Findeks Kredi Notu Hesaplama Platformu

Findeks Kredi Notu Hesaplama Platformu

05 Kasım 2016 Cumartesi 09:41
Findeks Kredi Notu Hesaplama Platformu
Findeks Kredi Notu Hesaplama Platformu

 

Bankalardan almış olduğunuz kredi kartları, gereklilik kredisi gibi bütün bireysel kredilerle ilgili tüm geçmişinizin ortak bir yerde toplanıp incelenmesi durumunda oluşan not sistemi kredi notu olarak tanımlanmaktadır. Ülkemizde de tüm bankaların birleşerek kurdukları bir kurum olan Kredi Kayıt Bürosu A.Ş. yani KKB, bankalardan kredi ve kredi kartı geçmişinizle alakalı bütün bilgileri otomatik olarak alıyor ve bu bilgileri analiz ederek puanınızın ne olduğunu hesaplıyor. Kredi Kayıt Bürosu'nun müşterileri için oluşturmuş olduğu marka olan Findeks, bu hesaplamaların sonucu olarak da 0-1900 puan arasındaki değerlerde bir puan belirliyor.

 

Findeks ‘in hesaplamalarına göre kişilerin geçmiş ödeme durumlarına bakılarak daha ilerideki mümkün ödeme durumu tahmin edilmeye çalışılıyor. Burada geri ödeme anlamında en riskli grubu ise düşük not alan kişiler oluşturuyorken, yüksek not almış kişilerin daha ilerideki ödeme durumlarının iyi olacağı tahmin ediliyor. Bankalar ile daha önceleri hiçbir çalışması olmayan bir kişinin ise hiç notu oluşmuyor. Kimi bankalar ise Findeks'in hesaplamış olduğu kredi puanını dikkate almayarak kredi notu sorgulama geçmişi bulunan kişinin kredi geçmişini kendi kıstaslarına göre inceleyip kendi notunu oluşturuyor.

 

Kredi Notunun Değerlendirilmesi

 

Bankalar ve diğer finans kurumları, kişilerin kredi puanını hızlı ve otomatik olarak yaptığı bir değerlendirme kıstası olarak kullanıyorlar. Yani buradaki hedef kredi başvurusu yapan kişilerin hızlı bir şekilde ilk elemesini yapıp daha ayrıntılı değerlendirmeye alacağı müşterileri az maliyet ve minimum vakitte belirlemek oluyor.

 

Her finansal kurumun ve bankaların değerlendirmesi çok farklı olabilir. Kredi talebinde bulunan bir müşteri için değerlendirme yapan bir banka, notu 1 ile 699 rakamları arasındaki bir değer arasında olan yani maksimum risk oranına sahip gruba büyük olasılıkla kredi başvurusu için oldukça hızlı bir şekilde olumsuz cevabı dönecektir. Örneğin bankaların SMS, e mail ve benzeri kampanyalarda hızlı bir şekilde değerlendirme yaparak dönmesi bu şekilde bir inceleme yapıldığı için mümkün oluyor. Bunun aksi olarak "iyi" ve "çok iyi" grubuna giren müşteriler de büyük olasılıkla onaylanacaktır.

 

Bankaların asıl endişe yaşadıkları alan ise, “Az Riskli” olarak tanımladıkları grup oluyor. Bu halde olan kişiler aylık kazanç durumlarına, işlerine ve çalıştıkları yerlere bağlı olarak bankalar tarafından değerlendirilmektedir.

 
Son Güncelleme: 05.11.2016 09:42
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner81