Erfit'te öncelik sağlıklı spor

Erfit'te öncelik sağlıklı spor

28 Ağustos 2017 Pazartesi 20:42
Erfit'te öncelik    sağlıklı spor
Mahmutlar'da açtığı ikinci şubesi Erfit Deluxe ile çalışmalarını sürdüren Erfit Spor Salonu sahibi fitness antrenörü Erdal Güler, "Bu işi sevgi, aşk ve tutku olarak görüyorum. Amacım tecrübelerimi insanlara aktarmak" dedi
 
Günümüzde birçok insanın hayatında önemli bir yer tutmaya başlayan spor salonlarına ilgi her geçen gün artıyor. Kimi kilo almak yada vermek için salonları tercih ederken, kimi de iyi ve fit bir vücut sahibi olmak için salonların yolunu tutuyor. Tabi ki spor, uzman kişilerin eşliğinde yapıldığında insanları sonuca ulaştırabiliyor. İnsanlara kaliteli ve sağlıklı hizmeti sunmak için yola çıkan fitness antrenörü Erdal Güler, 40 yıla yaklaşan deneyimlerini, Mahmutlar'da ikinci şubesini açtığı Erfit Spor Salonu'nda üyelerine aktarıyor. 
 
TÜRKİYE'NİN TEK 4. KADEME ANTRENÖRÜ
 
Güler, dedesinin uzun yıllar önce Alanya'dan Nevşehir'e göçtüğünü ve oraya yerleştiğini anlatarak söze başlıyor. 15 yaşına kadar Nevşehir'de yaşayan ve daha sonra 1981 yılında Almanya'daki babasının yanına giden Güler, burada lise eğitimini tamamlıyor ve sonrasında farklı üniversite dalları okuyor. Lisansüstü makine mühendisi olduğunu belirten Erdal Güler, o dönemde yaşadıklarını kısaca şöyle özetliyor: "5 yıl spor akademisine gittim. 4. kademe fitness antrenörüyüm. Türkiye'de kimsede yok. Ülkemizde şu anda 2. kademe tanınıyor. Spor salonu açmak için de için en az 2. kademe fitness antrenörü olmak gerekiyor. 4. kademeyi ileride tanıtmayı düşünüyoruz. 1981 yılında çok zayıftım. Babam beni gördüğünde şok oldu. Annem 'Kendini şişmanlatacak bir şey yapmalısın' dedi bana. Ben de zaten fitness meraklısıydım. Yaşadığımız yere 1 saat uzaklıkta bir spor salonu vardı. Oraya başladım. Babam ilk başta pek hoş görmedi. Daha çok okula odaklanmamı istedi. Hem okula gidiyordum hem spora. Bazen babam izin vermiyordu. Çantalarımı saklayıp gidiyordum. Spor salonundan çıktığımda otobüsü kaçırıp koşarak eve gittiğim zamanlar oldu."
 
AZMİN SONUNDA GELEN BAŞARI
 
İlk spora başlamaya karar verdiğinde sadece 48 kilo olduğunu söyleyen Güler, boyunun ise 1 metre 56 santimetre (1.56) olduğunu anlatıyor. Spora başladıktan sonra yaşadıklarını ise şöyle ifade ediyor: "3 ayda 75 kiloya kadar çıktım. Boyum da 1 metre 79 santimetre (1.79) oldu. Ben 18 yaşındayken salonda baya gelişmiş kişiler vardı. Bana 'Ne alıyorsun, doping mi kullanıyorsun?' diye soruyorlardı. Ben buna çok karşıyım. Zaten spor müsabakalarına hazırlanırken dopingle yakalanırsan lisansın iptal oluyor ve para cezası alıyorsun. Bunu riske etmenin bir manası yok. Bazı insanların yeteneği vardır, fazla antrenman yapmasına gerek kalmaz. Vücuttaki tüm kasları çalıştırması zordur ama birçoğunu çalıştırmayı başarabilirsin." 
 
"İNSANLARA TEMİZ HİZMET VERİYORUZ"
 
5 yıl önce Alanya'ya gelen ve burada iş hayatına başlayan Güler, "Buraya yılda 4-5 kez izne geliyordum. Toprak da çekti bizi. İlk Kargıcak'a geldik. Burada bir araba tamirhanesi açtım. Çevrem genişlemeye başladı. Bir süre sonra bıraktık. Sonra eşim 'spor yapalım' dedi. 'Uzun yıllardır spor yapıyorsun burada da yapalım' dedi. Birçok spor salonunu denedik ama pek memnun kalmadık. Millete temiz hizmet vermek çok önemli. Bu işte sağlık satıyoruz aslında. Başkasının teri bir diğerine geçmemeli. Tüm aletleri dezenfekte ediyoruz. Her zaman bakımlı ve temiz kullanıyoruz. Havlu kullanımı şart. Fiyatlarımızı da düşük tutmaya çalışıyoruz" diyerek kaliteden ödün vermediklerini söylüyor. 
 
"KİLO VERMEDE EN İYİ YOL SPOR"
 
Mahmutlar'da açtıkları ilk şubelerinde önemli tecrübeler kazandıklarını belirten Güler, sözlerini şöyle sürdürüyor:
"İlk yerimizi 3 sene önce açmıştık. Önceden de sporda tecrübelerim vardı. Buradaki tecrübelerimizi şimdi yeni şubemize aktarıyoruz. Yeni şubemizde 1500 üyeye kadar çıkabiliyoruz. Benimle beraber 6 antrenör var. İlk etapta gelen insanların ölçülerini alıyoruz. Yağ orantısını tespit ediyoruz. O kişiye nasıl bir antrenman yaptırılması gerekiyor bunu tespit ediyoruz. Bazen insanlar çok sabırsız olabiliyor. Hemen 1 ayda 25 kilo vereyim istiyor. Ama bu çok zor. En iyi, en sağlıklı kilo verme yolu spordur."
 
ERFİT'TE NELER VAR?
 
Güler, Erfit Sor Salonu'nda verdikleri hizmetleri ise şöyle sıralıyor: 
"Kilo alma, kilo verme, fitness, body building, crossfit, spinning gibi birçok çalışmamız mevcut. Crossfit aletini ilk kez ve sadece Alanya'da biz aldık. Bunun içerisinde istasyon aletleri var. Bunu yaptığın zaman, hızlı bir şekilde kondisyon ve güç veriyor. Kardiyo, yani kalbi güçlendirme aletlerimiz var. Alet çeşidimiz ve sayımız oldukça fazla. Spinning kursumuz var. Özel ve güzel bir çalışma. Bu kurslarımızda da oldukça başarılıyız. Grup halinde yapılınca başarı daha da artıyor. Müzik ve ışık da çalışmaya eşlik ediyor. İyi bir hocayla coşuyorsun. Hızlı kilo vermenin en iyi yollarından biridir. Crunch (karın bölgesi) hareketleri de yaptırıyoruz."
 
"İYİ VE DENEYİMLİ ANTRENÖR ŞART"
 
Bu sporun öncelikle beyinde başladığını vurgulayan Güler, "Kendini şartlaman lazım. Vücut spora yatkınsa çok çabuk başarı sağlarsın. İyi bir antrenörle başarıyı yakalarsın" diyor ve sporda disiplinin olmazsa olmaz olduğunu belirtiyor. "Unutulmamalıdır ki vücut dinlenerek büyür" diyerek sözlerini sürdüren Erdal Güler, şu bilgileri veriyor: 
"İnsan vücudu ağırlıkla yapılan çalışmayı en fazla 1 saat kaldırır. Daha fazla olmaz. Vücutta 3 depo var. Protein, karbonhidrat ve yağ depoları. Hızlı kullanılan protein deposu vardır. 1 dakika sonra boşalır. İkinci depo karbonhidrat deposudur. 25-30 dakika sonra da o biter. Onu kullanırken de yağ deposundan takviye alırsın. 'Hızlı başarı için sert çalışmam gerek' demek yanlıştır. Sert ama kısa bir süre sert çalışma. Yarım saat ağırlıkla çalışmak demek, 1 saat koşmak demektir. Ağırlık kaldırması basit değil. Bunun için güç ve enerji gerekli. En önemlilerinden biri de beslenme."
 
SPORA BAŞLAYACAK GENÇLERE TAVSİYELER
 
Erfit Spor Salonu sahibi Erdal Güler, gençlere de bazı tavsiyelerde de bulunuyor. Güler'in tavsiyeleri şöyle:
"Örneğin bir genç çıktı geldi ve bana bu işi öğretin dedi. Öncelikle spor geçmişine bakarız. Bu işi gerçekten ne için yapmak istiyor, bunu tespit ederiz. Sağlık için mi yoksa plaj vücudu yapmak için mi istiyor, buna bakarız. Onu da yapabilir tabi, sorun yok. Ama bu sporu yapmak istiyorsa, büyük bir disiplin altına girmeli. A'dan Z'ye kadar her şeyi öğretiriz. Beslenme ve yaşam tarzı da çok önemlidir. Bu spora başlayan genç arkadaşlarımız istikrarlı olmalı. Birkaç ay için değil sağlık için başlasınlar ve kendilerine yaşam tarzı yapsınlar." 
Son olarak Erdal Bey'e eklemek istediği bir şey olup olmadığını sorduk. Ticari olarak büyük beklentiler içinde olmadıklarını söyleyen Erdal Güler'in şu sözleriyle sohbetimizi bitiriyoruz:
"Burada en önemli ayrıcalığımız, tüm olaylara bilinçli ve bilimsel yaklaşmamız. Bu işi sevgi, aşk, tutku olarak görüyorum. Ticari olarak kiramız, elemanların maaşı çıksın bize yeter. Benim asıl beklentim, bilgi ve tecrübemizi insanlara aktarabilmek. Türk insanına bunu anlatmak, göstermek istiyorum. Bu sporu yaşam tarzı olarak algılamalarını istiyorum."
 
Son Güncelleme: 28.08.2017 20:43
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner81