Anız yakmayın!

Anız yakmayın!

16 Haziran 2017 Cuma 21:37
Anız yakmayın!
Alanya Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Mehmet Rüzgar, anız yakmanın toprağa ve çevreye zarar verdiğini belirterek vatandaşları uyardı. Müdür Rüzgar, “Bu konuda sıkı kontroller yapılacak. Tüm vatandaşlarımız mağdur olmamak ve çevreyi korumak için anız yakmasınlar” dedi. 
 
Tarımsal üretim sonucunda biçilmiş olan tahılların (buğday, arpa, mısır) toprakta kalan kök ve sap artıklarına anız dendiğini belirten Rüzgar, anız yakmanın toprağa, ormana ve çevreye çok büyük zararları olduğunu vurguladı. Rüzgar yaptığı açıklamada, "Anız yakılması toprağı, su ve rüzgar erozyonuna daha hassas bir duruma getirir. Böylece toprağın fiziksel, kimyasal ve biyolojik özellikleri bozulur ve verimliliği düşer. Toprak, sıcaklığının yükselmesi sonucu toprağın mikrobiyolojik aktiviteleri geriler ve biyolojik denge bozulur. Toprak yapısında ve bitki bünyesinde önemli fonksiyonları olan organik maddeyi azalır. Hasat sonrası tarla ve dikili alanlarda bulunan birçok yaban hayvanlarının yaşam ortamını yok oluyor. Kontrol edilmeyen anız yangınları, komşu tarlalardaki hasat edilmemiş ürünlere, sulama tesisi ve ekipmanlarına, traktörlere, meyve bahçelerine, bunların etrafındaki çitlere, telefon ve elektrik direklerine, civardaki yerleşim yerlerine ve özellikle ormanlara ve ağaçlık bölgelere telafisi olmayan zararlar veriyor” diye konuştu.    
'ÇİFTÇİLER GELECEKLERİNİ YAKIYORLAR'
Dünyanın birçok ülkesinde, 'Toprak işlemesiz tarım' yani, anıza direkt ekim tekniğinin uzun yıllar boyunca geniş alanlarda uygulandığını belirten Rüzgar, anız yakılırken özellikle toprak verimliliğini oluşturan canlıların da önemli miktarda ortadan kalktığını ve anız yakılan yerlerde toprağın tekrar eski haline gelmesi için uzun zamana ihtiyaç duyulduğunu söyledi. Yasak olmasına karşın anız yakan çiftçiler için ciddi oranda para cezaları uygulandığına dikkat çeken Rüzgar, “Çiftçilerimiz tarlalarını yakarak kendi geleceklerini de yakıyorlar. Artık bu alışkanlıktan vazgeçilmesi gerekir. Çiftçilerimiz sap ve samanları bir organik gübre olarak değerlendirsinler. Bunun toprağın havalanmasına ciddi katkıları var. Bu konuda üreticilerimiz daha hassas olsunlar” ifadelerini kullandı.
 
Son Güncelleme: 16.06.2017 21:38
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner81