Tokaç’tan futbolculara önemli bilgiler

Tüm Türkiye’de olduğu gibi Alanya’da da oldukça yaygın olan futbol ile ilgili olarak Alanya’nın tek Podologu Semra Tokaç, sporcularda ayak bakımı ve ayakların korunmasına yönelik bilgiler verdi.

Tokaç’tan futbolculara önemli bilgiler

Tüm Türkiye’de olduğu gibi Alanya’da da oldukça yaygın olan futbol ile ilgili olarak Alanya’nın tek Podologu Semra Tokaç, sporcularda ayak bakımı ve ayakların korunmasına yönelik bilgiler verdi.

25 Şubat 2018 Pazar 21:34
Tokaç’tan futbolculara önemli bilgiler

Alanya’nın tek Podologu Semra Tokaç, sporcularda ayak bakımı ve ayakların korunmasına yönelik bilgiler verdi. Tüm Türkiye’de olduğu gibi Alanya’da da oldukça yaygın bir spor olan futbol konusunda sporcuların ayak bakımı ile ilgili konuşan Tokaç, “Futbol oyunu sırasında vücudun ağırlığının yaklaşık 7 ila 10 katı, ayak ve ayak bileği eklemince vücuda transfer edilir. Bunun yanında hız, çeviklik ve dakiklik gerektirir” dedi. Sporcuların krampon seçimiyle ilgili de bilgi veren Tokaç,  şunları söyledi: İki temel konu seçimi etkiler. Hangi yüzeyde oynanacak. Çim, toprak ve kapalı saha parkede. Hangi pozisyonda oynanacak. Kaleci, defans, orta saha ve forvet. Bu konuda kendini en rahat hissettiğin ayakkabı ile en iyi performansı gösterebilirsin.
ZEMİNE GÖRE KRAMPON SEÇİMİ
Suni çim saha için futbol ayakkabılarından bahsedecek olursak. Zor aşınan kauçuk taban üzerinde küçük küçük ve birbirine yakın çiviler bulunur. Çiviler çok sayıda ve kısadır. Tüm tabana eşit olarak dağılmışlardır. Suni çim, güneşte sertleşen toprak, donmuş sahalar ve beton gibi sert ve pürüzlü yüzeylerde kullanılabilir. Çim saha için futbol ayakkabılarının ise son derece dayanıklı dış taban özellikleri vardır. Doğal alanlarda çekişi arttırmak için sert metal çivi yada seyrek desen özelliği taşırlar. Suni çim ayakkabısına göre çivileri daha uzun ve sert materyalle yapılmıştır. Ayrıca birde tabanı değiştirilebilir çivili ayakkabılar vardır. Bunlar üzerinde oynanan zemine göre ve ihtiyaca göre çiviler seçilir ve kullanılır. Farklı uzunluklarda çiviler mevcuttur. Yumuşuk ve doğal ıslak yüzeylerde kullanılabilir. Sık değişen hava koşullarında idealdir. Aynı ayakkabı farklı çivilerle kullanılabilir. Çiviler anahtar yardımı ile takılır ve çıkartılır.”
‘SEÇİMLER MEVKİYE GÖRE YAPILIR’

Futbolda krampon seçimlerinin mevkiye göre yapıldığını belirten Tokaç, “Defansif oyuncular sürekli ikili mücadeleye girdikleri için tekme yemek muhtemel sert malzemeden imal edilmiş dayanıklı ve mümkünse kalın kramponlar tercih edilir. Hücum oyuncuları ise hız kramponu yani aslında kalkış kramponları ani dönüş ve hızlanma özellikleriyle diğer kramponlardan ayrılır, daha hafiftir. Uzun mesafe deparlarında ve maçın genelinde enerji tasarrufu sağlar. Daha az malzeme kullanılıp hafifletilen bir krampon ikili mücadelelerde muhtemelen daha zayıf bir koruma sağlar. Kaleciler ve defans oyuncuları için bu önerilmez. Ani dönüş kontrolü taban yapısı ile sağlanır. Tabanda bulunan çivilerin açısı, sayısı ve zemine uyguladığı basıncın dengesi futbolcuların ani yön değiştirilmesini sağlar 
‘EN PAHALISI KANGURU DERİSİ’
Ayrıca futbol ayakkabılarında üst yüz türlerinden de bahsedecek olursak. Kanguru derisi yumuşaktır ve ayağın şeklini alır. En pahalısıdır. Çok rahattır fakat dayanıksızdır. Dana derisi kanguru derisinden daha serttir fakat daha dayanıklıdır. Esnekliği az, fiyatları daha uygundur. Koyun derisi suya dayanıklıdır ve hızlı kurur. Esnekliği daha azdır fakat mevcut esnekliğini koruma eğilimindedir. Dana derisinden daha pahalıdır. Sentetik yüzler ise deri materyalleriere göre daha ucuzdur. Derinin verdiği dayanıklılığı nefes alma özelliğini ve rahatlığı vermezler” dedi. 
‘KRAMPONDA KESİM TÜRÜ DE ÇOK ÖNEMLİ’
Son olarak ise futbol ayakkabılarının kesim tiplerinden bahseden Tokaç, “Yüksek kesim;ayak bileğine özellikle yanal hareketlerde fazladan destek sağlar. Çok fazla yön değiştirmenin olduğu pozisyonlarda tercih edilir. Orta kesim; Ayak bileğine destek sağlarken, manevra kabiliyetine de izin verir. Sahada hızlı şekilde hareket etmesi gereken oyuncular tercih eder. Düşük kesim: Hafifliği tercih eden oyuncular giyer. Manevra kabiliyeti ve hızlı olunmasını sağlar” diye konuştu. – Mert CANTÜRK 

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner81