'Vahşi sulamanın önüne geçmek istiyoruz'

Alanya’ya gelen Antalya Büyükşehir Belediyesi Tarımsal Hizmetler Daire Başkanı Seda Özel çeşitli temaslarda bulundu. Ziyaretlerine önce Sapadere Mahallesi’nde başlayan Özel, sonra Alanya Ziraat Odası’na geçti.

'Vahşi sulamanın önüne geçmek istiyoruz'

Alanya’ya gelen Antalya Büyükşehir Belediyesi Tarımsal Hizmetler Daire Başkanı Seda Özel çeşitli temaslarda bulundu. Ziyaretlerine önce Sapadere Mahallesi’nde başlayan Özel, sonra Alanya Ziraat Odası’na geçti.

15 Ocak 2021 Cuma 10:59
'Vahşi sulamanın önüne geçmek istiyoruz'

Özel’e CHP İlçe Başkanı Coşkun Karadağ, Antalya Büyükşehir Belediyesi Alanya Hizmet Müdürü İlyas Şirin, CHP ve İYİ Parti İlçe Yönetim Kurulu üyeleri ile belediye meclis üyeleri de eşlik etti. Ziyarette konuşan Alanya Ziraat Odası Başkanı Tahir Göktepe, tarımsal sorunların her zaman var olduğunu söyledi. Suyun tasarruflu kullanılması gerektiğini vurgulayan Göktepe, “Üreticilere damlama su sistemi kullanmalarını söylüyoruz. Alanya’da 8 bin 500 dekar örtüaltı muz ekimi var. Bu üreticilere de aynı şeyi söylüyoruz. Sizlerden üreticiler adına öncelikli talebimiz bu hususta bir projelendirmesini yapalım. Üreticilerimize damlama borusu temin etme noktasında büyükşehir belediyesi ile ortak proje veya ilgililerle bunu yapabiliriz. Tarımsal sulamada kullandığımız 1 Kwh saat çok yüksek” dedi.

“MALİYETLER ARTTI”
Birim alandan en yüksek verimi sağlayacaklarının sözünü veren Göktepe, “Büyükşehirden, Alanya Belediyesi’nden, diğer ilgili paydaşlarımızdan destek bekliyoruz. Alanya’da muz üretimi yoğun bir şekilde yapılıyor. Muzda nasıl olacak, nereye gidecek diye sorular geliyor. Kredi faiz oranları da arttı. Bu dönemde bu çok yerinde olmadı. Demir maliyeti, işçilik maliyetleri arttı” diye konuştu. 

“VAHŞİ SULAMANIN ÖNÜNE GEÇEK İÇİN YAPIYORUZ”
Toprakları korumak gerektiğinin altını çizen Özel, “Toprağı koruyabilmeliyiz ki çiftçiyi koruyabilelim. Seranın içine kadar damla sulama desteğimiz yok ama bu çok daha kapsamlı bir şey. Antalya’da çok ciddi oranda örtüaltı yetiştiriciliği yapılıyor. Yaptığımız tüm sulama projeleri vahşi sulamanın önüne geçmek için yapılıyor. Sulama ile ilgili muhtarlardan bize talepler geliyor. Desteklediğimiz 43 sulama kooperatifi var. Bunların sulama projelerini yaptırıp, devrettik. Bu şekilde projelerini yapıp teslim ediyoruz. Onlar da oldukça memnunlar. 2-3 bin dönüm altında boru desteği sağlıyoruz. Bu sene 40 kilometre boru verdik. Geçen sene 60 kilometre boru verdik” ifadelerini kullandı.

“PROJE, HİBE, TEKNİK DESTEKLER VEREBİLİRİZ”
Özel, Göktepe ve beraberindekiler daha sonra yine oda binasında Alanya Avokado Üreticileri Birliği Başkanı Hilmi Sevilgen ile bir araya geldi. Alanya’nın hem tarım hem de turizm açısından çok değerli bir bölge olduğunu belirten Özel, “Alanya çok ciddi zenginliğe sahip bir ilçe. Burası toprağa ne düşse maksimum verim sağlanabilen bir yer. Mahallelerde en çok karşılaştığımız sorun sulama ile ilgili. Ardından pazarlama ile ilgili sıkıntılar gündeme geliyor. Bize düşen görevi elimizden geldiği kadar yapmaya çalışıyoruz. 81 il içerisinde sulama ile ilgili proje yapan tek belediyeyiz. Bu bakımdan olduğu gibi enerji bakımından da destekler sağlıyoruz. 6 ayda binden fazla çiftçiye ilçelerde eğitim verdik. Alanya’da ekonomik değeri yüksek ürün yetiştiriliyor. Bunu güzel başarıyorsunuz. Sizlere proje, hibe, teknik destekler verebiliriz” dedi. 

“BİR TANE SOĞUK HAVA DEPOSU YOK”
Çok sayıda destek yayınlandığını ancak kendileri bakıldığında kredilerde yüzde 50 indirim desteği bulunduğunu kaydeden Sevilgen ise, “Bana göre Alanya ve Gazipaşa, Türkiye’de tropik iklimin en iyi yaşandığı yer. Üretilen meyvelerin soğuk havanın içine girmesi lazım. Yaş sebze ve meyve çok çabuk çürüyor. Devletin çok önemli destekleri  var. Alanya çok önemli yer diyoruz ama şu an devlet destekli burada bir tane soğuk hava deposu yok. 22-23 soğuk hava deposu var ama hepsi özel işletmenin. Bu destekleri gerçekten kullanabileceğimiz bir şekilde bize versinler. Bir çiftçinin arazisinin dönümüne göre değil, üretimi, beyan ettiği faturaya göre destek verilsin. Bunun yanında ben komisyonculuk yapıyorum. 2012 yılına kadar çiftçi üretim yaptığında ürününü en yakın hale verip bunun çıkışının yapılması gerekiyordu. Şu an çiftçi istediği ürünü istediği yere satabiliyor. Bundan dolayı devletin büyük fatura kaybı var.  Bunun dışında şunu istiyorum. Tropik alanlarımız sit alanı ilan edilebilir” diye konuştu.

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner81