Budak önce övdü, sonra eleştirdi

Budak önce övdü, sonra eleştirdi

16 Ağustos 2017 Çarşamba 21:04
Budak önce övdü, sonra eleştirdi
CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Antalya Milletvekili Çetin Osman Budak, işsizlik rakamlarını değerlendirdi. İşsiz sayısının  bir önceki yılın aynı ayına göre 330 bin artarak 3 milyon 225 bine çıktığını, işsizlik oranının da yüzde 10.2 olarak gerçekleştiğini belirten Budak, kampanyalara rağmen işsizlik oranının hala çift hanelerde olduğuna dikkat çekti. Genç işsizlik rakamlarında bir iyileşme görülmediğine dikkat çeken Budak, “AKP’nin tüm çabalarına, çerçevesi sürekli genişleyen istihdam kampanyası, prim ertelemeleri, 250 milyar TL’ye kadar ulaşan Kedi Garanti Fonu destekleri ve 25 milyar TL’yi aşan bütçe açığına rağmen, işsizlik hala çift hanelerde. Geniş işsizlik rakamı ise 6.5 milyon düzeyinde. Ayrıca teşviklerin gençlere iş yaratmadığı görülüyor. İşsizlik oranı bir önceki aya göre yüzde 10.5’ten 10.2’ye gerilerken, genç işsizlik oranı yine 19.8’de kalmıştır. Hatta genç kadınlarda işsizlik yüzde 24.6’dan, yüzde 25’e çıkmıştır. Her 4 genç kadından biri işsizdir.  Bu kadar geniş teşviklere, kredi pompalanmasına rağmen, işsizlik tek haneye inmemiş, gençlere iş yaratılamamıştır. İşsizlikte kalıcı iyileşme OHAL koşullarında mümkün değil. O nedenle kalıcı büyüme için yatırım ve üretim artışını sağlayacak adımlara ihtiyaç var” dedi.
ÇARE YAPILANDIRMA DEĞİL HUZUR 
AKP’nin ekonominin canlanması için özellikle esnaf ve KOBİ’lere yönelik kredileri teşvik ettiğini, bunun sıkıntıları sadece ötelediğini kaydeden Budak, şöyle devam etti: “Gümrük ve Ticaret Bakanı esnafın TESKOMB’a olan borçlarının yapılandırılacağını bir müjde olarak açıklıyor. TESK Başkanı,  ‘bankalar da yapılandırmalı’ çağrısı yapıyor. Ekonomi iyi gitse, yapılandırma ihtiyacı olur mu? Bunlar işlerin iyi gitmediğinin kanıtlarıdır.
KOBİ kredileri 485 milyar TL ile rekor kırıyor aynı zamanda takibe düşen kredi miktarı da takibe düşen esnaf sayısı da rekor kırıyor. 324 bin esnaf takibe düşmüş durumda.  Protestolu senet tutarı 6 ayda 5.8 milyar TL ile rekor kırıyor. Çünkü çarklar dönmüyor, esnaf ödemelerini yapamıyor.
Ne kadar erteleme yaparsanız yapın, huzur ve güven ortamı oluşmadığı sürece işlerin düzelmesi mümkün değil.  Güven ortamının oluşması, Türkiye’nin imajının düzelmesi, yeniden yatırım yapılabilir ülke konumuna gelmesi için demokrasi ve hukuk güvenliği yönünde adım atılması gerekiyor. Adalet ve demokrasi olmazsa yatırım olmaz, üretim olmaz, iş olmaz, istihdam olmaz, refah ve huzur olmaz. Her 5 gençten biri işsiz. Gençlere iş ve aş vermenin yolu adalet ve demokrasidir. Bir an önce OHAL kalkmalı, ekonomi gündeme alınmalıdır.”
Son Güncelleme: 16.08.2017 21:05
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner81