine vatandaşın cebini daha da yakmaya başladı. Portakal kilosu 5 lirada satılıyor.

11 Ocak 2016 Pazartesi 12:39
Kriz pazarı vurdu
Rusya'nın ambargo koymasının ardından düşeceği söylenen meyve-sebze fiyatları aksine vatandaşın cebini daha da yakmaya başladı. Portakal kilosu 5 lirada satılıyor.

Rusya'nın alımı durdurmasından dolayı iç piyasaya yönelen sebze ve meyvelerin fiyatlarının düşmesi beklenirken, umulan olmadı. Olumsuz hava şartları yüzünden özellikle sebze fiyatlarında artış yaşandı. Manisa'da bir ay önce kilosu 3 ila 3.5 liradan satılan biber 5 liraya, 1.5-2 lira arasında satılan domates ise 3.5 ila 5 liraya ulaştı. Muğla'da tarlada 25-30 kuruşa satılan portakalın kilosunun büyük kentlerde 3-4 lira arasında satılması cep yaktı.

DOMATES 5 LİRA OLDU

Rusya'nın Türkiye'den Ocak ayından itibaren ithalatı kısıtlama yönündeki kararının ardından iç pazara yönelen ürünlerle birlikte pazar fiyatlarında düşüş bekleniyordu. Ancak pazara çıkan vatandaşlar, yüksek fiyatlar karşısında şaşırdı. Pazarda özellikle domates, biber, salatalık, bamya, yeşil fasulye fiyatları yükseldi. Bir ay öncesine kadar kilosu 3 ila 3.5 liradan satılan biber 5 liraya, 1.5-2 lira arasında satılan domates de 3.5 ila 5 liraya ulaştı.

"SERALARDAKİ MALLAR GELİŞMİYOR"

Manisa Pazarcılar Odası Başkan Yardımcısı Mahmut Günal, fiyatlarının yükselmesinde hava şartlarının etkili olduğunu savundu. Günal, "Rusya'ya yapılan ihracat durduğundan dolayı fiyatlar düşecek dendi. Ama maalesef olumsuz hava şartları, yolların kapalı olmasından ve seralardaki malların gelişmemesinden dolayı fiyatlar yükseldi. Ama Manisa'da yetişen ürünler daha hesaplı. Şu anda maalesef Rusya'ya ihracatı yapılan domates, salatalık ve biber fiyatları gerçekten yüksek. Çünkü seralardaki mallar gelişmiyor. İzmir ve Manisa halinden ürün alıyoruz. İzmir ve Manisa arasında fiyat farkı var. Halde 3 liranın altında domates yok. Pazarda da 3-3.5 liraya satılıyor. Biber ise 5 liradan satılıyor" dedi.

PAZARCIYA GÖRE FİYATLAR NORMAL

Pazar esnafına göre, fiyatların düşmesinde ya da artışında Rusya'nın bir etkisi olmadı. Pazar esnafı Fehim Erol, "Rusya yemese bile diğer ülkeler var. Fiyatlar normal. Kış şartlarından dolayı fiyatlar böyle yükseldi. Domatesi 5 liraya satıyorum. Rusya'nın almamasının bir etkisi yok. Pazarda şu anda 5 liraya sattığım domates halde 5-6 lira. Biz üreticiden alıyoruz. Halde, fiyatlar daha pahalı" dedi.Bir diğer esnaf Ömer Şimşek, hava şartlarından dolayı ürün yetişmediğini ve halde mal bulmakta da zorlandıklarını belirterek, "Havada kar var, ürün yetişmiyor. Mal yetişmiyor. Yarım kilosunu 3 liradan satıyoruz. Rusya ile bir ilgisi yok. Fasulye, bamyanın kilosu 6 lira. Halden bu ürünleri 5.6 liradan alıyoruz. Bizim 50 kuruşluk karımız oluyor. Halde mal da yok. O yüzden zorlanıyoruz" diye konuştu.

VATANDAŞ TANE İLE ALIYOR

Pazarda alışveriş yapan vatandaşlar ise fiyatların kıştan dolayı yükseldiğini söyledi. Bütçelerinin zorlandığını dile getiren Cemal Can, "Bir kilo alamıyoruz, yarım kilo alabiliyoruz. Bir kilo almak mümkün değil. Bazen de tane ile alıyoruz. Bir tane kiraz yiyoruz, limonu 4-5 tane alıyoruz. Bütçemiz zorlanıyor" dedi.

NARENCİYE CENNETİ MUĞLA'DA DA DURUM FARKSIZ

Muğla'nın Dalaman İlçesinde de tezgahlarda her şey olmasına rağmen satış umulanın altında. Pazarcı esnafı, "Son birkaç gün soğuk geçen hava pazara yansıdı. Sebze ve meyve fiyatları geçen haftalara oranla 50 kuruş, 1 lira arasında zamlandı. Böyle olunca satışlarımızda düşüyor" dedi. Alışveriş yapan vatandaşlar ise, "Pazar el yakıyor. Her şey umulanın üstünde pahalı. Burası narenciye memleketi olmasına rağmen pazarda portakal, mandalina limon, greyfurt fiyatları 1 ila 1.50 lira arasında değişiyor. Filemizi doldurmadan evimize gidiyoruz" dedi. Büyük kentlerde ise portakalım kilosu 3 liradan başlayıp 4 liraya kadar çıkıyor.

DEVLET DESTEĞİ ÇAĞRISI

Ortaca Ziraat Odası Başkanı Salim Çöllü, "Bu sene uçak krizi sonrasında ürünlerimiz dış piyasada rağbet görmedi. Son 1 hafta içinde yaşanan don olayı da işin tuzu biberi oldu. Bahçelerimizdeki portakal ve greyfurtta zarar var. Üreticimizi bir yandan uçak, diğer yandan don vurdu. Halde ihracat bıçak gibi kesildi. Uçak krizi sonrasında Rusya alım yapmadığı gibi, doğuda yaşanan krizler nedeniyle de Irak, İran ve benzeri ülkelere de satış yapılamıyor. Durum böyle olunca iç piyasada malı eritemedik. İhracat olmayınca iç piyasada ürün tüketiciye çok da indirimli yansımadı. Üretici tarlada portakalı 25-30 kuruşa satıyor. Ancak pazarda başta portakal, mandalina, greyfurt ve diğer sebze meyve fiyatları 1.5 liranın altında değil. Bu durum ne üreticiye ne de tüketiciye yansıdı. Parayı yiyen aracılar oldu. Hükümetten destek bekliyoruz. Allah üreticinin yardımcısı olsun. Şu an halde hiç hareketlilik yok. İhracatçı kepenk kapatmış durumda. Ürününü almış olduğu meyve bahçelerine hasat için bile girmiyor" dedi.
Son Güncelleme: 11.01.2016 12:42
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner81