Alanya'da çöpten elektrik üretiliyor

Büyükşehir Belediyesi'nin tarafından 'Çöp Altındır' sloganıyla yaptığı Kızıllı Entegre Atık Değerlendirme Tesisi'nde çöpten elektrik üretiliyor.

Alanya'da çöpten elektrik üretiliyor

Büyükşehir Belediyesi'nin tarafından 'Çöp Altındır' sloganıyla yaptığı Kızıllı Entegre Atık Değerlendirme Tesisi'nde çöpten elektrik üretiliyor.

16 Ocak 2019 Çarşamba 21:14
Alanya'da çöpten elektrik üretiliyor

135 bin ailenin tükettiği elektrik, Antalya'nın çöpünden üretiliyor. Türkiye'nin en çevreci projelerinden biri olan tesiste yılda 800 bin ton evsel katı atık en yeni geri dönüşüm ve imha teknolojisiyle sağlıklı bir şekilde bertaraf ediliyor. Tam otomasyonlu tesis alanında; mekanik ayrıştırma ve geri dönüşüm tesisi, ileri mekanik, biyolojik veya termal işlem ve teknolojilerini kullanan geri kazanım tesisi, enerji üretim tesisleri, düzenli depolama tesisi, tıbbi atıkların toplanması taşınması ve bertarafına yönelik tıbbi atık sterilizasyon tesisi, atık pil geçici depolama alanı ve diğer üniteler bulunuyor.
METAN GAZI DOĞAYA BIRAKILMIYOR
Antalya, çöpün dönüştürüldüğü tesiste, metan gazı ise atmosfere bırakılmıyor. Gazdan elektrik elde ediyor. Tesis sayesinde 1 yıl içinde büyük ölçüde metan ve karbondioksit içeren 131 milyon m3 biyogaz atmosfere salınmak yerine depolanıp elektrik enerjisine dönüştürülüyor. Vahşi depolama sahalarından düzenli depolama sahalarına geçiş ile çöp döküm sahalarında meydana gelen metan patlamalarına ve yangın gibi çevreyi, doğayı kirletici doğal afetlerin önüne geçiliyor.

'ANTALYA RAKİPLERİNİ GEÇTİ'
Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel, Antalya'nın altyapı ve çevreci yatırımları ile dünyanın birçok metropolünden daha fazlası olan bir şehir haline geldiğini belirterek, "Çöp altındır dediğimiz Antalya'da çöp artık elektriğe dönüşüyor. Eskiden Antalya'da bir poyraz estiğinde Kepez üstünden kente çok ciddi çöp kokusu gelirdi. Bunlar bitti kayboldu. Bunları unutuyoruz. Şimdi bırakın o kokulardan kurtulmayı, o çöpten artık enerji üretiyoruz. Ayrıca Alanya'da da çöpten elektrik üretir hale geldik. Bu tesisler dünyadaki, Avrupa'daki birçok gelişmiş şehirlerde yok. Antalya rakiplerini geçti. Antalya bu noktaya geldi" diye konuştu.
 

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner81