BİL'de yeni sistem anlatıldı

BİL'de yeni sistem anlatıldı

05 Aralık 2017 Salı 20:50
BİL'de yeni  sistem anlatıldı
Bil Alanya Okulları, Akademik Danışman Doç. Dr. Tuncay Akçadağ ile ‘Değişen Eğitim ve Sınav Sistemi’ konulu seminer ile velilerini buluşturdu. Son döneme damgasını vuran TEOG sınav sisteminin değişmesi üzerine soru-cevap şeklinde gerçekleşen ve velilerin sorularını yanıtlayan Akçadağ süreç ile ilgili ayrıntılı bilgi verdi.
 
 
Sınavda adaylara hangi dersten kaç soru sorulacak?
"Önce 60 soru sorulacak demiştik, ancak Üniversite sınavına girerken sorulacak sorular ilişkin her branştan 20'şer soru sorulacak. Tek oturumda yapılacak. Belki 10 dakika ara verilebilir. Tek oturumda 90 soru 135 dakikada sorulacak. İnkılap Tarihi, Din Kültürü derslerinden 10'ar soru sorulacak. Soruların tamamı 8. sınıftan gelecek. Liseye giriş sınavının örnek soruları Aralık ayında yayınlanacak. İsteyen öğrencilerin gireceği liseye giriş sınavı için ücret alınmayacak. Özel okulların da böyle bir uygulaması olmayacak. O yönde karar verdiler."
 
. Üniversiteye giriş ile liselere giriş arasında nasıl bir bağ kurulmuş anlamak mümkün değil. Peki liselere girişte var mı? Aynı cümle de hem belki ara verilebilir deniliyor hem de tek oturumdan söz ediliyor. Artık ne olur kesin karar verilsin! Özel okullar MEB’in yapacağı sınav için niye para alsınlar ki, madem almıyorlar, kayıtlarda da alınmasın. Eğer ille de üniversite sınavı örnek alınacaksa, sınav gibi yerleştirme işlemi de, özel, devlet, ortak tercih, merkezi olsun.
 
SINAVA KİMLER GİREBİLECEK? 
 
"Bizim sistemimizde sınav zorunlu olmayacak, isteyen girecek. Sadece yüzde 10'luk bir bölümü girmiş olacak. Öğrenci sayısı yüzde 10'a tekabül eden bir okul kontenjanı sınava ayrılmış olacak. Proje okulları olan okullar bunlar. Bu okullar vardı zaten. Yüzde onluk kapsam içine giren okullar her yıl güncellenecek."
 
-       Görünen o ki, hala kontenjan ile sınava girecek aday sayısı karıştırılıyor! Adayların yüzde 10’una yetecek kadar, proje okullar kontenjanından söz ediliyor. Sınava girecek aday sayısı ise yarım milyonu bulabilir.
 
ADRESE DAYALI KAYIT SİSTEMİ NASIL OLACAK? 
 
"Sınav sistemi dışında herkes kendi mahallesindeki istediği okul gidebilecek. Bundan sonra farklı akademik düzeydeki öğrenciler de başarı gösterebilecek. Bu sene bu seviyede 1 milyon 180 bin öğrencimiz var. Bu sayı ilk yıl biraz daha fazla olabilir. Başarıyı yakaladığında çocuklar sistemin rahatlığı anlaşılmış olacak. İlkokuldan ortaokula geçiş var mı? Yok. Aynı sistemi ortaokuldan liseye yapılacak dendiğinde herkes şüphede kalıyor. Özel okullar kamunun okullarından daha iyidir gibi bir anlayış var bu doğru değildir. Şu anda ilkokul kayıtlarımız adrese dayalı sisteme göre yapılıyor. Konut satışlarına yansıma gibi bir şey olabilir mi? 18 milyon öğrencimizden okula göre bir adres değişikliği yüzde biri geçmez. Üniversiteye gitmeden önce dahi meslek sahibi olsun diyenler var, Anadolu lisesi, Sosyal bilimler lisesi, Spor lisesi  gibi liseler var. Bunlar dikkate aldığımızda kapasitemiz arzın üstünde kalıyor. 1 milyon 200 bin adayımız var ve onun üzerinde kapasitemiz var. Kimse açıkta kalmayacak. Bir veli evladını imam hatip’e göndermiyorsa biz öyle bir kayıt yapmayacağız. " 
 
-        İstediği liseye giremeyen öğrenci için açık lise dışında nasıl bir alternatif söz konusu. Bu konuyu biraz daha açıklık getirilirse, yürekler ferahlayacak ve sınava başvuru azalacaktır.
 
 
AÇIK UÇLU SORULAR OLACAK MI? 
 
Açık uçlu soru olmayacak. Ancak toplumda şöyle bir algı var, bunun değerlendirmesini objektif olarak yapabilmek mümkün değil. Dolayısıyla yeni bir tartışmaya yol açmamak için açık uçlu soru olmamasına karar verdik. PISA Direktörü birçok şey söyledi: “Açık uçlu sorular olmalı, öğrenciler sorulara kendi bakış açısıyla cevap verebilsin diye.” Eğitimin ölçme sistemi açık uçluyu gerektirir. Ancak tartışmalara yol açmamak için açık uçlu sormayacağız. Biz aslında MEB olarak açık uçlu sorulara hazırdık, öğretmenlerimiz ve değerlendiricilerimizi bu doğrultuda eğitmiştik.
 
-       MEB bir şey yapıyorsa arkasında durmayı artık öğrenmelidir. Sürekli olarak karar değiştirirse, inandırıcılığı kalmaz. Hatada ısrar etmek elbette doğru değil. Ama hala bir şeyin doğruluğuna inanıyorsa, toplumu da buna inandırmalıdır. Yok eğer daha baştan inanılmıyorsa, neden getirildi, neden bu tartışma başlatıldı?
 
TERCİHLİ SİSTEMİ NASIL İŞLEYECEK? 
 
"İl müdürlüklerimizin başkanlığında komisyonlar oluşturuldu. Büyük illerde daha geniş çalışma yapılacak. Öğrencilerimizin tercihinde bir çalışma yapılacak. İmam Hatip mi? Anadolu Lisesi mi? Bu sistem vatandaşımızın yabancı olduğu bir sistem değil. Öğrencimizin kendi muhitinde çok daha başarılı olabileceği bir sistem olacaktır bu. Kontenjan fazlası var mı? Süreç içinde iyi bir yönlendirme yapılırsa sıkıntı olmayacak. Özel okullar için 300 bin öğrencimize destek oluyoruz. Geçen yıl bin 779 özel okul açıldı bunu da belirtmek istiyorum. Hiçbir öğrencimiz açıkta kalmayacak. Okul başarı puanı alınmayacak. Hangi eve hangi okul yakın ona bakılacak. Özel yetenekle alan okullar eski standartlara göre öğrenci kaydına devam edecek. 81 Güzel Sanatlar Lisesi var. Sosyal Bilimler Lisesi 93 tane var. Bu okulları da öğrencilerimiz eskisi gibi tercih edebilir."  
 
-       Yine karma karışık bir açıklama. Çok göreceli ve içinden çıkmak mümkün değil. Sosyal bilimler liseleri tercih sisteminin dışında mı kalacak yoksa merkezi olarak mı öğrenci alacak?
 
-       100 binin üzerinde öğrencinin bu yıl açık liseye gittiği söyleniyor. Peki sizce, keyiften mi gittiler? Kim açık lisede okumak ister ki, istese bile devlet onu neden örgün eğitime yönlendirmez ki?
“Eğer yeni bir sistem getirilecekse, bunun bir tartışma ve uyum süreci olmalıydı” diyen AKÇADAĞ, her okulun kendi sınavını yapması gibi seçeneklerin fırsat eşitliğine ağır darbe indireceği tehlikesine de dikkat çekiyor. Eğitim politikalarının uzun vadeli perspektiflerle ve yalnızca akademik başarıyı değil çocukların mutluluğunu da hedef alarak oluşturulması gerektiğinin altını çizen Doç.Dr. Tuncay AKÇADAĞ, “Şimdi yeni sistem muhtemelen hiç denenmeden, pilot uygulamalar yapmadan doğrudan uygulamaya geçecek. Bu da sürekli değişen bir sistemin içinde bocalayan çocukları daha da mutsuz ve huzursuz kılacak” diyerek sözlerini tamamladı.
 
Son Güncelleme: 05.12.2017 20:55
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner81