Türkiye'de bir ilki başlattı

Türkiye'de bir ilki başlattı

23 Kasım 2017 Perşembe 22:43
Türkiye'de bir  ilki başlattı
Batı Akdeniz Kalkınma Ajansı (BAKA)’na sunduğu Skolyoz Taraması ve Omurga Sağlığı Farkındalığı projesiyle hibe almaya hak kazanan Alanya Belediyesi, bu cihazla şehirde bulunan okullarda skolyoz (omurga eğriliği) taramasına başladı. Türkiye’de ilk defa Alanya Belediyesi tarafından hayata geçirilen bu uygulamayla omurga sorunlarının önüne geçilebilecek.
 
Alanya Belediyesi, İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü’yle iş birliğinde sağlıklı bir gelecek için okullarda rutin olarak gerçekleştirdiği sağlık taramasında bir çığır açacak yeni bir uygulamaya başladı. Alanya Belediye Başkanı Adem Murat Yücel’in büyük önem verdiği proje ilk olarak Şehit Abdullah Ümit Sercan Anadolu Lisesi’nde uygulanmaya başlandı. Alanya Belediyesi Engelsiz Yaşam Merkezi’nde hizmet veren Uzman Fizyoterapist Erdem Demir tarafından öğrencilere yönelik uygulanan omurga ve sağlık taramasında ‘Skolyoz Ölçüm Cihazı’ olarak adlandırılan Spinal Mouse yardımıyla radyasyona maruz kalmadan omurga sorunları erken teşhis edilebilecek.
LİSE DENGİ OKULLARDA UYGULANACAK
Spinal Mouse cihazı, Alanya Belediyesi tarafından sağlıklı bir nesil için şehirdeki okullarda aktif olarak devam ettirilen Omurga Sağlığı ve Postür Eğitimleri’nde kullanılacak. “Skolyoz” taramalarında kullanılması amacıyla Skolyoz Ölçüm Cihazı ile lise dengi okullardaki öğrenciler, omurga sağlığı taramasından geçirilecek.
"RADYOSYONA MAĞRUZ KALMIYORLAR"
Alanya Belediyesi personeli Uzman fizyoterapist Erdem Demir, ilçede yaptıkları araştırmada skolyoz vakalarının arttığını, bu nedenle de belediye olarak bu projeyi geliştirdiklerini söyledi. Demir; “Lise çağındaki öğrencilerde son yıllarda omurga eğriliğinin görülmesinde artış gözlemleniyor. Artışın nedenlerini öğrenmek için Alanya bölgesinde yaptığımız bir çalışma bu. Aynı zamanda yakaladığımız vakaları da sağlık kuruluşlarına yönlendirmek ve toplumda bir farkındalık yaratmayı amaçlıyoruz. Spinal Mouse cihazıyla herhangi bir radyasyona veya x-ray cihazına maruz kalmadan bilgi edinebiliyoruz. Bu cihaz yardımıyla çeşitli pozisyonlarda omurganın ön, yan ve arkaya eğilirken ölçümlerini alıyoruz ve bu ölçüler bilgisayara aktarılıyor. Bilgisayarda bir yazılım vasıtasıyla her bir omur hareketliliği hakkında bilgi elde ediyoruz. Çocuklarımıza omurga eğrili konusunda bilgilendirme yapıyoruz. Bu bilgileri de okul yönetimi, aileler ve ilgili sağlık kuruluşlarıyla paylaşıyoruz.” dedi.
"ÇOCUKLARIMIZIN PROBLEMLERİNİ ÇÖZMEK İÇİN ÇALIŞIYORUZ"
Alanya Belediye Başkan Yardımcısı Nazmi Yüksel de projenin ülkede bir ilk olduğunu belirterek; “Boyun ve kas ağrılarıyla ilgili çocuklarımızın problemlerini çözmek için sosyal yardım müdürlüğümüze bağlı fizyoterapi uzmanlarımızla beraber çalışma yapacağız. Bugün uzman arkadaşlarımızla beraber Şehit Abdullah Ümit Sercan Anadolu Lisesi'ne geldik. Burada öğrencilerimizin günlük yaşamını etkileyecek sıkıntılarının ortadan kalkması için elimizden geleni yapacağız. Emeği geçen herkese teşekkür ederim.” diye konuştu.
 
 
Son Güncelleme: 23.11.2017 22:44
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner81