Gerilime Bakan neşteri

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, "Her sene Türkiye'ye gelen Alman Dışişleri Bakanı dostum Sigmar Gabriel bu yıl da tatil için Türkiye'ye gelecek" dedi.

Gerilime Bakan neşteri

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, "Her sene Türkiye'ye gelen Alman Dışişleri Bakanı dostum Sigmar Gabriel bu yıl da tatil için Türkiye'ye gelecek" dedi.

08 Mart 2017 Çarşamba 21:03
Gerilime Bakan neşteri

Almanya'da ki ITB Berlin Fuarı'na katılan  Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, şunları söyledi: "Her yıl bu fuara gelip stantları dolaşıyorum. Bu sene de başarılı bir şekilde düzenlenmesinden büyük mutluluk duydum. Türkiye standı en güzel stantlardan biridir. Alman dostlarımızı ve Almanya'da yaşayan Türkleri Türkiye'ye tatile bekliyoruz. Dış politikamızın en önemli unsurlarından biri, yurtdışında yaşayan gurbetçilerimizle olan ilişkilerimizdir. Hamburg'da bu manada güzel bir buluşmaya imza attık ama gönül isterdi ki daha geniş bir salonda bu toplantıyı yapabilelim.

'BUNU İLK KEZ YAŞIYORUZ'
Alman Hükümeti'nin salon sahiplerine baskı yaptığını üzülerek öğrendik. Hatta benim kaldığım otelin rezervasyonunu bile iptal ettirmişler. Bu, demokrasiye ve insan haklarına sığmaz. Bu yeni karşılaştığımız bir durum. Geçmiş yıllarda böyle olaylara rastlamamıştık. Alman Dışişleri Bakanı dostum Sigmar Gabriel ile iki ülke arasındaki sorunları kahvaltıda çok samimi bir şekilde görüştük, her şeyi açık açık konuştuk. Almanya'nın tutumundan duyduğumuz rahatsızlıkları ifade ettik. Türkiye bugüne dek Almanya'ya karşı olumsuz bir tavır içinde olmamıştır. Almanya'nın da bize karşı böyle yaklaşmasını istiyor ve bekliyoruz. Fakat karalama kampanyalarından, saldırılardan, PKK ve diğer terör örgütlerinin rahat bir şekilde hareket etmelerinden rahatsızlık duyduğumuzu ifade ettik.

'TURİZMDE İLİŞKİLER SÜRSÜN'
Stratejik İşbirliği Mekanizması'nı gerçekleştireceğiz. İki dost olarak mı yolumuza devam edeceğiz, yoksa ipleri koparacak mıyız? Almanya bunun kararını versin, biz de ona göre hareket edelim. Bizim tercihimiz, yine iki dost ülke olarak yolumuza devam edelim. Özellikle turizm sektöründeki ilişkilerimizi güçlendirmek istiyoruz. Dostum Sigmar Gabriel'i bu sene Türkiye'de ağırlayacağız. Gabriel her sene Türkiye'de tatilini geçirir, en son geçen yıl Ekim ayında gelmişti. Bu sene yine gelecek. Bir sonraki gelişimizde evini ziyaret edeceğim, kızı yeni dünyaya geldi, biz de geleneksel hediyemizi takdim ettik. Alman dostlarımızı seviyoruz, ilişkilerimizin bozulmasını istemiyoruz.

'ITB İÇİN ALMANYA'YI KUTLARIM'
Berlin'de ITB Fuarı'nda bulunmaktan memnuniyet duydum. Açılışa davetinden dolayı Kültür ve Turizm Bakanı Sayın Nabi Avcı'ya teşekkür ederim. Almanya'yı düzenlediği başarılı ve geleneksel hale gelen fuardan dolayı kutlarım. Dünya turizm borsası ITB'de belirlenir, bundan dolayı da Türkiye'deki turizmciler, otel sahipleri, sağlık ve alternatif turizmde yatırım yapanlar veya seyahat acenteleri mutlaka bu fuara katılır. Alman dostlarımızın da tatillerini yapmak için Türkiye'yi tercih etmelerinden büyük bir mutluluk duyuyoruz. Almanya Dışişleri Bakanı Sigmar Gabriel ile yaptığım görüşmede de vurguladığım gibi, Almanya'da yaşayan Türkler ve başta benim şehrim Antalya ve Alanya'da yaşayan Almanlar ve özellikle tatillerini geçirmek için Türkiye'ye gelen Almanlar, Türkiye ile Almanya arasında bizim en önemli dostluk köprümüzdür. 'ALMANLAR TÜRKİYE'Yİ SEVER'
İlişkilerimize çok önemli katkılar sağlıyorlar. Bundan sonraki süreçte de bunun böyle olmasını arzu ediyoruz. 2017 başta olmak üzere ileriki yıllarda daha çok Alman dostumuzu ve Avrupa'da yaşayan vatandaşlarımızı tatillerini geçirmek için güzel ülkemize ve şehirlerimize davet ediyoruz. Türkiye'ye tatil için gelenler istediklerini bulabilecekler. Türk misafirperverliği ve güzel tesisler tatilcileri bekliyor."

'ÇAVUŞOĞLU UMUTLARI TAZELEDİ'
Almanya'nın Berlin kentinde düzenlenen ITB Berlin Fuarı'nı yerinde izleyen Türkiye Gazeteciler Federasyonu (TGF) Genel Başkan Vekili ve Alanya Gazeteciler Cemiyeti (AGC) Başkanı Mehmet Ali Dim, Alanyalı Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nun fuarı ziyaretini ve yaptığı konuşmayı değerlendirdi. Bu sabah Alman Dışişleri Bakanı Sigmar Gabriel ile kahvaltıda buluşan ve ailesiyle birlikte Türkiye'ye tatile davet ettiğini açıklayan Bakan Çavuşoğlu'nun iki ülke arasında "toplantıya izin vermeme" polemiği ile başlayan gerilimi sona erdirdiğini söyleyen Dim, "Berlin'de turizmcilerimizi Dışişleri Bakanı Sayın Mevlüt Çavuşoğlu yine yalnız bırakmadı ve Turizm Bakanı Nabi Avcı ile stantları tek tek gezdi. Yaptığı konuşmada ise özellikle Alman gazetecilerin tuzak sorularını ustaca diplomatik cevaplarla savuşturarak Türk-Alman gerilimini bitirdi. Almanya Dışişleri Bakanı Sigmar Gabriel'in Türkiye'ye tatile gelme sözü vermesi de olumlu bir gelişme. Bundan böyle Almanya'ya gelecek olan hem Cumhurbaşkanı Erdoğan'a hem de bakanlara artık engel çıkmayacak. Bakan Çavuşoğlu'nun müjdeli açıklamaları Berlin'de moralleri yükseltti. Turizmciler bunun için Bakan Çavuşoğlu'na teşekkür ettiler. Bir anlamda umutlar da tazelendi" dedi.

'BU SİSTEMATİK BİR ENGELLEMEDİR'
Bakan Çavuşoğlu öte yandan önceki gece Hamburg'daki Türk Başkonsolosluğu’nun rezidansında konuşma yaptı. Çavuşoğlu katılımcılara, İstanbul ve Antalya’daki buluşmalarda bir araya geldikleri vatandaşların, Başbakan Yıldırım’ın, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ve Devlet Bahçeli’nin selamını getirdiğini söyledi. Çavuşoğlu daha büyük mekanda buluşmak, açık havada vatandaşları üşütmek istemediklerini, çevredekileri de sesle rahatsız etmek istemediklerini ancak bunun sorumlusunun, toplantıları engelleyenler olduğunu belirtti. Üç görüşme salonunun iptal edildiğini hatırlatan Çavuşoğlu, "20 yıldır çalışan salonu, şimdi kapattılar, bu zamana kadar neredeydiniz? Bu sistematik bir engellemedir. Almanya her zaman dost gördüğümüz, dost görmek istemediğimiz bir ülkedir ama Almanya’nın sistematik Türkiye karşıtlığı. Vatandaşlarımıza yaptığı baskı, dostluğumuza yakışmaz," dedi.

"DEMOKRASİ DERSİ VERMEYİN"
"Bize insan hakları ve demokrasi gibi konularda ders vermeye kalkmayın," diyerek Almanya hükümetine seslenen Çavuşoğlu, isteyen siyasetçilerin Almanya’dan, İsveç’ten gelip Türkiye’deki vatandaşlarıyla buluşabileceğini, bunun demokrasinin gereği olduğunu ifade ederek, "Engellemeler bağlarımızı koparamaz" dedi. Çavuşoğlu Alman hükümetine "Lütfen bu yanlış uygulamalarınızdan vazgeçin. Bizim Almanya’daki seçimlerde hiç baskı yaptığımızı, yönlendirme yaptığımızı gördünüz mü? Biz dost bir ülkenin iç siyasetine karışmama prensibi edindik" diye seslendi. Kendilerinin hiçbir zaman Almanya’nın aleyhine Türk vatandaşlara bir söylemde bulunmadıklarını, aksine entegre olmasını telkin ettiklerini vurguladı.
Almanya’da evet diyenler engelleniyor, hayır diyenlere yardımcı olunuyor, diyen Çavuşoğlu, Avrupa’da yükselen ırkçılığı dikkat çekerek, yarın Almanya Dışişleri Bakanı Gabriel’le görüşeceğini ve bu durumu dile getireceğini ifade etti.
Son Güncelleme: 08.03.2017 21:09
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner81