Halde fiyatlar tavan yaptı!

Havaların soğuması ve Rusya krizinin etkilerinin tam anlamıyla etkilerinin bitmemiş olması Alanya Toptancı Hal'inde sebze fiyatlarını tavan yaptırdı. Geçen yıl aynı dönemde 3 TL'ye satılan patlıcan dün 5 TL, 1.40 TL'ye satılan salatalıkta 3.30 TL'ye fırladı. Fiyatların artışı üreticileri memnun ederken, vatandaşların ise bütçesini oldukça sarsacak.

Halde fiyatlar tavan yaptı!

Havaların soğuması ve Rusya krizinin etkilerinin tam anlamıyla etkilerinin bitmemiş olması Alanya Toptancı Hal'inde sebze fiyatlarını tavan yaptırdı. Geçen yıl aynı dönemde 3 TL'ye satılan patlıcan dün 5 TL, 1.40 TL'ye satılan salatalıkta 3.30 TL'ye fırladı. Fiyatların artışı üreticileri memnun ederken, vatandaşların ise bütçesini oldukça sarsacak.

29 Aralık 2016 Perşembe 20:28
Halde fiyatlar  tavan yaptı!
Türkiye'nin en önemli meyve sebze üretim merkezlerinden olan Alanya'da Rusya krizinin etkileri devam ederken soğuk havalarla birlikte sebze fiyatları uçuşa geçti. Alanya Toptancı Hal'inde patlıcanın fiyatı 5 TL'ye kadar çıktı. salatalığın fiyatı ise 3.30 TL oldu. domates, 1.60 TL, biber ise 4-5 TL'den satılıyor.
'PATLICAN 5, SALATALIK 3 TL'
Yaşanan bu fiyat artışını değerlendiren Alanya Hal Komisyoncuları Dernek Başkanı Adem Kaya, halde fiyatların ulaşabileceği en üst seviyeye ulaştığını belirterek: "Bugün itibariyle fiyatlarımız salatalık 3.30 TL,  domates 1.60 TL,  patlıcan 5 TL, topa patlıcan 5.50 TL, biberler 4-5 TL arasında gidiyor. Geçen yılda aynı bu dönemlerde salatalık 1.40 TL, domates 2 TL, patlıcan 3 TL, topa patlıcan 2.80 TL,  biberler de 2-3 TL arasındaydı.  Bu aradaki fark da geçenler de bilindiği üzere Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov Alanya'ya gelmişti. Rusya ve Türkiye arasındaki ilişkilerde biraz düzelme oldu. Bu gelişmelerden sonra ihracaata biraz daha fazla tonajlı ürünler gider oldu" dedi.
'ALAMAYANA BİZ 1 KİLO PATLICAN VERİRİZ'
Tüketicilerin bu fiyatları çok bulmaması gerektiğini söyleyen Kaya, "Bahçelerde hava şartlarının zor olmasından dolayı ürün az çıkıyor.  Mayıs, Haziran'da 30-40 kuruşa çok patlıcan sattık. Zaten maaliyeti 1 TL'yi buluyordu. Geçen sezondan tüm çiftçilerimiz büyük zarar gördü. Bu fiyatlar da sunidir. Böyle 1-2 hafta devam eder sonrada normal bir seviyeye iner. Bazı vatandaşlar bu fiyatları çok pahalı buluyor ama vatandaşlar gerçekten 1 kilo patlıcanı Alanya'da alamayacak vatandaş varsa biz Alanya Hal Komisyoncuları Derneği olarak her gelene 1 kilo patlıcan veririz. Etin kilosu 40-50 TL, 1 kilo patlıcan ise 5 TL. Bu fiyat çok mu sayılır? Bir dönüm patlıcan serasından 100 kilo patlıcan bile gelmiyor" diye konuştu.
'FİYATLAR BÖYLE DEVAM EDERSE ÜRETİCİ BORCUNU ÖDER'
Ziraat Odası Başkanı Turgut Musluoğlu ise, fiyatların geçen yıla oranla aynı bu dönemde bir iki kalem artış yaşandığını belirtti. Musluoğlu, "Ama hala bizim  olmadığımız, özellikle burada domates var. Rusya'da ki 11 kalemde hala yasağın kalkmadığı biliniyor. Bu yasakların içerisinde domatesinde olması üreticilerimizi memnun etmiyor. Neredeyse maliyetini yeni yeni kurtarmaya başladı domatesin. Benim üreticim maliyetinin altında ürün satıyordu. Fiyatlar 3-4 ay bu şekilde giderse bazı üreticilerimiz borçlarını ödeyebilir.  Ama bu fiyatlar yarın tersine dönerse bir çok üreticimizde geçen yıldan zaten mağdurdu bu yılda mağdur olur" dedi.
'TÜKETİCİ AÇISINDAN SIKINTI YOK'
Sözlerine devam eden Musluoğlu şunları söyledi: "Tüketici açısından herhangi bir sıkıntı yok. Bilindiği üzere Sayın Cumhuraşkanımız da açıkladı zaten. Artık ülkemiz ekonomik olarak sınıf atladı. Orta gelirli ülkeler seviyesinden üst gelirli ülkeler seviyesine çıktık. Milli gelirde kişibaşına düşen gelir rakam da belli. Buradaki bu fiyatlarla satılan bu ürünleri tüketemeyecek olan vatandaşımız yoktur. - Mert CANTÜRK (ÖZEL HABER)
Son Güncelleme: 29.12.2016 20:33
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner81