Alanya'da caretta carettalar için çağrı!

Son zamanlarda sahilleri paylaştığımız Caretta Caretta cinsi deniz kaplumbağaları gündemde. Kimi zaman korunan, kimi zaman eziyet edilen deniz kaplumbağaları için ALÇED Başkanı Şerefnur Kayhan, açıklamalarda bulundu.

Alanya'da caretta carettalar için çağrı!

Son zamanlarda sahilleri paylaştığımız Caretta Caretta cinsi deniz kaplumbağaları gündemde. Kimi zaman korunan, kimi zaman eziyet edilen deniz kaplumbağaları için ALÇED Başkanı Şerefnur Kayhan, açıklamalarda bulundu.

11 Temmuz 2020 Cumartesi 00:13
Alanya'da caretta carettalar için çağrı!


Son zamanlarda sahilleri paylaştığımız dostlarımız Caretta Caretta kaplumbağaları, üreme dönemleri nedeniyle bölgenin gündeminde. Alanya Çevre Eğitim ve Mavi Bayrak Derneği Başkanı Şerefnur Kayhan deniz kplumbağası Caretta Caretta’ı korumak için çağrıda bulundu. Bu sene deniz kaplumbağaları caretta carettalar ve yeşil deniz kaplumbağalarının bölge de boş buldukları plajlarda yumurtlama dönemi olduğunu söyleyen Kayhan, ”Nisan ayının başında sahiller boş olduğu için, iklim değişikliğinden ve havaların çok sıcak gitmesinden dolayı erken başladılar. 55-65 gün arası yumurtlama dönemleri oluyor” dedi.  Yumurtalarını bırakıp gittikten sonra bu dönem içerisinde yavruların çıktığını ve kendilerine haber verildiği takdirde deniz kaplumbağalarını koruma altına aldıklarını dile getiren Kayhan, “Çıkacakları gün kafesler koyuluyor. Kafeslerimizin önlerini açarak arka taraftaki ışıkları kapatarak, kapattırarak mümkün olduğu kadar onların sahile sağlıklı ulaşması için yardımcı olmaya çalışıyoruz” açıklamasında bulundu.
'DUYARLI OLALIM'

Vatandaşlardan isteğinin, telefonlarının flaşını açmamaları, balıkçıların ve deniz turizmi yapan teknelerin şov ya da bilinçsizce denize bıraktıkları atıklar nedeniyle ölü kaplumbağalar olmaması için dikkat edilmesi gerektiğini vurgulayan Kayhan, “Yumurtadan çıkan karettalar ve özellikle caretta yavrularının düzenli olarak kendilerinin denize ulaşmasını sağlamak lazım. Kovalarla veya eline alarak bırakmak doğru değil. Kaslarının açılması gerekiyor. Hem de üreme zamanı geldiği zaman, nasıl bizler diyoruz ya İstanbulluyuz, Ankaralıyız, onlar da yumurtadan çıktıkları sahilleri tercih ediyorlar” şeklinde konuştu. 
'NESİLLERİ TÜKENİYOR'
Koruma altına alınan kaplumbağa yuvalarının üzerlerine çamaşırlarını asan, caretta yuvasının üzerine ateş yakan vatandaşlara da çağrıda bulunan ALÇED Başkanı Şerefnur Kayhan,  “Gördükleri yuvaları koruma altına almamız için bizlere ulaşmaları lazım. Çünkü biliyorsunuz ki artık nesli tükenmek üzere. Denizlerimizde naylonların olmaması gerekiyor çünkü genelde bunları denizanası sanıp yiyebilirle ve bu onların ölümüne sebep olabiliyor. Bunun için bizlere yardımcı olmalarını duyarlı olmalarını rica ediyorum” diyerek vatandaşları uyardı. 

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner81