Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu açıkladı

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, "Bugün Rusya'da gerçek olmayan söylemler ve haberler var. Gün olur sorunlar çözülür ama halklar arasına ektiğiniz nifak tohumları uzun süre devam edebilir.

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu açıkladı

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, "Bugün Rusya'da gerçek olmayan söylemler ve haberler var. Gün olur sorunlar çözülür ama halklar arasına ektiğiniz nifak tohumları uzun süre devam edebilir.

05 Aralık 2015 Cumartesi 13:35
Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu açıkladı
 Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, "Bugün Rusya'da gerçek olmayan söylemler ve haberler var. Gün olur sorunlar çözülür ama halklar arasına ektiğiniz nifak tohumları uzun süre devam edebilir. O yüzden herkes sorumlu davranmalıdır" dedi.

Alanya'da yaşayan Rus vatandaşlarla kahvaltıda bir araya gelen Bakan Çavuşoğlu, bugünlerde Rusya ile hiç arzu etmedikleri bir gerginliğin yaşandığını belirterek, bu gerginliği aşacaklarını ve ilişkileri daha ileriye götüreceklerine inandıklarını ifade etti.

 Çavuşoğlu, şunları söyledi:

"Ama tabi bunun için her şeyden önce aramızdaki diyaloğun devam etmesi lazım. Dostum Sergey Lavrov ile Belgrad'da çok faydalı bir görüşme yaptım. Tüm konuları pozitif atmosferde medeni bir şekilde konuştuk. Tabi ki farklı düşüncelerimiz var ama farklılıkları azaltmak için de konuşmaya devam etmek lazım. Bunu yaparken de samimi ve dürüst olmalıyız. ve her şeyden önce gerçek olmayan şeyleri Rus ve Türk halkına söylememiz lazım, yalan söylememiz lazım. Bugün Rusya'da gerçek olmayan söylemler ve haberler var. Gün olur sorunlar çözülür ama halklar arasına ektiğiniz nifak tohumları uzun süre devam edebilir. O yüzden herkes sorumlu davranmalıdır."

Türkiye'yi yönetenlerin ve Türk medyasının Rusya'ya karşı bir karalama kampanyası başlatmadığını vurgulayan Çavuşoğlu, gerekli cevabı vermenin de görevleri olduğunu anımsattı.

"Rusya en önemli ikinci ticaret ortağımız"

Bu gerginliğin halklara yansıtılmaması gerektiğini belirten Bakan Mevlüt Çavuşoğlu, "Dostum Lavrov'a da söylediğimi gibi Rusya Federasyonu'nda yaşayan Türk vatandaşları kötü muamelelere maruz kaldı. Lavrov da bunu kabul etti ve bunların tekrar edilmemesi için ilave tedbir alacağını söyledi" dedi.

Gerginliğin en kısa sürede giderilmesini isteyen Çavuşoğlu, Rusya'nın sadece bir komşu olmadığını çok önemli bir ortak olduğunu kaydetti.

Rusya ile aralarında sadece dostane ve güçlü bağlar olmadığını ifade eden Çavuşoğlu, "Rusya ile gerçekleştirdiğimiz ve gerçekleştireceğimiz çok önemli projeler var ve Rusya en önemli ikinci ticaret ortağımız. Dolaysıyla bu sorunların aşılması için diplomasi kanallarının açık olması lazım ve gerçek dışı söylemlerden de uzak durmamız lazım" diye konuştu.

Antalya'da, Alanya'da uzun süredir yaşayan Rus vatandaşların bulunduğunu aktaran Bakan Çavuşoğlu, ilçede yaşayan veya turist olarak gelen her Rus vatandaşının mutlu olduğunu bildirdi.

Halkların önüne bu kadar engel konulmasını doğru bulmadığını ifade eden Çavuşoğlu, halklar arasında gerçekleşen ticaretin de önüne set koymamak gerektiğini vurguladı.

"Birbirimizin sınırlarına saygı duymalıyız"

Türkiye'de yaşayan ve tatillerini geçiren Rus vatandaşlarının şimdiye kadar hiçbir sorunla karşı karşıya kalmadığını anımsatan Çavuşoğlu, şunları kaydetti:

"Sizleri her zaman dostumuz, gelen turistleri de misafirimiz olarak ağırladık. Fakat hava sahasına giren uçakları da misafir olarak görmemiz doğru değil. Birbirimizin sınırlarına saygı duymalıyız. Rusya ekimden bu yana Türk hava sahasını 4 kez ihlal etti. Putin bundan dolayı iki kez özür diledi. Neden özür diledi, hata yaptığı için ama 24 Kasım'da bizi üzen olayda bu hata tekrarlandı. Hem de tüm uyarılarımıza rağmen. 5 dakika içerisinde 10 defa Rus uçakları geriye dönülmesi içi uyarıldı. Esasen uyarı yapılırken, Rus uçağı olduğu da belli değildi. Çünkü 10 uyarıya rağmen, uçaklardan bir cevap gelmedi. Biz bunların tüm kayıtlarını, bilgilerini askeri kanallardan Rus yetkililerine verdik."

Bakan Çavuşoğlu, bu tür olayların bir daha yaşanmamasını temenni ederek, "Biraz önce söylediğim gerçekleri tüm dünya teyit etti. İşte bu gerçekler üzerinde her şeyi konuşarak sorunları aşmak istiyoruz, tırmandırmak istemiyoruz" dedi.

"Benin en yakın komşularım Rus dostlarım"

Şu anda Rusya'da duygusallığın hakim olduğunu ve bunun da geçeceğini düşündüğünü anlatan Çavuşoğlu, ne olursa olsun halkların bundan etkilenmesini istemediklerini vurguladı.

Türkiye'de yaşayan ve tatile gelen Rusların güvencesinin tüm Antalya ve Türkiye halkı olduğunu ifade eden Çavuşoğlu, "Ben de Alanyalıyım ve benin en yakın komşularım Rus dostlarım. İçlerinde siyasetçi de iş adamı da basından da arkadaşlar var. ve tekrar söylüyorum, inşallah her şey çok daha iyi olacak" diye konuştu.

Rus Dili Konuşanlar İşbirliği ve Dayanışma Derneği (ARDİD) Başkanı Anjelika Anzhela ise Alanya'da ve Türkiye'de Rus dili konuşanların dost ve komşu olduğunu, küs olamayacaklarını kaydetti.  

Alanya'nın güzel havasında güzel yaşamaya devam etmeleri gerektiğini kaydeden Anzhela, "Son zamanlarda Rus-Türk gerginliğinde bize düşen mesajlar da var. Tekrar söylemek lazım, biz kardeşiz, biz ayrılamayız. Biz güzel yaşamaya devam edeceğiz. Kötü düşünmeyelim. Hükümetimize, Dışişleri'ne, Başbakan'a, Cumhurbaşkanı'na güvenelim. Bugün nasıl bir aradaysak ömür boyu sürsün" değerlendirmesinde bulundu.

Kahvaltının ardından Rus vatandaşların büyük ilgisiyle karşılaşan Bakan Çavuşoğlu, fotoğraf çektirerek, sohbet etti. Çavuşoğlu, bir Rus bebeği de kucağına alarak sevdi.
Son Güncelleme: 05.12.2015 13:38
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner81