DOSTUMUZ LAVROV

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ve Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Başbakan Binali Yıldırım'ın Rusya'ya yapacağı ziyaret öncesi Alanya'da bir araya gelecek. Bu kritik zirvede Türk turizmi ve tarım sektörünün en iyi şekilde tanıtılması planlanıyor.

DOSTUMUZ LAVROV

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ve Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Başbakan Binali Yıldırım'ın Rusya'ya yapacağı ziyaret öncesi Alanya'da bir araya gelecek. Bu kritik zirvede Türk turizmi ve tarım sektörünün en iyi şekilde tanıtılması planlanıyor.

01 Aralık 2016 Perşembe 00:43
DOSTUMUZ LAVROV
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ve Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov  Alanya'da bir araya gelecek. Çavuşoğlu ve Lavrov, Alanya'da düzenlenen Türkiye-Rusya Ortak Stratejik Planlama Grubu Beşinci Toplantısı'na katılacak. Başbakan Binali Yıldırım'ın 5-6 Aralık'ta Rusya'ya yapacağı ziyaret öncesi düzenlenen bu toplantıda, ikili ilişkiler ve uluslararası gündem masada olacak. Geçen yıl yaşanan uçak düşürme hadisesinin ardından ikili ilişkilerde başlayan yeni dönemde ilk kez yapılacak toplantıda, ekonomi, enerji, turizm ve savunma sanayisinde işbirliği konularının yanı sıra Ukrayna ve Suriye'deki son durumun da ele alınması bekleniyor. En son Türkiye'nin ev sahipliği yaptığı Dünya Enerji Kongresi'nin yapıldığı 10 Ekim'de İstanbul'da bir araya gelen Çavuşoğlu ile Lavrov'un, Türk Akımı ile Akkuyu Nükleer Santral Projesi'nde gelinen son aşamayı değerlendirmeleri bekleniyor.

GIDA KISITLAMASI MASADA OLACAK
İkili ilişkilerde iyileşme adımları çerçevesinde Rusya'dan Türkiye'ye gelen turist sayısının yeniden 4,5 milyona ulaşmasına yönelik çalışmaların da ele alınacağı toplantının turizm ile öne çıkan Alanya'da yapılması sembolik bir anlam taşıyor. Meyve sebze üretimi konusunda önemli bir kent olan Alanya'da düzenlenecek bu toplantıda, Rusya'da kısıtlamaya tabi olan Türk gıda ve tarım ürünlerine dair yasakların kaldırılması, Türk şirket ve işadamlarına getirilen sektörel kısıtlamaların iptal edilmesi gibi konuların da gündeme gelmesi bekleniyor. Öte yandan, Rus Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov'un yarın başlayacak Türkiye ziyaretinde, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın dün katıldığı bir toplantıda Suriye Cumhurbaşkanı Beşar Esad hakkında yaptığı açıklamaları gündeme getirmesi bekleniyor.

SURİYE'DEKİ TAVIRLARI AÇIKLANACAK
Cumhurbaşkanı Erdoğan, dün katıldığı bir toplantıda, "Esed'in hükümranlığına son vermek için biz oraya girdik, başka bir şey için değil" demişti. Rus haber ajansı Tass'da yer alan bir habere göre, Rusya Dışişleri Bakanlığı bu açıklamaların Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov'un yarın Türkiye'ye yapacağı ziyarette gündeme getirileceğini belirtti. Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Mikhail Bogdanov da, Suriye'nin Halep kentinde yıl sonuna kadar bir çözüme ulaşmayı hedeflediklerini kaydetti. Rusya Dışişleri Bakanlığı internet sayfasından yapılan açıklamaya göre, Alanya'daki toplantı sırasında iki bakan aktüel ikili, bölgesel ve uluslararası sorunları görüşecek, Ortadoğu ve Kuzey Afrika bölgelerindeki durum hakkında fikir alışverişi yapacak. Görüşmelerin merkezinde öncelikle Suriye'de uluslararası terörle mücadelede işbirliği konusu olacak ve Suriye krizinin uluslararası haklar prensipleri temelinde diyalog kurularak siyasi raya oturması için atılacak adımlar belirlenecek.

DIŞ İLİŞKİLERDE FİKİR AYRILIĞI VAR
Aynı zamanda, Kafkasya, Orta Asya, Ukrayna konuları masaya yatırılacak. Rusya ve Türkiye'nin birçok uluslararası konuda fikir ayrılıklarının olmasına rağmen diyalogu devam ettirmeyi planlıyorlar. İki ülke makamları düzelme süreciyle ilgili çok düzeyli çalışmalar yürütüyor. Kasım 2015 ile Haziran 2016'da Rusya ve Türkiye'nin ilişkileri Rus uçağının vurulması sebebiyle zor bir dönemden geçti. Türk yönetiminin özrü, ikili ilişkilerin düzelmesi için ilk adım oldu. Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Rusya Devlet Başkanı Putin'in 9 Ağustos'ta Saint Petersburg'da, 3 Eylül'de G-20 Zirvesi'nde ve 10 Ekim'de İstanbul Dünya Enerji Kongresi'nde olmak üzere üst düzey temasları, ilişkilerin normale dönmesini ciddi şekilde hızlandırdı.

TÜRKİYE İHRACATTA YARA ALDI
Şu anda Rusya ve Türkiye'nin ilgili makamları bu düzelme süreciyle ilgili çok düzeyli çalışmalar yürütüyor. Üst düzey konseyin faaliyetlerinin yenilenme kararı alındı, konseyin ana mekanizmaları tekrar başlatıldı. 6 Aralık'ta Rusya ve Türkiye Başbakanlarının görüşmesi planlanıyor. Stratejik Planlama Toplantısı sırasında Başbakan Binali Yıldırım'ın Moskova'ya ziyareti ile  Türk gıda ürünlerine uygulanan önlemlerin kaldırılma konusu görüşülecek. 2016 yılının 9 ayı içerisinde ticaret hacmi geçen senenin aynı dönemine göre yüzde 38.2 azalarak 11.15 milyar Dolar'a geriledi. Türkiye, Rusya'nın dış ticaretinde 7. sırada, Rusya ise Türkiye'nin sıralamasında 6. sırada yer alıyor. Bu nedenden dolayı Türk ürünlerine uygulanan özel ekonomik önlemlerin kaldırılma konusu büyük önem arz ediyor.

ÖZEL UÇAKLA GZP'YE İNİŞ YAPACAK
İkili ilişkilerde kilit önem oynayan enerji alanındaki işbirliğine de büyük önem verilecek. Aynı zamanda Lavrov ve Çavuşoğlu, ikili kültür ve insani işbirliğinin yeniden başlatılmasını masaya yatıracak. Özel uçakla Gazipaşa Havalimanı'na (GZP) gelecek olan Rus Bakan Lavrov, kurmaylarıyla birlikte Avsallar'daki bölgenin en prestijli otellerinden olan Karaca Ailesi'ne ait Rubi Platinum Otel'in VIP Konakları'nda dinlenecek. Bakan Çavuşoğlu ile Lavrov'u Gazipaşa'dan Alanya'ya gelirken Mahmutlar kavşağında 150 kadar Alanya'da yaşayan Rus vatandaşının bayraklarla karşılaması planlanıyor.

DOMATES SERASI GEZDİRİLECEK
Öte yandan, üzerinde Türkçe ve Rusça "Alanya'ya Hoş geldiniz" ve "Yeni Dünyayı Birlikte İnşa Ediyoruz" yazan 30 metre uzunluğa, 10 metre genişliğe sahip 5 adet dev afiş, şehrin farklı noktalarındaki otel ve binalara asılacak. Programda son dakika değişikliği olmazsa, Lavrov'a Türkler veya Konaklı Mahallesi'ndeki bir domates serası gezdirilecek, ayrıca kendi elleriyle domates toplaması istenecek. Lavrov'un Alanya ziyaretinin ve burada yapılacak haberlerin Rusya'da yer almasıyla, 2017'de Rus patlaması yaşanması, böylece başta turizm olmak üzere tarım, emlak ve inşaat sektörlerinde 2017 ölçeğinde patlama olması bekleniyor.

ÖĞLEN ALANYA'DAN AYRILACAK
Ortak Stratejik Planlama Grubu Toplantısı sonrasında iki Bakan ortak basın toplantısı düzenleyecek. Basın toplantısı sonrasında Rus Bakan Lavrov'un; Alanya Kaymakamı Dr. Hasan Tanrıseven, Alanya Belediye Başkanı Adem Murat Yücel, bazı yetkililer ve Alanya'da yaşayan yerleşik yabancılarla bir araya gelmesi bekleniyor. Bakan Lavrov, öğle saatlerinden sonra hava yoluyla Alanya'dan ayrılacak.
Son Güncelleme: 01.12.2016 00:46
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner81