Sera Yatırımcıları ve Üreticileri Birliği Derneği (SERA-BİR) Yönetim Kurulu Başkanı Müslüm Yanmaz’ın ev sahipliğinde gerçekleştirilen çalıştaya yönetim kurulu üyelerinin yanısıra Batı Akdeniz İhracatçılar Birliği (BAİB) Yönetim Kurulu Başkanı Hakkı Bahar, Akdeniz Üniversitesi Bitki Koruma Fitopatoloji Ana Bilim Dalı Başkanı Prof.Dr. Hüseyin Basım, dezenfektan firmaları, tarım makineleri firmaları, sera iç dizayn firması, fuar firması ve davetliler katıldı.
Çalıştayın açılış konuşmasını yapan SERA-BİR Yönetim Kurulu Başkanı Müslüm Yanmaz, gündemi değerlendirdi. Yanmaz, “2019 yılı çalıştayımızda özellikle son 10 günde sıkça konuşulan seracılık faaliyetlerimizi değerlendiriyoruz. Son dönemde yaşanan fiyat değişiklikleri, toptancı halleri, aracılar, tanzim satış mağazalarının etkileri, hal yasasındaki değişikliğin üreticilere yansıması, ziraat bankası kredileri, seracılıkta zararlılarla mücadele, Jeotermal kullanımının etkileri, Rusya ihracatı ve yeni ihracat pazarları en önemli konularımız arasında. SERA-BİR ailesi olarak yapmış olduğumuz çalışmalarla ses getirmekteyiz. Yaklaşık 11 bin dönüm topraksız kültür seracılığın 8 bin 500 dekarı kapsayan bir sivil toplum kuruluşuyuz. Bu sivil toplum kuruluşunda 4 bin 500 dekarda jeotermal enerjiyle ısıtma yapıyoruz. Diğer kalan 4 bin dekarda da kömürle ve doğalgazla ısıtma yapıyoruz. Ürünlerimizin yüzde 65-70’ini başta Rusya olmak üzere Avrupa ülkelerine ihracat yapıyoruz. Genelde salkım domates üretiyoruz. Ve bu ürettiğimiz ürünler arılı sistemde sağlıklı, kimyasal ilaç kalıntısı olmadan iyi tarım uygulamaları ile yetiştirdiğimiz ürünler. Tarlada yetiştirilen domateslerden daha sağlıklı domatesler yetiştiriyoruz” dedi.
“VATANDAŞA UYGUN FİYATLI ÜRÜN VERİLMESİ KONUSUNDA HÜKÜMETİN YANINDAYIZ”
“DOMATES ÜRETİMİNDE DÜNYA DÖRDÜNCÜSÜYÜZ”
Başkan Müslim Yanmaz’ın konuşmasının ardından tedarik ve destek firmaları yaptıkları konuşmalarda seracılığın gelişmesi yönünde yaptıkları çalışmaları değerlendirdi. Batı Akdeniz İhracatçılar Birliği (BAİB) Yönetim Kurulu Başkanı Hakkı Bahar’ın ihracat değerlendirmelerinin ardından çalıştayın son konuşmacısı olan Akdeniz Üniversitesi Bitki Koruma Fitopatoloji Ana Bilim Dalı Başkanı Prof.Dr. Hüseyin Basım, seracılıkta yaşanan hastalıklar ve mücadeleleri ile ilgili önemli bilgiler verdi ve soruları cevapladı. Türkiye’de en fazla üretimi yapılan ürünün domates olduğunu ve örtü altı ve açık alanda toplamda da 13 milyon ton domates üretildiğini, dünyada ise bu üretimle Çin, Hindistan ve Amerika’nın ardından dördüncü sırada olduğumuzu belirtti.
Çalıştayın ardından katılımcılar Manavgat'ta bulunan Hatipoğlu Seracılığa ait seraya giderek yeni domates türleri ile ilgili inceleme yaptı.