Hukukçular önergeye tepkili

AK Parti'nin Meclis'e sunduğu cinsel istismar düzenlemesine hukukçular ve kadın hakları savunucuları tepki gösterdi, düzenlemenin derhal geri çekilmesini istedi.

Hukukçular önergeye tepkili

AK Parti'nin Meclis'e sunduğu cinsel istismar düzenlemesine hukukçular ve kadın hakları savunucuları tepki gösterdi, düzenlemenin derhal geri çekilmesini istedi.

21 Kasım 2016 Pazartesi 19:40
Hukukçular  önergeye tepkili
 Hukukçulara göre, tasarı yasalaşırsa zorla evlendirmelerin önü açılacak. Antalya Barosu Alanya Kadın Hakları Kurulu’ndan Avukat Fatma Gürsoy da 17 Kasım 2016 gece yarısı meclise sunulan yasa önergesi üzerine bir açıklama yaptı. Hukukçular açısından 17 Kasım 2016 gece yarısı meclise sunulan yasa önergesinin çok açık olduğunu söyleyen Gürsoy, “Böylesine vahim bir önerge üzerine kamuoyunu bilgilendirmek ve uyarmak da biz hukukçuların görevidir” dedi.
 17 Kasım gece yarısı meclise sunulan önergeye göre ‘cebir, tehdit, hile veya iradeyi etkileyen başka bir neden olmaksızın 16 Kasım 2016'ya kadar işlenen cinsel istismar suçunda, mağdurla failin evlenmesi durumunda CMK'deki koşullara bakılmaksızın hükmün açıklanmasının geri bırakılmasına, hüküm verilmişse cezanın infazının ertelenmesine karar verilecek’ olduğunu hatırlatan Gürsoy, şöyle devam etti:
CİNSEL İSTİSMAR NEDİR?
 “Peki cinsel istismar suçu nasıl oluşur? TCK madde 103/1-a gereğince
1.    15 yaşından küçük ya da 15-18 yaş arasında olsa da fiilin hukuki anlam ve sonuçlarını algılama yeteneği gelişmeyen çocuklara yönelik her türlü cinsel davranış (Anayasa tarafından 15 yaş yönünden iptal edilmiş olsa da hüküm halen geçerlidir)
2.    15-18 yaş arasında çocuklara yönelik sadece cebir, tehdit, hile veya iradeyi etkileyen başka bir nedenedayalı olarak gerçekleştirilen cinsel davranışlar cinsel istismar’dır.
ÖNERDE 15 YAŞ ALTINI KAPSIYOR
Önergede bahsedilen ve evlenmesi öngörülen çocuklar işbu 15-18 yaş arasında cebir, tehdit, hile veya iradeyi etkileyen başka bir nedenle cinsel davranışta bulunan çocuklar değildir. Önergede bahsedilen açıkça yazılmasa da cinsel ilişkide ‘Rıza’sı varsayılan çocuklardır. Fakat kanunda bunun için zaten ayrı bir düzenleme yapılmıştır.
TCK madde 104 gereğince
‘Cebir, tehdit ve hile olmaksızın, on beş yaşını bitirmiş olan çocukla cinsel ilişkide bulunmak’ rıza ile cinsel ilişki suçunu oluşturur.
Oysa önergede rıza ile cinsel ilişki suçundan değil sadece cinsel istismar suçundan bahsetmiştir. Dolayısıyla Önergede cinsel istismara uğrayıp da evlenmesi öngörülen çocuklar, yalnızca 15 yaşın altındaki çocuklardır.
HUKUKA, AKLA, VİCDANA AYKIRI
Bu önerge ülkemizin taraf olduğu uluslararası sözleşmelere (Lanzarote Sözleşmesi ve İstanbul Sözleşmesi’ne) aykırı olmak bir tarafa, Medeni Kanun’a dahi aykırıdır. Medeni Kanunun evliliği düzenleyen 124. Maddesine göre 17 yaşını doldurmuş çocuk yasal temsilcisinin izniyle evlenebilir. ‘Ancak, hakim olağanüstü durumlarda ve pek önemli bir sebeple 16 yaşını doldurmuş olan erkek veya kadının evlenmesine izin verebilir’ Uluslararası sözleşmeler 18 yaşını doldurmamış tüm bireyleri çocuk sayarken medeni kanunun 16 yaşındaki çocuğun hakim kararı ile evlenmesi dahi tartışmalıdır.
Uluslararası sözleşmeler ve insan hakları yönünden 16 yaşındaki çocukların evlenmesi bile çocuğun istismarıdır. Ancak milletvekilleri bu önerge ile 15 yaşından küçük çocukların evlenmesini teklif etmiştir! Bu evliliği yapması düşünülen çocukların yaşı için her hangi bir alt sınır da öngörülmemiştir! Önerge teknik olarak 6 yaşında cinsel istismar mağduru bir çocuğun dahi evlenmesine olanak tanımaktadır. Hem de cinsel istismar suçu failleriyle! Kanuna ve hukuka; akla ve vicdana açıkça aykırı olan bu önergenin derhal geri çekilmesini bekliyor, çocuklarımızın ve çocuklarımızı güvenceye alan yasaların koruyucusu olacağımızı buradan kamuoyuna tekrar açıklıyoruz.”
Son Güncelleme: 21.11.2016 19:46
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner81