Nefes al, hareket et, yaşadığını fark et

10-16 Mart Pulmoner Rehabilitasyon Haftası etkinlikleri kapsamında ALKÜ Alanya Eğitim ve Araştırma Hastanesi bir takım etkinlikler düzenledi.

Nefes al, hareket et, yaşadığını fark et

10-16 Mart Pulmoner Rehabilitasyon Haftası etkinlikleri kapsamında ALKÜ Alanya Eğitim ve Araştırma Hastanesi bir takım etkinlikler düzenledi.

15 Mart 2019 Cuma 21:15
Nefes al, hareket et, yaşadığını fark et

Sağlık Bakanlığı, Türk Toraks Derneği ve GARD Türkiye (Kronik Havayolu Hastalıkları Önleme ve Kontrol Programı) ‘nin katkıları ve ”Pulmoner Rehabilitasyon ile nefes al hareket et yaşadığını fark et“ sloganıyla yola çıkan hastane yönetimi hastalığa dikkat çekmek, toplum bilinci ile farkındalığı arttırmak adına bir stant kurarak vatandaşlara ücretsiz solunum fonksiyon testi yaptı. Sağlık ekiplerince gün boyu vatandaşlara  pulmoner rehabilitasyon hakkında bilgi verildi.  Hastane Başhekim Yardımcısı Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Zeynep Bozkurt hayatın nefes almakla başladığını söyledi. Bozkurt: “Kronik akciğer hastalığından dolayı nefes darlığı, çabuk yorulma, güçsüzlük ve günlük aktivitelerini yapamaz durumda olan vatandaşlarımızın vakit kaybetmeden bir an önce  göğüs hastalıkları uzmanına başvurarak pulmoner rehabilitasyon programından yararlanması gerekmektedir. 
Peki pulmoner rehabilitasyon nedir?
Pulmoner rehabilitasyon, kronik akciğer hastalarına uygulanan standart tıbbi tedavinin etkinliğini arttırmanın yanı sıra fonksiyonel düzeyi ve günlük yaşam aktivitelerindeki bağımsızlığı geliştiren  bir programdır. Başta KOAH (Kronik obstrüktif akciğer hastalığı) başta olmak üzere astım, bronşektazi, interstisyel akciğer hastalıkları, toraks deformitelerinden kaynaklanan solunum problemlerinde  uygulanmaktadır. 

Pulmoner rehabilitasyonunun amacı nedir?
 Bu uygulanan rehabilitasyon ile birlikte hastalığa bağlı gelişen nefes darlığı ve fonksiyonel yetersizliği ortadan kaldırmak, egzersiz kapasitesini arttırmak, hastalık konusunda kişileri ve ailelerini bilgilendirmek, hastalığın oluşturduğu kötü etkileri ortadan kaldırmak, psikososyal destek sağlamak, günlük aktiviteleri yeniden kazandırmayı amaçlamaktayız. Pulmoner rehabilitasyon programına ulaşım imkanınız yoksa kendi kendiniz de bazı uygulamalar yapabilirsiniz. En başta yaşam kalitenizi yükseltin. Sigaradan uzak durun, ilaçlarınızı düzenli ve doğru kullanın, ev egzersizleri programlarını uygulayarak tedavinize yön verin.”  diye konuştu.
 

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner81