ALTSO'dan açıklama: Her şey mevzuata uygun yapılmaktadır

ALTSO'dan açıklama: Her şey mevzuata uygun yapılmaktadır

14 Eylül 2017 Perşembe 20:48
ALTSO'dan açıklama: Her şey  mevzuata uygun yapılmaktadır
ALTSO’dan bugün yapılan açıklamada özetle; “Seçim çalışmaları tereddüte mahal vermeyecek biçimde mevzuata uygun olarak yürütülmektedir. Yönetim Kurulu Başkanımızı itibarsızlaştırmaya yönelik mağdur edebiyatı ile üyelerimizin kafalarını karıştırmaya çalışmaktan öteye geçmeyen açıklamalar gerçeği yansıtmamaktadır ” denildi.
 ALTSO açıklamasının tam metni şu şekilde;
5174 sayılı ‘’Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği ile Odalar ve Borsalar Kanunu’’nun 84.madde uyarınca Oda ve Borsa Organların seçimleri Ekim ve Kasım ayları içerisinde yapılır.
Bu kapsamda Alanya İlçe Seçim Kurulundan Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği ile Odalar ve Borsalar Organ Seçimleri Hakkında Yönetmeliğin 11.maddesi uyarınca Oda Yönetim Kurulunca organ seçimlerinin yapılması hususu görüşülerek seçim tarihinin belirlenmesi için İlçe Seçim Kurulu Başkanlığına müracaat edilmiştir. Alanya 1. İlçe Seçim Kurulunca 01 Ekim 2017 tarihinde seçimin yapılabileceği tarafımıza tebliğ edilmiştir. Bu kapsamda ilgili mevzuat çerçevesinde Alanya 1. İlçe Seçim Kurulu Başkanlığı gözetiminde odamız organ seçimleri gerçekleştirilecektir.
 25.08.2017 tarihinde yayımlanan OHAL kapsamında çıkarılan 694 sayılı Kanun Hükmünde Kararname ile Türkiye Odalar ve Borsalar organlarıyla oda ve borsa seçimlerinde oy kullanabilmek için seçim tarihi itibari ile en az iki yıldır oda ve borsaya kayıtlı olma şartı getirilmiştir.
 Bu Kanun Hükmünde Kararname uyarınca 1283 üyemizin seçme hakkı ortadan kaldırılmıştır.
İlgili mevzuat uyarınca Bakanlık ve Birlik ortak veri tabanından alınan seçme ve seçilme hakkına sahip olanları gösteren güncel seçmen listeleri Odamız tarafından İlçe Seçim Kurulu Başkanlığına sunulmuştur.  Alanya 1. İlçe seçim kurulu başkanlığınca kanuni süresi içerisinde incelenerek onaylanan ve ilgili mevzuat gereği üç (3) tam iş günü ilan edilmek üzere Odamız Hizmet binası 1. katında askıya çıkarılmıştır.
 1 Ekim 2017 tarihinde yargı gözetiminde gerçekleştirilecek olan odamız organ seçimlerinde ilgili mevzuat gereği seçme ve seçilme hakkına sahip olduğunu düşünen üyelerimiz kanuni askı süresi içerisinde kayıtlarını kontrol edebilirler.
İlgili mevzuat gereği seçme ve seçilme hakkına sahip olan üyelerimizin bu hakları hiçbir suret ile ellerinden alınamaz. Alanya Ticaret ve Sanayi Odası olarak odamız organ seçimlerinin mevzuat gereği sağlıklı bir şekilde gerçekleştirilebilmesi için azami ölçüde çaba sarf edilmektedir.   
Yine anılan yönetmeliğin 11. Maddesinde ‘’Onaylanarak kesinleşen listeler, seçim tarihi ve süresi, seçimin yapılacağı yer ile seçime ilişkin diğer hususlar, oda veya borsanın ilan yerlerinde asılmak suretiyle üç (3) tam iş günü ilan edilir. Bu listelerin örnekleri talep edilmesi halinde, çoğaltma masrafı karşılığında üyelere verilir. İlçe Seçim Kurulu başkanınca gerekli görülen hususlar yerel basın yayın organları aracılığıyla ilgililere duyurulur.’’ düzenlemesi yer almaktadır ki bu listelerin ne şekilde çoğaltılacağı açıkça bu düzenleme uyarınca belirlenmiş olup, kanun da yeri olmadığı iddiası bu nedenle gerçeği yansıtmamaktadır.
Anılan düzenlemeler ışında 281 sayfa 5600 üyeden oluşan kesinleşmeyen askı listelerinin tamamı veya bir bölümünün şahıslar tarafından çoğaltılmasının 12405 üye tarafından inceleneceği hususu dikkate alındığında kargaşaya neden olması ihtimaline binaen gerekli güvenlik önlemleri Seçim Kurulu Başkanlığı tarafından tüm oda üye ve çalışanları için alınmıştır. Seçim kurulu başkanlıkları kendi gözetimlerinde gerçekleştirilecek seçimler için her türlü tedbirin alınması konusundaki tek yetkili merciidir. Seçim Kurulu Başkanlığınca alınan tedbirler zorbalık yapmak amacı ile değil seçimin sağlıklı bir şekilde yürütülmesi amacıyla alınan tedbirlerden olup Emniyet Görevlilerinin varlığının tarafları hangi düşünceyle rahatsız ettiği, ne şekilde mağduriyet yarattığı tarafımızca anlaşılamamaktadır.
Sonuç olarak Bakanlık ve Birlik ortak veri tabanından hiçbir müdahale olmaksızın alınan seçmen listeleri ilgili mevzuat uyarınca birçok denetimden geçerek duyurularak askıya çıkarılmış ve itiraz yolu da kanunda açıkça belirlenmiştir. İtiraz olması halinde yetkili mercii yine İlçe Seçim Kurulu Başkanlığı olup, şu ana kadar Alanya Ticaret ve Sanayi Odasınca bilinen herhangi bir itiraz bulunmamaktadır.
Her zaman olduğu gibi başta yönetim Kurulu Başkanımız Sayın Mehmet ŞAHİN olmak üzere tüm odamız yönetim kurulu üyeleri ve odamız çalışanlarına üyelerimiz tarafından her türlü talep günün her saatinde iletilebilmektedir. Bu kapsamda üyelerimizin seçmen listeleri ile ilgili bilgi talepleri de karşılanmakta ve dolayısıyla askıya çıkarılmış kesinleşmemiş listelerin kontrolü için her türlü yardımda bulunulmaktadır.
Odamız Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet ŞAHİN her zaman üyelerinin sorunlarını, sorunları ile ilgili çözüm önerilerini önemsemiş ve üyelerinin sorunlarının çözümü noktasında gayret sarfetmiş, üye odaklı yönetim anlayışının en güzel örneklerini sunmuştur. Bu durum da en son gerçekleştirilen odamız akreditasyon denetimlerinde tescillenmiştir. Herkes tarafından bilinen bu durum karşısında üyelerin oy haklarının dahi ellerinden alınması konusundaki kamuoyunda paylaşılan bilgiler gerçeklikten çok uzaktır.    
Bu konuda Odamızı ve Yönetim Kurulu Başkanımızı itibarsızlaştırmaya yönelik mağdur edebiyatı  üyelerimizin kafalarını karıştırmaya çalışmaktan öteye geçmemektedir.  Çalışmalarımız tereddüte mahal vermeyecek biçimde mevzuata uygun olarak yürütülmektedir.
Son Güncelleme: 14.09.2017 20:49
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner81