Otizm hakkında yanlış bilinenler

Özgün Kardelen Özel Eğitim Kurumu Kurucusu Psikolog Feridun Özdeş, otizmle ilgili yanlış bilinenleri ve doğruları anlattı.

Otizm hakkında yanlış bilinenler

Özgün Kardelen Özel Eğitim Kurumu Kurucusu Psikolog Feridun Özdeş, otizmle ilgili yanlış bilinenleri ve doğruları anlattı.

01 Mayıs 2017 Pazartesi 23:00
Otizm hakkında  yanlış bilinenler
Otizm Spektrum Bozukluğu, genellikle yaşamın ilk üç yılında fark edilen karmaşık bir gelişimsel bozukluktur. Nedeni kesin olarak açıklanamamakla birlikte Otizmin, beynin yapısını ya da işleyişini etkileyen bir sürecin sonucu ortaya çıkan nörolojik bir sorun olduğu düşünülmektedir. Çocuğun çevresi ile yeterli sosyal ilişkiler kuramaması, duygularını ifade edememesi, dil-iletişim alanında belirgin gelişimsel sorunlar göstermesi ve kalıplaşmış (takıntılı) davranış biçimlerine sahip olması ile betimlenir.
DÜNYADA HER 68 ÇOCUKTAN BİRİSİ OTİZMLİ DOĞUYOR
Yıllardır özellikle otizmli bireylerle yaptığı çalışmalarla adını ülkemizde ve yurtdışında duyuran Özgün Kardelen Özel Eğitim Kurumu kurucusu psikolog Feridun Özdeş otizmle ilgili şu açıklamada bulundu:
Otizmin görülme sıklığı günümüzde çok büyük bir hızla artmaktadır. 1985 yılında her 2500 çocuktan birine konan otizm tanısı, 2001 yılında 250, 2013 yılında ise 88 çocuktan birine denk gelirken günümüzde doğan her 68 çocuktan biri otizmli olarak dünyaya gelmektedir.
Otizmli bireylerin eğitimde yapılan hatalar gelişimi etkiliyor
Günümüzde bu kadar yaygın olmasına rağmen otizm tam olarak bilinememekte ve yanlış değerlendirilmektedir. Yanlışlık sadece toplum tarafından değil aileler ve bazen bu alanda çalışanlar tarafından da yapılmaktadır. Özellikle otizm spektrum bozukluğunda yapılan yanlışlıklar bazen telafisi mümkün olmayan hataları beraberinde getirmektedir. Aileler bu konuda bilinçli olmalı öncelikle kendileri sorunları ve çözüm yolları hakkında bilgi sahibi olmalıdır. Otizm spektrum bozukluğu tanısı almış bireylerle çalışanlarında bu konuda özel bilgisi ve deneyimi olmalıdır.
OTİZM SPEKTRUM BOZUKLUĞU HAKKINDA YANLIŞ BİLİNENLERDEN BAZILARI;
1-Otizm Bir Hastalıktır
,Doğrusu :Otizm bir hastalık değildir. Otizm bir nörogelişimsel bozukluk veya ileri düzeyde karmaşık bir gelişimsel yetersizliktir.
2-Otizm İlaçla İyileşebilir
Doğrusu: Otizm ilaçla tedavi edilemez. Otizm için verilen ilaçlar otizmli bireyin gösterdiği problem davranışların (öfke nöbeti, hiperaktivite vb ) bastırılması içindir.
3-Otizmli Bireyler Birer Dâhidir.
Doğrusu: Zekası fazla geldiği için böyle davranmaktadır: Otizm Spektrum Bozukluğu tanısı almış bireylerin çok azında özel yetenekler görülebilir
4-Otizme Kötü Ebevenylik Sebep Olur
Doğrusu:  Uzun yıllar böyle düşünülmesine rağmen yapılan tüm araştırmalar nedenin anne- baba tutumlarından kaynaklanmadığını ortaya koymuştur. Neden nörobiyolojikir.
5-Otizmliler Asla Konuşmazlar
DoğrusuGerekli müdahale yöntemiyle otizmli bireylerin konuşması sağlanabilir. Bu durum kişiden kişiye göre ve zamanı değişebilir.
6- Otizmli Bireyler Çok Fazla Sosyal Ortamda Bulunursa Sorun Çözülür
Doğrusu:  Bu durum kendi başına bir yöntem değildir. Sosyal ortamda iletişim becerileri geliştirilmeden ve gerekli çevresel düzenlemeler yapılmadan bırakılan otizmli bireylere fayda değil zarar verilebilir.
7-Otizmli Bireyler Başkalarının Duygularını Anlamazlar
Doğrusu: Otizmli bireyler kinaye, mecazi, iğnelemeyi anlamayabilirler ancak daha açık, daha doğrudan olan şefkatli sevgiyi vb hissedebilir.
Son Güncelleme: 01.05.2017 23:01
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner81