Bir TÜBİTAK projesi daha

Alanya Alaaddin Keykubat Üniversitesi (ALKÜ) Mühendislik Fakültesi’nin kazandığı TÜBİTAK projesi çalışmaları Parkinson hastalarına umut olacak.

Bir TÜBİTAK projesi daha

Alanya Alaaddin Keykubat Üniversitesi (ALKÜ) Mühendislik Fakültesi’nin kazandığı TÜBİTAK projesi çalışmaları Parkinson hastalarına umut olacak.

01 Ağustos 2018 Çarşamba 21:40
Bir TÜBİTAK  projesi daha

Alanya Alaaddin Keykubat Üniversitesi (ALKÜ) Mühendislik Fakültesi Genetik ve Biyomühendislik Bölümü Öğretim Üyesi Dr. Öğr. Üyesi Muhammet Ay tarafından hazırlanan “Bazı Fenolik Bileşenlerin Mitokondriyal Biyogenez Üzerine Etkilerinin Değerlendirilmesi ve Olası Anti-Parkinson Etkilerinin Moleküler Mekanizmalarının Ortaya Çıkarılması” başlıklı proje TÜBİTAK 3501-Kariyer Geliştirme Programı kapsamında desteklenmeye değer bulundu. 3 yıl sürecek olan projeye 225 bin TL bütçe verildi.  Proje kapsamında Parkinson hastalığının klinik öncesi ve klinik çalışmalarında test edilebilecek umut vadeden yeni nörokoruyucu ilaç adayları belirlenecek.
ALKÜ Rektörü Prof. Dr. Ahmet Pınarbaşı, proje hakkında bilgilendirme yapması için Proje Yürütücüsü Dr. Öğr. Üyesi Muhammet Ay’ı makamında kabul etti. Sunumda, ALKÜ Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hasan Güneş de hazır bulundu. Sunumun ardından Ay’ı tebrik eden Rektör Pınarbaşı,  “Üniversitemiz hem eğitim-öğretim, hem de bilimsel faaliyetler bakımından büyük aşamalar göstermeye devam diyor. Daha önce Tıp Fakültesi ve Mühendislik Fakültesinden öğretim üyelerimizin kazandığı 4 TÜBİTAK projesi devam ediyor. Proje sayıları gittikçe artacaktır. Çünkü kaliteli hocalarımız özveri ile çalışmalarını sürdürüyorlar. Ben de hocamız Dr. Öğr. Üyesi Muhammet Ay’ı tebrik eder, başarılarının devamını dilerim” diye konuştu.
ALKÜ Mühendislik Fakültesi Genetik ve Biyomühendislik Bölümü Öğretim Üyesi ve Projenin yürütücüsü Dr. Öğr. Üyesi Muhammet Ay’ın proje ekibinde ayrıca, ALKÜ Tıp Fakültesi Fizyoloji Anabilim Dalı’ndan Dr. Öğr. Üyesi İshak Suat Övey,  ALKÜ Tıp Fakültesi Tıbbi Farmakoloji Anabilim Dalı’ndan Dr. Öğr. Üyesi Erkan Maytalman ve ALKÜ Genetik ve Biyomühendislik Bölümü’nden Dr. Öğr. Üyesi Aslı Giray da görev alacak. Ayrıca proje kapsamında, 1 adet doktora öğrencisine de bursiyer olarak proje süresince burs verilecek.

PARKİNSON HASTALIĞINA YENİ İLAÇ ADAYLARI KEŞFEDİLECEK
TÜBİTAK 3501 projesi hakkında bir açıklama yapan ALKÜ Mühendislik Fakültesi Genetik ve Biyomühendislik Bölümü Öğretim Üyesi ve projenin yürütücüsü Dr. Öğr. Üyesi Muhammet Ay, “Parkinson hastalığı, 60 yaş üzerindeki insanların yaklaşık %1’ini etkileyen kronik bir nörodejeneratif hastalıktır. Parkinson hastalığında gözlenen dopaminerjik dejenerasyonun altında yatan patolojik mekanizma hala belirsizliğini korusa da, aşırı derecede deneysel kanıt hasara uğramış mitokondriyal biyogenezden kaynaklanan mitokondriyal disfonksiyonun nörodejeneratif sürecin önemli bir parçası olduğunu öne sürmektedir. Bu nedenle, mitokondriyal biyogenezin aktivasyonunu sağlayacak yeni doğal bileşenlerin belirlenmesi Parkinson hastalığı için yeni tedavi stratejileri geliştirmek için çok önemlidir. Proje kapsamında belirlenecek olan nörokoruyucu yeni ilaç adaylarının sonraki projelerde Parkinson hastalığının klinik öncesi ve klinik çalışmalarında test edilmesi hedefliyoruz. Yaptığımız çalışmalarda daima bizlere destek olan Sayın Rektörümüz Prof. Dr. Ahmet Pınarbaşı ve Mühendislik Fakültesi Dekanımız Sayın Prof. Dr. Hasan Güneş’e teşekkür ederim” şeklinde konuştu.
ALKÜ Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hasan Güneş de, Proje yürütücüsü Dr. Öğr. Üyesi Muhammet Ay’ı tebrik etti.


 

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner81