ALKÜ'den 'Çocuk istismarı' konferansı

Alanya Alaaddin Keykubat Üniversitesi(ALKÜ) ve Alanya Kaymakamlığı işbirliği, ALKÜ Çocuk Hakları Kanunu Temsilciliği koordinatörlüğünde “İSTİSMAR” konulu konferans düzenlendi.

ALKÜ'den 'Çocuk istismarı' konferansı

Alanya Alaaddin Keykubat Üniversitesi(ALKÜ) ve Alanya Kaymakamlığı işbirliği, ALKÜ Çocuk Hakları Kanunu Temsilciliği koordinatörlüğünde “İSTİSMAR” konulu konferans düzenlendi.

24 Mayıs 2017 Çarşamba 22:29
ALKÜ'den 'Çocuk  istismarı' konferansı
Alanya Ticaret ve Sanayi Odası (ALTSO) Konferans Salonu'nda, Alanya Alaaddin Keykubat Üniversitesi (ALKÜ) Eğitim Fakültesi Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Nur Demirbaş Çelik tarafından gerçekleştirilen konferansa ALKÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Hasan Güneş, ALKÜ Genel Sekreteri Yrd. Doç. Dr. Yavuz Uysal, ALKÜ Daire Başkanları, Alanya Sosyal Hizmetler Merkezi Müdürü Ahmet Çelik, ALKÜ Çocuk Hakları Kanunu Temsilcisi Yrd. Doç. Dr. Nacide Uysal, akademisyenler, Milli Eğitim okullarında görevli öğretmenler ve vatandaşlar katıldı.
ÇOCUK İSTİSMARI NEDİR?
Konferansta yaptığı sunumda çocuk istismarını, 0-18 yaş grubundaki çocuğun sağlığını, fiziksel ve psiko-sosyal gelişimini olumsuz etkileyen bir yetişkin, toplum ya da devlet tarafından bilerek veya bilmeyerek çocuğa karşı gerçekleştirilen her türlü harekete maruz kalması olarak açıklayan Yrd. Doç. Dr. Nur Demirbaş Çelik, istismar türlerini ise; fiziksel istismar, cinsel istismar, duygusal istismar ve ihmal olarak dile getirdi.
2014 yılı güvenlik birimlerine gelen veya getirilen çocuklara ait TÜİK verilerine göre 1377'si erkek, 9 bin 718'i kız çocuğu olmak üzere 11 bin 95 çocuğun cinsel suçlara maruz kaldığını ifade eden Demirbaş Çelik, Dünya Sağlık Örgütü (World Health Organization-WHO) tahminlerine göre ise dünya genelinde kız çocuklarının yüzde 20’si ve erkek çocuklarının yüzde 10’unun çocukluk döneminde cinsel şiddet türlerine maruz kaldığını söyledi.
“HER VATANDAŞ SUÇU BİLDİRMEKLE YÜKÜMLÜDÜR”
Çocuğun yetişkinlerin kendisine inanmayacağı düşüncesi, büyüklerinden alacağı tepkiden korkması, istismarcıların korkutarak veya kandırarak, çocuğa ilişkiyi gizli tutmaları yönünde söz verdirmeleri, ailenin yıkılacağı düşüncesi, toplumsal yargı ve değerler karşısında güçsüz hissetmeleri gibi nedenlerle istismara uğrayan çocukların olayı açıklamadıklarını vurgulayan Yrd. Doç. Dr. Nur Demirbaş Çelik, bu durumun öğrenilmesi halinde her vatandaşın çocuğa karşı işlenmekte olan istismar suçunu bildirmekle yükümlü olduğunu dile getirdi.
“ÇOCUKLAR BU KONUDA YALAN SÖYLEMEZLER”
Sunumunda cinsel istismarın en güçlü göstergelerinden birinin çocuğun ifadesi olduğunun altını çizen Demirbaş Çelik, “Çocuk cinsel istismara uğradığını söylüyorsa, bunu ciddiye alın. Çocuğun iyiliği ve onu korumak için kuşkularınızı bir kenara bırakın. Çocuklar bu konuda yalan söylemezler çünkü onların bu konularda hayal güçleri yoktur.” dedi.
Salonda bulunanlara ALO 183 (Sosyal Destek Hattı),  ALO 155 (Polis), en yakın çocuk polis şubesi, Jandarma çocuk ve kadın kısım amirliği (156), Çocuk İzlem Merkezleri (ÇİM) (0212 4041500) gibi merkezlere konuyla ilgili ihbarlarda bulunabilineceğini belirten Yrd. Doç. Dr. Nur Demirbaş Çelik, çocuk istismarı ve ihmali konusunda ihbar edilen ailelere, bildirimde bulunanların adlarının kesinlikle açıklanmadığının altını çizdi.
Yoğun katılımla gerçekleşen konferans, karşılıklı soru-cevaplar ile sona erdi.
Son Güncelleme: 24.05.2017 22:30
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner81