ALSİAD’dan ekonomik rapor

Alanya Sanayici ve İş İnsanları Derneği (ALSİAD) haftalık ekonomi raporu yayınladı. Türkiye ve dünya ekonomisinden verilerin bulunduğu raporda şu ifadelere yer verildi:

ALSİAD’dan ekonomik rapor

Alanya Sanayici ve İş İnsanları Derneği (ALSİAD) haftalık ekonomi raporu yayınladı. Türkiye ve dünya ekonomisinden verilerin bulunduğu raporda şu ifadelere yer verildi:

04 Nisan 2018 Çarşamba 19:49
ALSİAD’dan ekonomik rapor

TÜRKİYE EKONOMİSİ 
TÜİK’in açıkladığı GSYH verilerine göre, Türkiye ekonomisi dördüncü çeyrekte geçen yılın aynı dönemine göre %7,3 oranında büyüdü. 2017 yılında yıllık büyüme oranı %6 tahminlerinin üstünde geldi ve %7,4 oldu. Dördüncü çeyrekte hanehalkı tüketim harcamalarının büyümeye katkısı %4,1; kamu harcamalarının katkısı %1,1 ve sabit sermaye (yatırım) harcamalarının katkısı ise %1,8 oldu. İhracatın katkısı ise %1,9 oldu. 
TÜİK’in Şubat ayı dış ticaret istatistiklerine göre, ihracat geçen yıla göre %9 artarak 13,2 milyar Dolar, ithalat ise %19,7 artarak 18,9 milyar Dolar oldu. Şubat ayında en fazla ithalat yapılan kalem yine “yakıtlar” oldu (3,3 milyar Dolar). Ocak-Şubat döneminde “kıymetli taşlar ve altın” ithalatı ise geçen yıla göre %59 artışla 3,4 milyar Dolara yükseldi. 
TİM verilerine göre Mart ayında ihracat %11,5 artışla 15,1 milyar Dolara yükseldi. Ocak-Mart dönemi toplam ihracatı %10,4 artış ile 40,7 milyar Dolar oldu. En fazla ihracat yapılan sektör yine otomotiv oldu. 
Mart ayında Ekonomik Güven Endeksi önceki aya göre %2,6 gerileyerek 100,2 değerini aldı. Endeksin gerilemesinde hem tüketici hem reel sektör güven endekslerinin gerilemesi etkili oldu. 

Bloomberg HT tarafından hazırlanan Tüketici Güven Endeksi Mart ayında önceki aya göre 5 puan düşerek 82,8 değerini aldı. Tüketicinin alışveriş uygunluğu ve mevcut ekonomik durum beklentilerinde gerileme görüldü. 
İstanbul Sanayi Odası ve Markit’in hesaplamalarına göre İmalat Sanayi PMI Endeksi Mart ayında 51,8 değerine geriledi (Şubat’ta 55,6) ancak veriler imalat sanayinde faaliyetlerinde koşulların iyileşmeye devam ettiğine işaret etti. Yeni sipariş hacmi, üretim ve istihdamdaki artışlar iyileşmede etkili oldu. 
DÜNYA EKONOMİSİ 
ABD’de işsizlik maaşı başvuruları 1973’ten beri en düşük seviyeye gerileyerek 215 bin kişi oldu. Beklenti seviyesi 230 bin kişi idi. Bu durum istihdam piyasasının güvenilir olduğuna işaret ederek Fed’in daha rahat faiz artırımına gitmesi için olanak sağlıyor. Öte yandan ABD ekonomisinin dördüncü çeyrek büyüme oranı %2,5’ten %2,9’a revize edildi. 
İngiltere ekonomisi dördüncü çeyrekte %1,4 yıllık büyüme oranı kaydetti. Beklentilerle uyumlu olan büyüme oranı 2012’den beri en düşük seviyede. 
Ticaret savaşlarında bu hafta, Çin ABD’den yapılan gıda ithalatına %25 vergi uygulanacağını açıkladı. Çin yetkilileri Dünya Ticaret Örgütü ile bir araya gelerek atacağı adımların uygunluğunu tartışmıştı. Japonya’da imalat sanayi PMI endeksi yeni siparişler ve üretimdeki artışa rağmen Mart ayında önceki aya göre 1 puan azalarak 53,1 oldu. Öte yandan yılın ilk üç ayındaki veriler ülkede ekonomik büyümenin hız kaybetmediğine işaret etti. 

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner81