Göktepe: Desteklerde büyük küçük ayrımı olmamalı!

Tarımda milli birlik projesi Mayıs'ta devreye giriyor. Konu hakkında açıklama yapan Alanya ziraat Odası Başkanı Tahir Göktepe, desteklerin küçük veya büyük işletme gibi hiçbir ayrım yapılmadan herkese verilmesi gerektiğini söyledi.

Göktepe: Desteklerde büyük küçük ayrımı olmamalı!

Tarımda milli birlik projesi Mayıs'ta devreye giriyor. Konu hakkında açıklama yapan Alanya ziraat Odası Başkanı Tahir Göktepe, desteklerin küçük veya büyük işletme gibi hiçbir ayrım yapılmadan herkese verilmesi gerektiğini söyledi.

30 Kasım 2019 Cumartesi 12:10
Göktepe: Desteklerde büyük küçük ayrımı olmamalı!

Taze meyve sebze pazarında dengeleyici unsur olması amacıyla Tarım Kredi Kooperatifi ortaklığıyla Sera AŞ kurulacak. Verilecek desteklerle 47 milyon olan küçükbaş hayvan varlığının 4 yıl içinde 100 milyona yükseltilmesi hedefleniyor. Sera A.Ş.'ye 2 bin hektar arazi tahsiss yapılacak. Bunun orta vadede 5 bin hektara yükseltilmesi sağlanacak. Orta vadede, örtüaltı üretimin yüzde 25'i burada yapılacak. Son dönemde gündemde detayları merak konusu olan Sera AŞ hakkında Alanya Ziraat Odası Başkanı Tahir Göktepe de bir açıklama yaptı.

'AMAÇ ÇİFTÇİNİN GERİ DÖNMESİ'

Göktepe, bunun kuruluş amacının çiftçinin üretime geri dönmesini sağlamak olduğunu aktardı. Göktepe, "Haftalardır gündemde olan Tarım Kredi Kooperatifleri ortaklığı ile kurulacak olan Sera AŞ’nin gündemde yer alması ile ilgili bir açıklama yapmak istedik. Sera AŞ'nin kurulmasında asıl amacın seracılık alanında tesislerinin, özellikle yeni tesislerin yüzde 25 oranında artırılması, ayrıca 5 bin hektar yeni model seranın kurulması ile ilgili gündemimizde sürekli olan, yaklaşık 3-4 aydır bulunan bir olay. Burada asıl amaç Sera AŞ şu şekilde bir yol haritası çizdi. Öncelikle gıda enflasyonunu dizginlemek ve uzun vadede çiftçinin üretime geri dönmesini sağlamak. Sistemin işleyişi de özellikle çiftçinin tohumu garantili bir şekilde alınmasını sağlamak, sonrasında yerli tohumu kullandırmaya özendirmek. Yerli tohumun kullanılmasını sağlamak. Ayrıca üretimin başından başlayarak sonuna kadar ziraat mühendisliği, tarım danışmanlarının kontrolü altında yapılmasını öngörülüyor. Üretim yapıldıktan sonra tüketiciye ulaşması için o aradaki aracının sözleşme yaptıkları kişilerle ya da daha sonrasında lojistik merkezi olan işletmelere verilmesi hususunda destek olacaklardır. Toptancı halleri bu sistemden baypas edilerek fiyatları da yükselten aracının devreden çıkarılması öngörülmektedir" dedi.

'NASIL KAYNAK SAĞLANACAK'

Göktepe tek endişelerinin 2 bin dekar alanda orta vadede 5 bin dekar alana yükseltecek kaynağın nasıl sağlanacağı olduğunu belirtti. Göktepe, "2019 ekonomi planı programında, hedef 2 bin dekar. Orta vadede dekar üretim sahası ve yenilenmesi ve sonrasında da 5 bin dekar sera inşa edilmesi planlanıyor. Bizler ziraat odası olarak, üreticilerin temsilcileri olarak, bu kadar seranın nasıl yapılacağı ile ve hangi kaynaktan yapılacağını öngöremiyoruz. Özellikle modern seralardan bahsediyoruz. Bu ciddi bir kaynak. Konunun ana çıkış nedeni ise zaman zaman örtüaltı üretim de özellikle fiyat artışlarının olmasıdır. Tabii bu noktada bazı geçiş dönemleri vardır. Bu geçiş noktalarından bir tanesi örneğin, kış aylarında havanın çok soğuk gitmesi, üretimin az olması, ürünün olgunlaşmaması gibi sıralanabilir" diye konuştu.

'HERKESE DESTEK VERİLMELİ'

Üretici örgütlerinin daha birleştirici olması gerektiğine dikkat çeken Göktepe, "Üretici örgütlerinin daha aktif, daha verimli, daha üretken ve daha birleştirici bir şekilde olmasını isterken, bunların Tarım Kredi Kooperatifleri aracılığıyla olmasında, daha sonrasında Tarım Kredi Kooperatifi aracılığıyla tekel bir örgütlenme oluşmasına olanak vermemek gerekir. Tabi ki bir 5 bin hektar üretim alanı kurulduğunda, bizim buradaki genç çiftçilerimiz, küçük aile İşletmesindeki yerler, büyük işletmeler bunların hepsine bu desteklerin verilmesi lazım" ifadelerini kullandı.

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner81