YÜKSEK LİSANS TEZİNDE 4 ÖNEMLİ KURAL

Yüksek lisans çalışmaları daha ileri seviyede akademik bir bilgi deneyim ve tecrübe isteyen çalışmalar arasında yer almaktadır.

YÜKSEK LİSANS TEZİNDE 4 ÖNEMLİ KURAL

Yüksek lisans çalışmaları daha ileri seviyede akademik bir bilgi deneyim ve tecrübe isteyen çalışmalar arasında yer almaktadır.

17 Nisan 2018 Salı 20:20
YÜKSEK LİSANS TEZİNDE 4 ÖNEMLİ KURAL

Yüksek lisans çalışmaları daha ileri seviyede akademik bir bilgi deneyim ve tecrübe isteyen çalışmalar arasında yer almaktadır. konusunda özellikle yüksek lisans ve sonrası çalışmalarda artık daha deneyimli ve profesyonel bir çalışma gerçekleştirmek gerekir. Özel tez merkezleri ise başarılı bir şekilde profesyonel ekipleri ile birlikte çalışmalarını gerçekleştirerek hizmet vermektedir. Yüksek lisans çalışması konusunda en önemli etkenlerden birisi de zaman unsurudur. Yüksek lisan tezi hazırlamakta olanlar genel olarak iş hayatında olduklarından ötürü tez çalışmalarını yeterli zamanı ayıramazlar. Bu konuda ise sigma tez merkezi destek olmak ve çalışmaların zamanında tamamlanması amacıyla profesyonel kadrosuyla hizmet vermektedir. Yüksek lisans tezine başlamadan önce ilk belirtilmesi gereken konu seçimidir. Tez çalışma konusu olarak sizlere Sigma tez yardımcı olmaktadır. Tez çalışmaları ile ilgili olan birkaç konu belirlenerek tez yapacak kişiye bildirilmektedir. Tez çalışmasının konusu ile ilgili olarak danışmanınızdan onay alacağınızı bilerekten taslak çalışmasına geçiyoruz. Veyahut tez çalışma konusunu kendiniz belirlemeniz halinde ise ve bu konuda danışmanınızdan onay aldıktan itibaren tez konusu ile birlikte gerekli olan detayları bizlere bildirebilirsiniz.

Tez Taslağının Oluşturulması

Tez konusunun belirlenmesi ile birlikte tez taslağının oluşturulması gereklidir. Araştırma metotları olarak taslakta kısa ve öz bilgilere yer verilir. Tez taslağında ise;

  • Çalışma konusu
  • Araştırma metodu
  • İçindekiler
  • Kaynakça bölümleri yer alır.

Tez çalışmasında kullanabilmek adına geçici bir şekilde kaynakça oluşturulabilir. Çalışma içerisinde yerli ve yabancı kaynakları gösteren ve taslağın son bölümüdür. Bu konuda size yardımcı olabilir.

Çalışma Konusunun Belirlenmesi

Çalışma konusu belirlenirken eğer bu işi severek ve isteyerek gerçekleştirmek istemekte iseniz daha çok ilginizi çeken konular üzerinde durmanız gereklidir. Tez konusu seçilirken çok dikkatli davranılmalı ve uzun bir zaman dilimi gerektiği için eğer ilginizin olmadığı ve hoşlanmadığınız bir konu seçer iseniz bu uzun süreç içerisinde severek ve isteyerek çalışma gerçekleştiremeyeceğinden dolayı sıkılacak ve verimli çalışma gerçekleştiremeyeceksiniz. Tez için çalışılmak istenen konu iyi düşünülmelidir. Bu belki sevilen bir yazar, bir teori konusu olabilir. Yazılacak olan konunun daha öteye taşınabilmesi konusunda fikir üretebilecek kapasiteye sahip olduğunuzdan emin olunuz.

Tez Yazma Aşaması

Tezin taslak kısmı oluşturulduktan sonra danışman tarafından kontrol edilir ve olumsuz bir geri bildirim alınması halinde taslak danışmanın istediği biçimde tekrar oluşturulmalıdır. Olumlu oluncaya kadar bu süreç devam eder. Genel olarak tez taslakları ilk seferde kabul edilse de bazen bazı pürüzler çıkabilir. Olumlu bir geri bildirim sonucunda ise çalışmada yazma aşamasına geçilir. Tez yazımı profesyonel bir şekilde başlangıçtan sonuna kadar tez yazım kurallarına göre hareket edilerek yazılmalı ve acele edilmemelidir. Hatta yazarken arada danışmana giderek kontrol ettirmekte fayda vardır. Tez yazımına başlar iken detaylı bir şekilde bilgi kirliliği bulunmayan yerlerden kaynak taraması ve literatür çalışmasının yapılması gereklidir. Neyin ne zaman yazılacağı konusunda ise kendinize bir takvim belirleyiniz. Bu takvim sizin için yazma konusunda plan niteliği taşıyacaktır. Eğer çalışma takvimine göre hareket etmez iseniz çalışma güdünüz de azalma meydana gelir. Bu sebepten dolayı kendinizi zora sokmanıza gerek yoktur. Yazma aşamasında önemli bir konu ise her gün az da olsa yazmaya özen gösterilmesi gerekir. Yazma olayını eğer aksatır ve ileri tarihe atar iseniz arada geçen zaman sürecinde yazmaktan soğuyabilirsiniz. Kendinizi her gün gün içerisinde yapmanız gereken bir iş olarak düşünerek yazmayı gerçekleştirmelisiniz. Yazarken ara vererek yazmaya gayret gösteriniz. Arka arkaya birden hepsini yazacağım diye kendinizi zorlamanıza gerek yok. Yarım saat yazarsınız bir çay molası verirsiniz veya dışarı çıkar gezer gelirsiniz ve sonrasında ise devam edersiniz. Bu ise sizin performansınızı artıracaktır. Temiz ve akademik bir metin elde edilmesi için yavaş yavaş ve yazdıklarınızı okuyarak ve gözden geçirerek yazma işlemini gerçekleştirmenizde büyük fayda vardır. Hatta yazdıklarınızı bir arkadaşınıza veya yakınınıza okutun ve onların da fikrini alın. Yazılar anlaşılır mı ve sade bir dil ile mi ifade edilmiş, akademik özellik taşıyor mu taşımıyor mu çok mu abartılı olmuş bunları gözden geçirmeniz ve başkalarının fikrini almanız da son derece büyük etkendir.

Tez Yazımı Sonrasındaki Süreç

Tez yazımı sürecindeki son aşama ise tez yazımı sonrasındaki süreçtir. Sizden okulunuz tarafından bir tez yazım formatı talep edilir. Hazırlanana çalışma tez formatına uygun bir şekilde düzenlenerek son halini alır. Son yapılması gereken ise tez çalışmasının ciltlenerek sunum çalışmasına geçilmesi olacaktır.

Son Güncelleme: 18.04.2018 20:31
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner81