Avukatlardan tutuklama tepkisi

Alanya’da görev yapan avukatlar, ‘Savunma hakları ile hak ihlali ve tutuklamalara’ yönelik basın açıklaması yaptı.

Avukatlardan tutuklama tepkisi

Alanya’da görev yapan avukatlar, ‘Savunma hakları ile hak ihlali ve tutuklamalara’ yönelik basın açıklaması yaptı.

09 Ekim 2018 Salı 21:25
Avukatlardan  tutuklama tepkisi

Antalya Barosu Alanya Temciliği’ne bağlı bir grup avukat ‘Savunma haklarıyla hak ihlali ve tutuklamalara’ yönelik basın açıklaması yapmak için Alanya Adliyesi önünde toplandı. Avukatlar adına konuşma yapan Antalya Barosu Alanya Temsilcisi Avukat İbrahim Ertuş, savunma tutuklanmaz, savunma yoksa yargıda yoktur ifadelerini kullandı. Ertuş,” Yargılamadan avukatın çıkarılması, hukukunda çıkarılmasıdır. Biz biliriz ki, hukuk devleti yargı bağımsızlığına ve özgür savunmaya dayanır. Oysa, hukuk devleti, yargı bağımsızlığı, adil yargılanma, savunma dokunmazlığı, silahların eşitliği gibi, uluslararası sözleşmeler ve Anayasa, Avukatlık Kanunu gibi, düzenlemelerle güvence altına alınan haklar, her geçen gün, giderek artan bir şekilde, ihlal edilmektedir. Daha bir ay kadar önce yaklaşık bir yıl tutuklu kaldıktan sonra mahkeme önüne çıkabilen bazı meslektaşlarımız 5 gün süren duruşma sonunda, savcılığın tutukluğun sürmesi yönündeki mütalaasına karşın, suçun vasıf ve mahiyetinin değişme olasılığına, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin uzun tutukluluk sürelerine ilişkin kararlarına avukat olmalarına da vurgu yapılarak tahliye edilmişler. Ancak aradan 24 saat bile geçmeden, aynı mahkemece, hukukta ve mevzuatta olmayan bir kavramla yeniden tutuklanmışlardır” dedi.  
“DURUŞMA SALONLARINDA ŞİDDET GÖRDÜĞÜMÜZÜ, TARİHE NOT DÜŞÜYORUZ”
Geçen hafta bir meslektaşlarının yaşanan bir tartışmalarının ardından jandarma tarafından duruşma salonundan zorla çıkarılmasına tepki gösteren Ertuş şunları söyledi:” Ertesi gün duruşmaya giderken gözaltına alınmış, Avukatlık Kanunu ve usul hükümleri yok sayılarak 'ters psikoloji ile müvekkilini ve kendisini mağdur göstererek haklı çıkmaya çalıştığı', 'davayı sulandırmaya çalıştığı' vs gibi hukuku katleden, uyduruk gerekçelerle tutuklanmış ve bir gün sonra serbest bırakılmıştır. Yargının eşit ve kurucu unsuru olan bağımsız savunmayı, yurttaşlarımızın hak arama özgürlüklerini temsil eden biz avukatların, görevimizi yaparken baskı altına alınmaya çalışıldığımızı, duruşma salonlarında bile şiddet gördüğümüzü, tutuklandığımızı tarihe not düşüyoruz” diye konuştu. 

“BİR HUKUK DEVLETİ KURULUNCAYA KADAR DA MÜCADELE ETMEYE KARARLIYIZ”
Adaleti ve hukuku kişisel değerlendirmelere indirgeyen pervasızlıklardan en çok da yargı zarar göreceğini savunan Ertuş,” Savcılar ve yargıçlar derhal görevden alınmalıdır. Savunma tutuklanamaz. Savunma yoksa yargı da yoktur. Yargılamadan avukatın çıkarılması hukukun çıkarılmasıdır. Hukuk, adaletsizliğe ve haksızlığa aracı kılınamaz; mahkemeler de buna paravan olamaz. Biz avukatlar, tarih boyunca baskılara, keyfiliklere, hukuk tanımazlıklara, yasa bilmezliklere karşı direndik, direneceğiz; susmadık, susmayacağız. Memleketimizde gerçek bir adalet düzeni, gerçek bir hukuk devleti kuruluncaya kadar da mücadele etmeye kararlıyız” şeklinde konuştu. 
 

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner81