Esnaftan zincire karşı kampanya

Esnaftan zincire karşı kampanya

20 Ekim 2017 Cuma 20:44
Esnaftan zincire   karşı kampanya
Alanya’da zincir mağazalarla baş edemeyen esnaf çareyi kampanya yapmakta buldu. Bereket Market işletmecisi 3 ekmek alana 1 ekmek bedava kampanyası başladı. 
 
Zincir mağazalarla baş edemeyen esnaf çareyi kampanya yapmakta buldu. Şekerhane Mahallesi Gücüoğlu sokakta bulunan bir market sahibi karşı sokağında bir zincir market açılmasının ardından müşterilerini kaybetmemek için 3 Ekmek alana bir ekmek bedava kampanyası başlattı. 
‘ALANYA ESNAFINA ZARAR VERİYORLAR’
Bu kampanyanın ardından üyesini marketinde ziyaret eden Alanya Bakkallar Odası Başkanı Velittin Yenialp, vatandaşlara mahalle esnaflarına sahip çıkmaları çağrısı yaptı.  Yenialp, “Bilindiği üzere Alanya’mızın değişik noktalarında mantar gibi, her yağmurdan sonra çıkan mantarlar gibi süpermarketler de çoğalmakta. Bununla ilgili Alanya Belediyesi’nin yani yerel yönetimin yapabileceği herhangi bir şey yok ama merkezi hükümetin bir an önce şu marketler yasasını çıkarması gerekiyor. İşadamları çıkıyor bizim 7 bin şubeye ulaştık diyorlar. 7 bin şubeye ulaştınız da 70 bin tane de esnafı batırdınız. Yazık, günah değil mi bu esnaflara biz bakkallar olaraktan örnek veriyorum; ilk başta sadece bakkallara zarar vermekteydi bu zincir marketler ve cep marketler ama ondan sonra diğer esnaflarımıza da zarar vermeye başladı. Zücaciyeye de zarar veriyor artık, butiğe de zarar veriyor, ayakkabıcıya da zarar veriyor. Bütün esnaflara zarar vermeye başladılar. İlk baştaki görüntüde sadece bakkallara zarar verir havasındalardı. Yazık, günahtır yani bu küçük esnafın mutlaka yaşaması gerekir. Mesele biz bakkallar olaraktan mahallenin bekçisiyiz, sahibiyiz. En ufak sıkıntısında biz sahip çıkıyoruz mahalledeki insanlara, cenazeleri olduğu zaman yine biz gidiyoruz. Bu zincir marketlerin gerek sahipleri, gerekse çalışanları bunların ne cenazelerine gidiyor, ne düğünlerine gidiyor. Ne acı günlerinde ne tatlı günlerinde yanlarında. Mahallenin esnafı mahalle sakinlerinin devamlı yanında. O yüzden mahalle sakinleri ve Alanya’da yaşayan insanlardan ricamız, istirhamımız mahallelerindeki esnaflarına sahip çıkmak zorundalar” dedi.
‘MAHALLE ESNAFIMIZA SAHİP ÇIKALIM’
Daha önce bu marketin yolunun kapalı olduğunu söyleyen Yenialp, “O zaman böyle bir zincir market gelmiyordu. Buraya sahip çıkan yine bizim esnafımızda, bizim bakkalımızdı, bizim butiğimizdi bu sokağa sahip çıkan. Ama bu sokağın içerisine yol açılınca hemen zincir gibi mantar gibi bir tane daha zincir market türemiş durumda. Bizim burada yaşayan insanlardan ricamız, istirhamımız bu yerel esnafa sahip çıkmaları. İşte burada da bu üyemiz bu kardeşimiz bir kampanya düzenlemiş. 3 ekmek alana 1 tane ekmeği hediye ediyor. Onun yanında sularda indirime gitmiş. Dolayısıyla bizim halkımızdan, istirhamımız mahalledeki esnafına sahip çıkması” diye konuştu. 
‘HÜKÜMET ÇALIŞMA YAPMALI’
Alanya’da zincir market sayısının 158’e ulaşmasının ardından herhangi bir limit çalışması yapılıp yapılmayacağı ile ilgili de konuşan Yenialp, “Bununla ilgili limit çalışmasından ziyade Ankara’daki merkezi  hükümetin bunlarla ilgili bir çalışma yapması lazım. Yani yerel yönetimin bunlarla ilgili yapabileceği bir şey yok. Bununla ilgili daha önceki yıllarda bizim bir girişimimiz oldu. Otopark zorunluluğu getirmeye çalıştık ve getirdik ama ruhsatı vermediğimiz zaman da idari mahkemeye dava açıyorlar ve bunu kazanarak yine açıyorlar. Bu marketleri bu zincirleri açıyorlar, bu cepleri açıyorlar. Merkezi hükümet bir çalışma yaparsa bunlara otopark zorunluluğunu onlar getirirse, metrekare zorunluluğu getirirse, çalışma saati zorunluluğu getirirse bu defa mahalle esnafları ve yerel esnaflar nefes alır diye düşünüyoruz” dedi. – Mert CANTÜRK 
Son Güncelleme: 20.10.2017 20:47
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner81