Finlandiya'da büyük rekabet

Alanya Turizm Tanıtma Vakfı, yüzde 43’lük düşüş yaşanan Finlandiya pazarında medya görüşmeleriyle çıkış arıyor. Misafirlerimizin büyük kısmı İspanya, Yunanistan, Hırvatistan ve İtalya’ya kaydı.

Finlandiya'da büyük rekabet

Alanya Turizm Tanıtma Vakfı, yüzde 43’lük düşüş yaşanan Finlandiya pazarında medya görüşmeleriyle çıkış arıyor. Misafirlerimizin büyük kısmı İspanya, Yunanistan, Hırvatistan ve İtalya’ya kaydı.

29 Ocak 2017 Pazar 19:38
 Finlandiya'da  büyük rekabet


Finlandiya Matka Turizm Fuarı tamamlandı. Fuarda Alanya’yı, Alanya Turizm Tanıtma Vakfı (ALTAV) Yönetim Kurulu Üyesi Şükrü Cimrin temsil etti. Stant hostesi olarak Alanya`da yaşayan yerleşik Finlandiyalılardan Seija Aspola, Alanya`yı tanıttı ve gelen ziyaretçilere Türkiye ve Alanya hakkında bilgi verdi. Fuar süresince yaptığı görüşmeler ve izlenimleri hakkında açıklama yapan Cimrin, şunları kaydetti:
GÖZLEME SENİTLERİ ALANYA’DAN
Finlandiya’nın en büyük turizm fuarı olan Matka’ya ALTAV olarak 19-22 Ocak 2017 tarihlerinde 200 metrekarelik Bakanlık standı altındaki Alanya`ya ayrılan kısımda katıldık. Fuarı 4 gün boyunca toplam 56 bin 204 kişi ziyaret etti. Türkiye`nin bu yıl Matka Turizm Fuarı’nın partner ülkesi olmasından dolayı Helsinki Kültür ve Turizm Müşaviri Sayın Arzu Emel Yıldız ve ekibi tarafindan fuar boyunca oluşturulan zengin içerik ziyaretçilerin oldukça ilgisini çekti ve Türkiye standının canlılığına büyük bir katkı sağladı. Bunlardan bazılarını sayarsak fuar boyunca bir folklör ekibi canlı müzikler eşliğinde Türk halk danslarından örnekler sundu. Ayrıca ünlü ebru sanatçısı Hikmet Barutçugil fuar boyunca ebru sanatını icra ederek Fin vatandaşlarını bu güzel sanat ile tanıştırdı. Ayrıca iki bayandan oluşan gözleme aşçı ekibi, ALTAV tarafından Alanyalı marangozlara hazırlatılıp hediye edilen senitler üzerinde yapılan gözlemeleri fuar boyunca ziyaretçilere ikram etti.   
“ALANYA MUZ LOKUMU İKRAM EDİLDİ”
Bunun yanında fotoğraf sanatçısı Alp Alper tarafından 2 yıl boyunca Türkiye`nin üzerinde uçarak çektiği fotoğraflardan oluşan `1000 Fitten Türkiye` fotoğraf sergisi fuar boyunca Türkiye standının yanında sergilendi. Fuarın seminer sahnelerinde Finlandiyalı ünlüler önceden ilan edilen programlarda Türkiye ile ilgili sunumlar yaptılar. Fuarın ilk günü Finlandiya Büyükelçimiz Sayın Adnan Başağa, fuara Türkiye`den gelen tüm katılımcıları rezidansında verdiği bir kokteylde ağırladı. Bizler de ALTAV ve Alanya`dan gelen diğer turizmcilerimizle bu davete iştirak ettik. Türkiye`nin yeni Finlandiya Büyükelçisi Sayın Päivi Kairamo ile yaptığımız görüşmede ise önemli konularda bilgilendirmede bulunduk ve Alanya’ya davet ettik. Kendisi de Fin vatandaşlarının yoğun yaşadığı Alanya bölgesine geleceğini söyledi.  Fuarda dağıtmak üzere getirdiğimiz Fince Alanya broşürleri, Alanya haritası, Alanya Doğa Sporları Haritası, hediyelik anahtarlıklar, kalemler ve Alanya ve sponsor otellerimizin baskısının bulunduğu çantalarımızın yanında bu yıl ilk defa götürdüğümüz Alanya muz lokumu ziyaretçiler tarafindan çok beğenildi.
“MISS FINLAND YAPIMCILARI İLE GÖRÜŞÜLDÜ”
Fuar boyunca Alanya adına birçok görüşmeye katıldık. Helsinki Büyükelçimiz Sayın Adnan Başağa ile yaptığımız görüşmede tanıtım çalışmaları konusunda destek istedik ve görüş alışverişinde bulunduk. Helsinki Kültür ve Tanitma Müşavirimiz Sayin Arzu Emel Yıldız ile yaptığımız görüşmede 2017 içinde ortak yapacağımız çalışmalar ve birlikte katılacağımız diğer fuarlar ile ilgili görüştük. Miss Finland güzellik yarışmasının 4 yıldır Alanya`da yaptığımız final öncesi kampının yine Alanya`da yapılması ile ilgili organizatörler ile toplantı yaptık.
“ALANYA DİZİSİ FOX TV`DE YAYINLANACAK”
ALTAV ve DETUR sponsorluğunda çekilen ve Alanya Belediyesi, Alanya Ticaret ve Sanayi Odası (ALTSO) ve Alanya Turistik İşletmeciler Derneği (ALTİD) tarafından da desteklenen `Alanyan Sankkarit´ programının yapım ekibi ile birlikte Terhi Alanya`nın da katıldığı bir değerlendirme toplantısı yaptık. Geçtiğimiz yaz Alanya`da çekilen ve önümüzdeki haftalarda Finlandiya FOX TV`de gösterime başlayacak dizinin Alanya tanıtımı için büyük önem taşıdığına inanıyoruz. Yapım ekibi ile birlikte Ocak 2016`da başlayarak yapmış olduğumuz 3 farklı toplantıda kendilerine sunduğumuz ve ALTAV`ın sponsorluğunda çekimlere dahil edilmesini talep ettiğimiz mekan ve aktivitelerinin dizide kullanılmış olmasından dolayı kendilerine teşekkür ettik. Vermiş olduğumuz liste ile çok daha zengin bir içeriğe kavuşan diziyi seyredecek olan Finlandiyalılar Alanya hakkında çok daha fazla güncel bilgiye ulaşmış olacaklar.
“25 AYRI ULUSLARARASI BLOGGER İLE GÖRÜŞÜLDÜ”
Basınla tanışmak ve ilişkilerimizi güçlendirmek için çeşitli imkanlar sunan fuarlarda ALTAV olarak her fırsatı değerlendirmeyi kendimize görev edinmiş bulunmaktayız. Fuardan haftalar önce ön görüşmelerine başladığımız ve onaylanan yüz yüze görüşme randevuları sayesinde sadece Finlandiya`dan değil hedef pazarlarımız olan İsveç, Norveç, Danimarka, İngiltere, Belçika, Estonya, İrlanda ve Polonya`dan gelen seyahat blogger’ları ile fuar boyunca görüşmeler yaptık ve yaptığımız tüm görüşmelerde Alanya sunumu yaparak blogger’ları önümüzdeki aylarda Alanya`ya davet ettik. Birçok platformda etkin olan ve hatırı sayılır bir takipçi kitlesi bulunan bu sosyal medya yazarlarının Alanya`da ağırlanmaları için çalışmalarımıza fuarın bitimiyle birlikte başlamış bulunuyoruz.
“CANLI YAYINLARA KATILDIK”
Finlandiya`nın resmi yayın organları olan YLE ile biri radyo diğeri TV olmak üzere iki ayrı röportaj gerçekleştirdik. Her türlü sorunun sorulduğu bu röportajlarda Fin halkının güvenlik endişelerini giderecek açıklamalar yaptık, dinleyici ve izleyicileri Alanya`ya davet ettik. Yine YLE`den gazeteci Jari Tanskanen ile geçen yıl olduğu gibi 2017 Nisan`ında da kendisini Alanya`da misafir etmek üzere program yaptık. Kirkkonummi Sanomat  bölge gazetesi ile yaptığımız röportajda da benzer mesajlar verdik ve bu demeçlerimiz ve ilgili haber fuarin ikinci günü gazete baskılarında yer aldı.
“GAZİPAŞA ALANYA HAVALİMANI’NA DİREKT UÇUŞ”
İngilizce yayın yapan Spirit FM`in fuardan yaptığı canlı yayına 15 dakika konuk olduk ve canlı yayında program sunucularına Alanya muz lokumu ikram ederek Alanya hakkındakı sorularını cevapladık ve Alanya`da yapılabilecek aktivitelerden Alanya-Gazipaşa Havalimanı`na, golf merkezlerinin ihalelerinden Finnair`in Alanya-Gazipasa`ya sezon boyu 16 Aralık`a kadar direkt uçuşlarına kadar birçok konuda bilgi aktardık.
“FİN VATANDAŞLARININ 2016 YURT DIŞI ÇIKIŞLARI ARTTI”
Finlandiya pazarına genel olarak baktığımızda 2016 ve 2015 Türkiye’ye giriş rakamları arasında net bir olumsuzluk göze çarpmaktadır. 2015`deki 210 bin turist sayısı 2016 yılında 120 bin kişi civarına gerilemiştir, bu da yüzde 43`lük bir düşüş anlamına gelmektedir. 120 bin kişinin 60 bin`i paket tur şeklinde gerçekleşmiştir. 2015’deki paket tur satışı ise 105 bin 611 kişi olmuştu. Finlandiyalıların 2016 yılındaki yaz tatil tercihlerine baktığımızda rakiplerimiz olan Avrupa ülkelerine seyahatleri bir önceki yıla göre yüzde 6,3 artmıştır. Bu durumda Türkiye`den açığa çıkan 45 bin paket turla gelen Finlandiyalı turistin rakiplerimize gittiğini rahatlıkla söyleyebiliriz.  Bunların başında İspanya, Yunanistan, Hırvatistan ve İtalya gelmektedir.
“GÜVENLİK ENDİŞESİ VAR”
Finlandiya`nın önde gelen tur operatörlerinden Aurinko Matkat, Tjareborg, Lomamatkat ve Detur ile yaptığımız görüşmelerde gelecek yıl planlamalarının geçtiğimiz yıl ile ya aynı ya da daha az olduğunu öğrendik.  Finlandiya`daki düşüşün en önemli sebebinin geçtiğimiz yıl ülkemizde meydana gelen olaylar sebebiyle güvenlik endişesinin yükselmesini göstermek yanlış olmaz. Bunun yanında Fin medyasında diğer Kuzey Avrupa medyasında olduğu gibi Türkiye hakkında düzenli olarak yapılan olumsuz haberler de özellikle Türkiye`ye hiç gelmemiş Fin vatandaşları üzerinde etkili olmaktadır.
“FINNAIR GAZİPAŞA’YA TARİFELİ SEFER KOYDU”
Bununla birlikte Türk Hava Yolları`nın (THY) fuar boyunca yaptığı Alanya, İstanbul ve Kıbrıs promosyonları ilgiyle karşılandı ve birçok sıcak bilet satışı fuar esnasında gerçekleştirildi. Finlandiya`nın resmi havayolu şirketi Finnair`in tarifeli seferlerle Alanya-Gazipaşa`ya olan direkt uçuşlarını bu yıl 1 Nisan`dan başlatıp 16 Aralık`a kadar sürdürecek olması sezonu uzatması açısından olumlu ve moral verici gelişmelerdir.
“NİSAN-MAYIS VE EYLÜL-EKİM DÖNEMLERİNİ TERCİH EDİYORLAR”
İçeride güvenlik önlemlerinin alınması ve olaysız dönemlerimizin yeniden başlaması, dışarıda da canla başla güzel ülkemizi farklı mecralarda hem görsel, yazılı hem de sosyal medyada tanıtarak eski sayılarımıza dönmemiz çok uzak değildir. Fuarda yaptığımız gözlemlerde standımıza uğrayan birçok Finlandiyalı, Alanya`ya ilgilerini dile getirmiş ve 2017 yazında geleceklerini bildirmişlerdir. Düşük sezon dediğimiz nisan-mayıs ve eylül-ekim dönemlerini en çok tercih eden pazarımız olarak Fin pazarı Alanya turizmi için önemli bir yere sahiptir. Bizlere düşen hem Alanya`yı dışarıda tanıtmak hem de şehir olarak Alanya’mıza gelecek Finlandiyalıları en iyi şekilde ağırlayarak yerinde tanıtım yapmaktır. ALTAV olarak bu pazardaki çalışmalarımız TV program sponsorlukları, VIP ve medya ağırlamaları öncelikli olmak üzere 2017 yılında da devam edecektir.

Son Güncelleme: 29.01.2017 20:41
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner81