Haftanın ekonomik notu

Alanya Sanayici ve İş İnsanları Derneği (ALSİAD) Haftalık Ekonomi Notu’nu yayınladı. Türkiye ve dünya ekonomisinden verilerin yer aldığı notta şu bilgilere yer verildi:

Haftanın ekonomik notu

Alanya Sanayici ve İş İnsanları Derneği (ALSİAD) Haftalık Ekonomi Notu’nu yayınladı. Türkiye ve dünya ekonomisinden verilerin yer aldığı notta şu bilgilere yer verildi:

27 Mart 2018 Salı 20:58
Haftanın ekonomik notu

TÜRKİYE EKONOMİSİ 
Geçen hafta açıklanan ekonomik güven endeksleri, Mart ayında tüketici ve reel kesimin ekonomiye güveninde gerileme olduğuna işaret etti: o Tüketici güven endeksi bir önceki aya göre %1,3 oranında azalarak 71,3 oldu. Genel ekonomik durum beklentileri, dayanıklı tüketim malı alma beklentisi ve hanenin maddi durum beklentisinde gerileme kaydedildi. 
Reel kesim güven endeksi ise Mart ayında %1,2 azalarak 109,5 değerine geriledi. Toplam sipariş ve üretim hacmi beklentilerinin gerilemesi bu durumda etkili oldu. İmalat sanayi kapasite kullanım oranı ise önceki aya göre 0,1 puan artarak 78,8 oldu. 
Sektörel güven endekslerinin üçü de Mart ayında geriledi: Hizmet sektörü güven endeksi %1,6 oranında azalarak 99,1’e, perakende ticaret sektörü güven endeksi %1,9 oranında azalarak 102,6’ya ve inşaat sektörü güven endeksi %5,9 oranında azalarak 78,9’e geriledi. 
TÜİK verilerine göre Şubat ayında konut satışları geçen yıla göre %5,4 oranında azalarak 95.953 oldu. İlk defa satılan konut sayısı da %3,3 azalarak 43.713 oldu ve toplam satış içindeki payı %45,6’ya geriledi (önceki ay bu oran %45,7 idi). 
TÜİK, 2017 yılının ortalama işgücü verilerini yayınladı. Türkiye ortalamasında işsizlik oranı %10,9 olurken, işsizlik oranının en yüksek olduğu bölge %26,9 ile TRC3 (Mardin, Batman, Siirt, Şırnak) ve en düşük olduğu bölge de %3,6 ile TR90 (Trabzon, Ordu, Giresun, Rize, Artvin, Gümüşhane) oldu. 

DÜNYA EKONOMİSİ 
Fed geçen hafta düzenlenen toplantıda politika faizini 25 baz puan artırarak 1,25-1,50 aralığından 1,50-1,75 aralığına yükseltti. Toplantı sonrasında Fed yetkilileri, ekonomik görünümde iyileşme gördüklerini belirterek 2019 ve 2020’de daha dik bir faiz artırım patikası izlenebileceği tahminlerini korudular. 
Geçen hafta ABD’nin Çin’e yönelik 50 milyar Dolarlık ek gümrük vergisi getirildiğine dair açıklamasının ardından Çin Ticaret Bakanlığı da ABD’den gerçekleştirilecek 3 milyar dolarlık ithalatta karşılıklı gümrük tarifesi uygulanacağı belirtildi. 
Kredi derecelendirme kuruluşu Fitch, Çin’in A+ olan kredi notunu teyit ederek ABD’nin Çin’e getireceği ek gümrük vergisinin Çin ekonomisi ve küresel ekonomi üzerinde ciddi bir etki yaratmasını beklemediklerini açıkladı. 
Japonya’da enflasyon Şubat ayında önceki aya göre 0,1 puan artarak %1,5’e yükseldi. Böylelikle yıllık enflasyon Japonya Merkez Bankası’nın %2 enflasyon hedefine biraz daha yaklaştı. 
Fed’in faiz artırımına rağmen, Brezilya Merkez Bankası geçen hafta politika faizini 25 puan düşürerek %6,5’e çekti. Bankadan yapılan açıklamada enflasyonun düşük kalmaya devam etmesiyle başka faiz indirimi daha yapılabileceğinin sinyali verildi.

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner81