ALKÜ’lü öğrencilerin TÜBİTAK başarısı

Alanya Alaaddin Keykubat Üniversitesi (ALKÜ) Mühendislik Fakültesi Metalurji ve Malzeme Mühendisliği Öğrencileri TÜBİTAK 2241-Özel Sektöre Yönelik Lisans Bitirme Tezleri Yarışması’nda Konya Bölge’sinde yarışarak, Süreç Geliştirme Kategorisi’nde 2.lik ve Ürün Geliştirme Kategorisi’nde ise 3.lük ödülü kazandılar.

ALKÜ’lü öğrencilerin TÜBİTAK başarısı

Alanya Alaaddin Keykubat Üniversitesi (ALKÜ) Mühendislik Fakültesi Metalurji ve Malzeme Mühendisliği Öğrencileri TÜBİTAK 2241-Özel Sektöre Yönelik Lisans Bitirme Tezleri Yarışması’nda Konya Bölge’sinde yarışarak, Süreç Geliştirme Kategorisi’nde 2.lik ve Ürün Geliştirme Kategorisi’nde ise 3.lük ödülü kazandılar.

15 Ekim 2018 Pazartesi 20:55
ALKÜ’lü öğrencilerin  TÜBİTAK başarısı

Alanya Alaaddin Keykubat Üniversitesi (ALKÜ) Mühendislik Fakültesi Metalurji ve Malzeme Mühendisliği Bölümü mezun öğrencilerinden Asude Çam ve Çağlar Subaşı, Doç. Dr. Hilmi Yurdakul ve Dr. Öğr. Üyesi Arife Yurdakul’un danışmanlığında TÜBİTAK 2209-B Sanayiye Yönelik Lisans Bitirme Tezi Destekleme Programı kapsamında destek alarak hazırladıkları lisans bitirme projeleri ile 8-10 Ekim 2018 tarihleri arasında Necmettin Erbakan Üniversitesi’nin ev sahipliğinde gerçekleşen TÜBİTAK 2241-Özel Sektöre Yönelik Lisans Bitirme Tezleri Konya Bölge Sergisi Yarışması’nda yüzlerce proje içerisinden sıyrılarak Süreç Geliştirme Kategorisinde 2.lik ve Ürün Geliştirme Kategorisinde ise 3.lük ödülü kazandılar.
Süreç geliştirme kategorisinde 2.lik ödülü kazanan Metalurji ve Malzeme Mühendisliği mezun öğrencisi Asude Çam, Bölüm Başkanı Doç. Dr. Hilmi Yurdakul’un akademik danışmanlığı ve Bursa’da Otomotiv Sektörü’nde faaliyet gösteren Sıla Kalite Firması Muayene ve Gözetim Müdürü Suat Öz’ün sanayi danışmanlığında hazırladığı projesi ile ilgili olarak, “İlave Tel Optimizasyonu ile Alüminyum Esaslı Alaşımların TIG (Tungsten Inert Gaz) Kaynağı Sürecinin İyileştirilmesi ve Karakterizasyonunun Gerçekleştirilmesi başlıklı lisans bitirme projemde, 6061 serisine ait alüminyum plakalara yöntem 141 TIG kaynağını uyguladım. Farklı kimyasal bileşimlere ait iki tel (AlMg5 ve AlMg4.5MnZr) ile kaynaklama üretim süreç optimizasyonunun iyileştirilmesini, kaynak bölgesindeki mekanik özelliklerin ve kalitede kaynak veriminin artmasını sağladık. Çalışmalarımız esnasında kaynak bölgesindeki taramalı elektron mikroskobu (SEM) görüntülerini incelediğimizde, AlMg5 kaynak teli ile kaynatılan bölgenin gözenekli bir yapıda olduğunu gördük. Bu boşluklara herhangi bir darbe denk geldiğinde dayanımın oldukça kötü etkilendiğini tespit ettik. Kaynak bölgesindeki dayanımı arttırmak için AlMg4.5MnZr kaynak teli ile plakaya kaynak işlemi uyguladık. Ardından tekrar SEM görüntüsü aldığımızda, kaynak bölgesindeki boşluklara özel bir malzeme olan zirkonyumun difüze olduğunu gördük. Yaptığımız mekanik testler ve mikroyapı incelemeleri sonucunda, AlMg4.5MnZr kaynak teli ile kaynatılan bölgenin mukavemet değerlerinin çok daha iyi olduğunu elde ettik. Bunun sonucunda, kaynak tellerine alternatif olarak bu telin otomotiv sanayiinde kullanımını ve yerli üretim talebini arttırmaya çalıştık” diyerek projesi hakkında bilgi verdi.
Ürün geliştirme kategorisinde 3.lik ödülü kazanan Metalurji ve Malzeme Mühendisliği mezun öğrencimiz Çağlar Subaşı, Bölüm öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Arife Yurdakul ve Kütahya’da faaliyet gösteren Teknoceram Ltd. Yönetim Kurulu Başkanı Doç. Dr. Hilmi Yurdakul danışmanlığında hazırladığı projesi ile ilgili olarak, “Bilgisayar İşlemcisine Yönelik Hegzagonal Bor Nitrür Nano Levha (h-BNNSs) Esaslı Termal Macun Üretilmesi başlıklı lisans bitirme projemde, bilgisayar işlemcilerinde bulunan soğutma sistemlerinde kilit bir role sahip termal macun geliştirdik. İleri düzeyde nanoteknoloji kullanarak, Hegzagonal Bor Nitrür Nano Levha (h-BNNSs) esaslı termal macunu literatürde ilk defa ürettik. Geliştirmiş olduğumuz termal macun piyasadaki üst düzey ticari termal macunlara oranla çok daha iyi performans göstermiştir. Termal macunun yerli üretimini sağlamak, projenin hedefleri arasındaydı. Bu amaç doğrultusunda önemli bir adım attığımızı düşünüyorum” diyerek görüşlerini sundu.

Her iki öğrenci aynı zamanda, Konya Bölgesi’nde birçok köklü üniversitenin yarıştığı bir ortamda, yeni kurulan ve emin adımlarla ilerlemeye devam eden ALKÜ’yü böylesi büyük bir organizasyonda öncelikle temsil ettikleri ve sonrasında ise yarışmadan dereceyle dönmüş olduklarından dolayı büyük mutluluk ve gurur yaşadıklarını ifade ettiler. Ayrıca, bu büyük başarının kazanılmasında ve ilgili süreç boyunca desteklerini hiçbir zaman eksik etmeyen başta ALKÜ Rektörü Prof. Dr. Ahmet Pınarbaşı’na, Rektör Yardımcısı ve Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hasan Güneş’e, Metalurji ve Malzeme Mühendisliği Bölüm Başkanı ve Akademik/Sanayi Danışmanı Doç. Dr. Hilmi Yurdakul’a, Suat Öz’e, Akademik Danışman Dr. Öğretim Üyesi Arife Yurdakul’a ve Araş. Gör. Ercan Şener ile ailelerine çok teşekkür ettiklerini söylediler.
TÜBİTAK Üniversite Öğrencileri Proje Yarışması Konya Bölge Sergisi Ödül Töreni Necmettin Erbakan Üniversitesi Ahmet Keleşoğlu Eğitim Fakültesi Prof. Dr. Erol Güngör Konferans Salonunda gerçekleşmiştir. Necmettin Erbakan Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Emin Aydın, Konya İl Milli Eğitim Müdürü Mukadder Gürsoy, idareciler ve öğrencilerin katıldığı törende TÜBİTAK Bölge Koordinatörü Doç. Dr. Mehmet Akif Erişmiş’in konuşmasının ardından yarışmada dereceye girenlere başarı belgeleri verilerek, toplu fotoğraf çekiminin ardından tören sona ermiştir.
ALKÜ Rektörlüğü olarak mezun öğrencilerimizi gösterdikleri bu başarıdan dolayı tebrik eder, yaşamlarının bundan sonraki kademelerinde başarılarının daim olmasını dileriz.
    

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner81