Şencan vatandaşları uyardı

Tüketici Hakları Derneği Alanya Şubesi Başkanı Cemal Şencan, hazır gıdaların sofralara gelene kadar çok fazla işlemden geçtiğini, katkı maddesi fazla olan yiyecekler olduğunu belirterek "Hazır gıdalar çok yüksek tatlandırıcı özelliğine sahip olan ve mısırdan elde edilen, fruktoz şurubunun kullanıldığı ambalajlanmış gıda maddeleridir.

Şencan vatandaşları uyardı

Tüketici Hakları Derneği Alanya Şubesi Başkanı Cemal Şencan, hazır gıdaların sofralara gelene kadar çok fazla işlemden geçtiğini, katkı maddesi fazla olan yiyecekler olduğunu belirterek "Hazır gıdalar çok yüksek tatlandırıcı özelliğine sahip olan ve mısırdan elde edilen, fruktoz şurubunun kullanıldığı ambalajlanmış gıda maddeleridir.

18 Mart 2018 Pazar 20:22
Şencan vatandaşları uyardı

Bununla birlikte, hazır gıdalarda genellikle fiziksel, biyolojik ve kimyasal diğer tehlikeli kirliliklerin bulunma olasılığı çok yüksektir. Diğer taraftan, hazır gıdalar, genellikle besleyicilik değerini ve doğal özelliğini kaybetmiş gıdalardır" dedi. 
'HASTALIĞA DAVETİYE ÇIKARIYOR' 

Hazır gıdaların çocuklarda ve gençlerde gelişim sürecini yavaşlattığını ve obeziteye, şişmanlığa, kalp-damar hastalığına, hipertansiyona, diyabete, kemik erimesi, kanser, karaciğer yağlanması, alerji rahatsızlıklarına neden olduğunu söyleyen Şencan, şöyle devam etti:   "Hazır gıdaların tüketilmesi sonucu yetişkin bireylerde yüzde otuz, çocuklarda ise yüzde altmış kanser riski vardır. Dünya Sağlık Örgütü, 2020 yılına kadar kanser hastalıklarının yüzde 60 oranında artacağını vurgulamıştır. Bu artıştan yüzde 35 oranında gıdalara katılan veya bulaşan kimyasal maddelerin sorumlu olacağını belirtmiştir. Hazır gıdalarda kullanılan mısır şurubu (fruktoz) doyma hissini geçiktirmekte, acıkma hissini öne almaktadır. Fruktoz hızla yağa dönüştüğü için diyabete, kalp-damar hastalığına, karaciğer yağlanmasına ve hipertansiyona yol açmaktadır. Sıfır kalorisi olduğu gerekçesiyle hazır gıdalarda aspartam ve sakarin gibi kimyasal tatlandırıcılar şeker yerine kullanılmaktadır. Tatlandırıcılar şekerden yüzlerce kat daha tatlıdır. Örneğin, aspartam şekerden 200 kat, sakarin ise şekerden 300 kat daha tatlıdır. Bu kimyasal tatlandırıcıların kullanıldığı başlıca hazır gıdalar şunlardır: Diyet kola, düşük kalorili yoğurt, şekersiz sakız, aromalı süt, meyve suyu ve diğer içecekler, tatlı, çerez, şekerleme, boğaz pastili, kakao, kuru meyve, dondurma, soslar, hardal, çorba, reçel, jöle, marmelat, meyve konservesi, balık, kahvaltılık tahıl, fırıncılık ürünleri, kilo verme amaçlı gıdalar, diyet gıdalar, gıda takviyeleri, bira, elma ve armut şarabı, baklava, helva, sütlü tatlılar. Aspartamın Zararları: Başağrısı, unutkanlık, eklem ağrısı, bulantı, uyuşukluk, kas spazmları, şişmanlık, döküntü, migren, depresyon, yorgunluk, huzursuzluk, uykusuzluk, görme kaybı, işitme kaybı, çarpıntı, solunum güçlüğü, korku atakları, ağzı dolanma, tat kaybı, kulak çınlaması, baş dönmesi, parkinson, kanser. Gıda reklamları genellikle aldatıcı, yanıltıcı ve istismar edici niteliktedir. Ayrıca, gıda reklamlarında çocukların kullanılması ve oynatılması tehlikeyi daha da arttırmaktadır. Ancak, ne yazık ki, Tüketici Hakları Derneği olarak, çocukların gıda reklamında oynatılmaması konusunda Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun’a bir hüküm konulmasını istemiş olmamıza karşın, önerimiz kabul görmemiştir.
 SAĞLIKLI BESLENMENİN TEMEL İLKELERİ
 İki beyaz (şeker ve beyaz un) iyice azaltılmalı hatta mümkünse hiç yenmemeli. Tuz ise (üçüncü beyaz) azaltılmalı. Her mevsimin taze meyve ve sebzesi mevsiminde tüketilmeli. Özgür dolaşan hayvanların eti, süt ürünleri ve yumurtası tüketilmeli. Zeytinyağı dışındaki sıvı yağlar ve margarinler tüketilmemeli. Doymuş yağlar (Tereyağı, iç yağı, kuyruk yağı) tercih edilmeli. Her yiyeceğin doğal şekline en yakın olan tüketilmeli. Hazır gıdaların tüketiminden kaçınılmalı. Yeteri kadar güneşlenerek D vitamini gereksinmesi karşılanmalı. Omega 3 içeren gıdalara ve yiyeceklere ağırlık verilmeli. Günde en az 2 litre su içilmeli. Düzenli olarak hareket edilmeli, yeterli uyku uyumalı, stresten uzak durulmalı."

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner81