Suriye gündemini Alanya'da değerlendirdi

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, açılışın ardından Alanya Gazeteciler Cemiyeti'ne geçerek burada canlı basın toplantısı gerçekleştirdi.

Suriye gündemini Alanya'da değerlendirdi

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, açılışın ardından Alanya Gazeteciler Cemiyeti'ne geçerek burada canlı basın toplantısı gerçekleştirdi.

30 Aralık 2016 Cuma 21:51
Suriye gündemini  Alanya'da değerlendirdi
9 ulusal kanalın aynı anda yayınladığı basın toplantısında Türkiye olarak çok önemli bir süreçten geçtiklerini kaydeden Bakan Çavuşoğlu, bir taraftan terör örgütleriyle Türkiye yönelik tehditlerle mücadele ettiklerini vurguladı. Diğer taraftan Türkiye’nin hedeflerine ulaşması için gece gündüz çalıştıklarının altını çizen Çavuşoğlu, “Yatırım yapıyoruz, vatandaşımızın refahı için çalışıyoruz. Diğer taraftan yanı başımızda 6 yıldır devam eden Suriye sorunun çözmek için, buradaki dramı bitirmek içinde çok çaba sarf ediyoruz. Çok taraflı platformlarda, DAEŞ’e karşı koalisyonlarda çok çaba sarf ettik. Ama bugüne kadar anlaşmaların hiçbiri uygulanmadı. Her seferinde ihlal edildi. Ama biz yanı başımızdaki drama duyarsız kalamazdık. İkili çalışmalarımıza da ağırlık vermeye başladık İran’la 4 tur görüşme yaptık. Rusya ile ilişkilerimizin normalleşmesinden sonra Suriye’de bir çözüm için yoğun çaba sarf ettik. Cumhurbaşkanımızın Saint Petersburg ziyaretinden sonra yani Rusya ile ilk görüşmeden sonra, Rusya -Türkiye arasında ortak çalışma grupları oluşturduk. Bu çalışma gruplarının ortak amacı Suriye’de nasıl bir çözüm buluruz, nasıl ateşkesi sağlarız, insani yardımları ulaştırırız, siyasi çözüme doğru nasıl gidebiliriz” diye konuştu.

'ATEŞKES KALICI OLMALI'
Ateşkesin kalıcı olması için çabaların sürdürülmesi gerektiğini dile getiren Çavuşoğlu, “Olası ihlallere karşıda mekanizmamız var. Ateşkesin takibi, insani yardımların takibi içinde bir merkez oluşturduk. Bu mutabakatta var. Rusya ve Türkiye'de olacak. İki merkez arasında koordinasyon olacak, arazideki süreci birlikte takip edeceğiz. İşin içinde, rejimde, muhaliflerde, olacak. İhlal edilirse, ne tür yaptırımlar olur bunun içinde detaylı çalışmaları başlattık. Bunda sonraki süreçte ateşkesin kalıcı olması kadar, bunu tamamlayıcısı olan siyasi sürecinde başarılı olması gerekir. Rejimin heyeti ve muhalif grupların heyetlerini Astana’da bir araya getirmek için Putin ve Cumhurbaşkanımız telefonda prensip olarak anlaşmıştı. Lavrov’la bunun koordinasyonunu yapıyoruz. Bununla ilgili mutabakat imzalandı. Fakat mutabakatın imzalanması yetmez, hayata geçirmemizi gerekiyor. Rusya'da Noel tatili bitince hazırlıklar başlayacak ve Lavrov’la bir araya geleceğiz. Astana’nın hazırlıklarını yapacağız” ifadelerine yer verdi.
BAKANDAN LAVROV ESPRİSİ
Konuşmanın ardından Alanya Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Mehmet Ali Dim tarafından Bakan Çavuşoğlu’na, Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov’un Alanya ziyaretinde birlikte çektirdikleri fotoğrafın yer aldığı tablo hediye edildi. Tabloyu alan Çavuşoğlu gazetecilere, “Sizin bakanınız daha karizmatik durmuş değil mi? Lavrov kıskanmasın” diye espri yaptı. Ayrıca Alanyalı esnaf Cumali Bora tarafından hediye sandığı verildi.

Son Güncelleme: 30.12.2016 22:20
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner81