Antalya Yüksek İstişare Kurulu Torosların zirvesinde toplandı

Antalya Valisi Münir Karaloğlu Antalya Yüksek İstişare Konseyi (AYİK) üyeleri ile Akseki'de incelemelerde bulundu. Akseki'nin tarihi Sarıhacılar Köyün'de başlayan program Konsey'in İbradı'nın Ormana Mahallesinde gerçekleştirdiği toplantı ile son buldu.

Antalya Yüksek İstişare Kurulu Torosların zirvesinde toplandı

Antalya Valisi Münir Karaloğlu Antalya Yüksek İstişare Konseyi (AYİK) üyeleri ile Akseki'de incelemelerde bulundu. Akseki'nin tarihi Sarıhacılar Köyün'de başlayan program Konsey'in İbradı'nın Ormana Mahallesinde gerçekleştirdiği toplantı ile son buldu.

20 Kasım 2017 Pazartesi 13:46
Antalya Yüksek İstişare Kurulu Torosların zirvesinde toplandı
 
Vali  Münir Karaloğlu,  Antalya'da 2015 yılında kurulup kentin genel sorunlarının ele alındığı ve çözüm önerilerinin sunulduğu bir platform olan AYİK ile ilk defa aylık toplantısını kent merkezi yerine  Antalya'nın en ücra köşelerinden biri olan  İbradı İlçesi'ne bağlı  Ormana'da düzenledi. Vali  Münir Karaloğlu, Büyükşehir Belediye Başkanı  Menderes Türel, AYİK Başkanı Hasan Akıncıoğlu ve AYİK üyelerinin katıldığı toplantı öncesi heyet,  Akseki'nin tarihi değerlerini inceledi.
 
Vali  Münir Karaloğlu ve AYİK üyelerinin ilk durağı  Akseki'nin 800 yıllık tarihe sahip olan Sarıhacılar Mahallesi oldu. Heyet, 1990'lardan sonra yoğun göç nedeniyle neredeyse tamamen yok olma tehdidi yaşarken geçen yıllarda taş duvarların ağaçla takviye edildiği düğmeli evleri incelendi. Ağaç oyma süslemeleriyle bezeli binaların en önemlilerinden tarihi Sarıhacılar Camisi'ni de gezen heyet, Mustafa Kavasoğlu tarafından  Türkiye'nin hemen her yöresinden ve özellikle Yörük yaşamında da kullanılan tarihi değere sahip eşyaların bulunduğu Sarıhacılar FOMGED Müzesi'ni de gezdi.
 
Vali  Münir Karaloğlu Sarıhacılar'daki tarihi ve kültürel değerlere yönelik incelemelerin ardından  Akseki Belediyesi tarafından restore edilen Sarıhacılar Hanı'nın açılışını gerçekleştirdi. Han açılışında konuşan Vali  Münir Karaloğlu, özellikle  Akseki ve  Elmalı'nın mutlaka yerinde görülmesi, gezilmesi gerektiğini belirterek, "Çünkü bu iki ilçenin  Antalya'nın yerel kültüründe, sanatında ve mimarisinde çok önemli iki unsur olduğunu biliyoruz. Ben  Antalya'yı  Elmalı'dan  Akseki'ye bir hilale benzetiyorum. Hilalin iki ucunda,  Antalya'yı kendi kültürüne sabitlediğimiz önemli iki nokta.  Antalya çok göç alıyor ve almaya devam edecek. Bizim  Antalya kültürünü muhafaza edebilmemiz buraları muhafaza edebilmemize bağlı.  Akseki, Sarıhacılar, buraları yeniden ihya etmemiz lazım. Buraları yeniden ihya etmenin yolu da buralara insan nefesinin değmesidir. İnsanın olmadığı hiçbir yerde hayatiyeti devam ettiremezsiniz" dedi.
 
Torosların arkasındaki muhteşem kültür
 
Aksekililer ve  Antalya turizmcisi buralara sahip çıkmazsa buraların yine boş kalacağı uyarısında bulunan  Vali Karaloğlu, "Antalya'nın sadece sahilleri değil,  Toroslar ve Torosların arkasında muhteşem bir kültürümüz, medeniyetimiz ve mimarimiz var. Bunların da en az sahillerimiz kadar değerli olduğunu önce biz bileceğiz. Kalkınma da, tanıtım da yerelde başlar. Eğer biz  Antalya'da yaşayanlara  Akseki, Sarıhacılar,  İbradı,  Ormana'yı tanıtamazsak başkasına da tanıtamayız. Konyalıya, Afyonluya, İstanbulluya, Berlinliye, Parisliye tanıtamayız. Önce biz bileceğiz, biz tanıyacağız, gidip geleceğiz, hareketlendireceğiz ve burada yerel bir ekonomi oluşturacağız ki devamı gelsin" diye konuştu.
 
Tarihi yürüyüş
 
Vali  Münir Karaloğlu, Büyükşehir Belediye Başkanı  Menderes Türel ve AYİK üyeleri tarihi Han'ın açılışından sonra, son yıllarda hem doğa yürüyüşçüleri hem de doğa tutkunu turistlerin büyük ilgi gösterdiği tarihi  İpekyolu üzerindeki antik yollardan Toros yolunda yaklaşık 4 kilometrelik doğa yürüyüşü de gerçekleştirdi. Sarıhacılar'dan başlayan ve döşeme taşlardan oluşan tarihi yoldaki yürüyüş  Akseki İlçesi'ne kadar sürdü.
 
Aylık toplantı  Ormana'da
 
Sarıhacılar Köyü'nden  Akseki'ye kadar tarihi Toros yolu üzerinden yürüyen heyet,  Akseki'de Etnografya Müzesi'ni gezdi ve yine restore edilen yöresel binada  Akseki mutfak kültürünün sunulacağı Marla Mutfağı'nın açılışını yaptı.  Akseki'deki gezi ve açılışların ardından heyet, AYİK'in aylık toplantısı için  İbradı İlçesi'ne bağlı  Ormana'ya geçti. AYİK üyeleri,  Ormana'daki butik otel Berberoğlu House'da kent sorunlarını görüştü. 
Son Güncelleme: 20.11.2017 13:47
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner81